Съдът екстрадира българка, Германия я търси за 3 престъпления

Властите я издирват за кражба, присвояване и лека телесна повреда
14
Съдът екстрадира българка, Германия я търси за 3 престъпления
Снимка: БГНЕС

Варненският окръжен съд постанови предаването на 37-годишната Моника А. на властите в Германия, където я търсят за 3 престъпления – кражба с подправяне на документи, присвояване и лека телесна повреда на полицейски служител, пише вестник "Монитор".

Българката е обявена за международно издирване от Районен съд - Мюнхен въз основа на Европейска заповед за арест, издадена на 9 октомври т. г. Според обвинението на германските власти, в периода ноември 2018 г. до януари 2019 г. Моника е откраднала от касата на магазин, в който работила като продавачка, най-малко 5400 евро.

Има данни, че между 01.10.2018 г. и 25.01.2019 г. обвиняемата е присвоила допълнително и други парични суми на стойност от 10 800 евро. Другото обвинение е, че свалила стикер за технически преглед и номер от чуждо превозно средство и ги сложила на своя автомобил, за да създаде впечатлението, че е редовен и може да участва в пътното движение.

На 25.01.2019 г. при неправилно паркиране на гарата в Мюнхен получила забележка от полицейски служител. Нашенката му показала среден пръст, за да изрази своето пренебрежение. След като впоследствие била помолена да представи шофьорската си книжка и документите на превозното средство, тя внезапно тръгнала с колата и блъснала полицейския служител.

Моника е от Казанлък, но отседнала в дома на своята майка във Варна, където е била задържана на 20 ноември, т.г. Престъплението, за което е разследвана 37-годишната жена е наказуемо и по българското законодателство. Максималният срок на наказанията за всяко едно от повдигнатите обвинения, според германския Наказателен кодекс, е по 5 години "лишаване от свобода".

Пред съда Моника изрази съгласие за доброволно предаване на германските власти. В съдебното заседание защитата й помоли съда да определи мярка "домашен арест", като изтъкна, че Моника има постоянен адрес, работи във Варна и няма основания да се счита, че може да се укрие.

Според адвокатите, отправените обиди и телесна повреда на полицейският служител били нанесени, тъй като той не се е легитимирал. Българката била провокирана, понеже против волята й, полицаят отнел ключовете на колата и едва по-късно се представил, което защитата определи като превишаване на служебните правомощия. Поставянето на стикера по нашето законодателство пък било административно нарушение.

След преценка на събраните по делото доказателства и като съобрази становищата на страните, Варненският окръжен съд прие, че искането за предаването на Моника е съобразено с изискванията на Закон за екстрадицията и ЕЗА. До фактическото й предаване на германските власти за Моника беше определена мярка за неотклонение "задържане под стража".


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Пропов преди 1 месец
Е ка ще и взел ключа, след като Тя е запалила колата и е тръгнала с нея. А Тя що за стока е, щом вади среден пръст на длъжностно лице, и то в момент в който е в нарушение. Абе я кажете нещо за произхода и образованието на тази Българка?
10
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бог да съди германия и запада.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А когато има престъпление към Българи от страна на немски работодатели или полицейска и в здравеопазването дискриминация към Българи а и делящият ислямски съд в германия делящ хората на етнополитически принцип.Колониялните Медий в България като блитц.бг,бтв...културно отказват да публикуват станалото.
8
5
 
0
 
! Отговори
Ястребител преди 1 месец
До MaйMyнaтa

Кои са нашите и кои са вашите ма?
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ся ше види тая кифла кон боб яде ли
6
1
 
10
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 месец
Тая е от ваще бе Яcтpeбe
5
13
 
5
 
! Отговори
Ястребител преди 1 месец
7 милиарда хора около света са пропищели в един глас от това 7 милионно диво балканско племе прокажено буггарско!
4
1
 
5
 
! Отговори
брей ,бре !? преди 1 месец
На фона , на немотията в Бг :

Някои държ. институции ще получат и по 3 /ТРИ/ заплати бонус за КОЛЕДА ???

''ТУКА Е ТАКА''!
/ Б. Б. /
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А ще я тестват ли със задължителния PCR тест за коронавирус?
И кой ще го плаща?
2
0
 
9
 
! Отговори
Блазе й преди 1 месец
Ще лежи с германци.
1
4
 
27
 
! Отговори
Ох преди 1 месец
Да си вземат и да затварят всичките роми от България, подаряваме им ги от сърце, даже ще им вържем панделки и ще ги изпратим с транспорт за наша сметка, до указан затвор в Германия