Ще проверяват античните предмети на Фондация "Братя Бобокови"

Боил Банов ще изяснява произход, регистрация и придобиването им
3 юни 2020 18:40, Анисия Иванова
9
Ще проверяват античните предмети на Фондация "Братя Бобокови"
Снимка: Прокуратурата

Министърът на културата Боил Банов ще започне проверка на предметите, стопанисвани от Фондация "Братя Бобокови", съобщиха от прокуратурата.

Проверката е свързана с изясняване на множество обстоятелства, свързани с произхода, начините на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности.

Още по темата
В изпълнение на правомощията си от Закона за съдебната власт (ЗСВ) и след  публикации в медиите, Върховната административна прокуратура (ВАП) се е самосезирала по случая.

Целта е да се провери дали се спазват всички административноправни норми на Закона за културно наследство (ЗКН) относно идентификацията и регистрацията на колекция антични предмети, стопанисвани и изложени в "Нумизматичен музей“ - Русе от фондация „Братя Бобокови", както и други антични предмети.

Изпълнението на проверката е възложена на министъра на културата в качеството му на административен орган, осъществяващ контрол върху изпълнението на ЗКН и нормативните актове по прилагането му, допълват от държавното обвинение.
 


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
до к.8 преди 1 месец
Доц.Б.П. заяви в "24 часа" ( в Епицентър тя не отговори), че охраната в НИМ е тройна и никой предмет не може да изчезне. На подканянията да покаже ритона с изображението на жертвения козел тя замълча. От ВКП и фондация "Тракия" също замълчаха. В коя медия или сайт има отговор на мин.Боил Банов по този въпрос?
8
1
 
3
 
! Отговори
Tolio преди 1 месец
До хибридните ком тралове преди мен,за ритона лично министър и шефа на НИМ обявиха че си е на мястото и ,че всичко е "кьор фешек" или както се произнася.И за прокуратурата...не иска да обсеби държавата а да излови доколкото е възможно тези които я бяха обсебили 30 години.
7
1
 
2
 
! Отговори
до к.1 преди 1 месец
Добре се шегуваш, но ще те налазят прокурорите и ще поискат пищовите, дето ги нямаш. Тогава ще ти връчат служебен документ за отказ за сътрудничество на Прокуратурата и ще има да пишеш обяснения пред 2-3 инстанции. След избора на И.Г. за гл.прокурор държавните обвинители са обхванати от плам те да ръководят държавата. Някои от тях се оказаха любители на античните вещи и собствениците на официални сбирки не са за завиждане. То и тая акция ще премине,но сега е в разгара си. Питайте братя Бобокови.
6
0
 
3
 
! Отговори
Въведете ред преди 1 месец
Мисля, че проверяващите трябв да включват хора от НИМ, фондация Тракия и прокуратурата (престанете със СпП, тя трябва да се грижи за разследване на виновните лица, а не на културното наследство). Да са правят протоколи за инвентаризациите, да се опишат подробно предметите, да се предадат на съхрание, така че да не стават скандали като с прословутия ритон, който изчезна, появи се обявен за продажба в Лондон и за него нито НИМ, нито СпП казаха дума, нито показаха ритона. КЪДЕ Е?
5
1
 
2
 
! Отговори
полковник Петров преди 1 месец
Тая система създаде невероятни криминални престъпници....
4
1
 
4
 
! Отговори
Клет Каскет преди 1 месец
Гешев вчера го хванахме нacpaн по бели гащи - твърдеше ,че намерили нови антики в мазето на Божков. Обаче беше забравил да изтрие EXIF информацията от снимките - оказа се че са взимани в началото на февруари.

Също - онзи ритон за който твърдят ,че не е изчезнал и струва поне половин милион - отказват да го покажат.

Извод - Каскета почна да му харесва да затваря богаташи и да им краде антиките.

Каскета се оказа някакво долно нищожеcmво
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Направо при божковите антики в чували
2
4
 
8
 
! Отговори
UKSUS преди 1 месец
Мъ.ршите от герББерската чума си осигуриха лукс и мезонети с тераси и асансьори, раздадоха си вашите пари и оздравиха банките на олигарсите дето им снасят подкупи..
Теглете кредити толупиии...!!!
Мъ.рши герберски, вашето велечие свършва! Много малко ду.хачи ви останаха...
Пътници сте!
1
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А гражданите къде да проверят своите антики?

От баба ми имам златни пищови, останали от на нейната баба дядо й.
Поне твърди, че са златни, винаги е била малко хахо.

А не трябва ли и да ги регистрирам като оръжия в МВР?