Бивш пощальон влиза в затвора, присвоил 189 355 лв. от чужди сметки

Мъжът работил в гърменското село Горно Дряново
Обновена: 26 май 2020 19:38 | 26 май 2020 19:37, Анисия Иванова
10
Бивш пощальон влиза в затвора, присвоил 189 355 лв. от чужди сметки
Снимка: БГНЕС

Окръжна прокуратура – Благоевград приведе в изпълнение осъдителна присъда срещу бивш служител в пощенска станция в гърменското село Горно Дряново за присвояване на голяма парична сума. Осъденият е бил предаден на съд с обвинителен акт на прокуратурата за извършени от него престъпления в качеството му на служител в пощенска станция в с. Горно Дряново.

Наложеното му наказание е шест години и осем месеца "лишаване от свобода“ при "строг“ режим на изтърпяване. Той е лишен и от правото да заема материално отчетническа длъжност и да упражнява професия, свързана с пазенето и управлението на чуждо имущество за срок от осем години, съобщиха от Прокуратурата.

Мъжът работил като служител-гише и пощенски раздавач в пощенска станция в с. Горно Дряново към „Български пощи“ ЕАД (БП).

На основание сключен договор между „Български пощи“ АД и „Българска пощенска банка“ АД (впоследствие – „Юробанк и Еф Джи България“ АД) от 1997 г. той извършвал и работа, свързана с пазене и управление на чуждо имущество, в това число като отговорник на автоматизирано работно място за обслужване на клиенти на банката – клон с. Горно Дряново, община Гърмен. Той сключвал договори с физически лица за спестовен влог и депозити, изпращал пари в брой, както и други такива.

През 2011 г. била прекратена дейността на служителите на Български пощи в пощенските станции по осъществяването на банкова дейност от името на „Юробанк и Еф Джи България“ АД. В тази връзка било преустановено предоставянето на всякакви банкови услуги на настоящи и потенциални клиенти на банката, което се отнасяло и до автоматизираното работно място в пощенската станция - с. Горно Дряново. Били оформени и приключени касовите и безкасови дневници, а от задържания били предадени печатите на банката, компютърната система и броячна машина.

Въпреки настъпилите промени, въпросният служител не направил нищо да огласи това обстоятелство и продължил да приема суми, представляващи вноски по съществуващи депозити и за откриване на нови такива. При отбелязвания в спестовните книжки и издаването на документи, той се представял като служител на банката. Въпреки че печатът на „Юробанк и Еф Джи България“ АД му бил взет, той поставял на банковите документи печат с логото на пощенската станция, като хората не обръщали внимание на тази подробност. По този начин мъжът причинил на клиентите на банката имотна вреда в размер на 26 595,15 лв.

През 2012 г. в банката започнали да постъпват оплаквания от нейни клиенти от с. Горно Дряново. В жалбите пострадалите заявявали липсващи парични суми от сметките им в „Юробанк и Еф Джи България“ АД.

В тази връзка била назначена проверка на документите по депозитната и влогова дейност на пощенска станция - с. Горно Дряново. Било установено, че вследствие на извършвани различни нарушения, И.М. присвоил общо 189 355.13 лв. от сметките на десетки клиенти на банката.

Тази обща сума била отклонена от сметките им за периода от 30.07.2002 г. до 09.06.2011 г. Мъжът извършвал различни неправомерни действия по срочни депозити и по влогови сметки на клиентите на банката, които обслужвал през този период. Разпореждал се със средствата по сметките на вложителите (включително и тяхното закриване) без тяхно знание и съгласие, извършвал и тегления на средства от депозитите на клиентите, като съставял неистински частни документи.

Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Иванов преди 1 месец
Мда, за убийство при катастрофа дават условно, без значение един, двама или трима убити. А за някакви си смешни 200 бона, цели шест години. Това "правосъдие" е повече вредно.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За кокошка няма прошка
7
2
 
9
 
! Отговори
Ссс преди 1 месец
Е споко те за убииство на пътя дават 6
6
1
 
16
 
! Отговори
:) :) :) преди 1 месец
Пощальона ако си беще купил къща в Барселона щеше да му се размине
5
5
 
12
 
! Отговори
Абе... преди 1 месец
За 200 бона- 7 години... Излиза по година за 30 хиляди..
За 3 000 000 000 ( милиарда)..което е...10 000 по 30 000...... Та тоз от банкя....70 хиляди години ли ще лежи ??
Горанов е късметлия ..за изтърваните от Божков 700 милиона...ще е...15.. хиляди години!!!
4
3
 
11
 
! Отговори
9% преди 1 месец
Тиквон ни краде кинтите от данъците за да ги подари на кръчмарите си . Този ряпа да яде нищо не знае да иде при тиквата да се обучава в кражбо изкуство
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Лишен от право да заеме длъжност.... за 8 години"
Означава че след 8 години пак ще го назначат и пак ще краде.
Държава на крадци предвождана от баш крадеца Б. Б.
2
1
 
20
 
! Отговори
1 преди 1 месец
Готов за финансов министър!
1
3
 
5
 
! Отговори
АмчъмдейвиС преди 1 месец
Ай,сея кayша!Използвач!