ВСС отхвърли искането на Янаки Стоилов за освобождаване на Гешев

Решението беше взето с 12 гласа "за" към 8 "против"
Обновена: 22 юли 2021 17:45 | 22 юли 2021 16:35, Камелия Цветанова
438
ВСС отхвърли искането на Янаки Стоилов за освобождаване на Гешев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пленумът на ВСС отхвърли като недопустимо внесеното от правосъдния министър Янаки Стоилов предложение за започване на процедура за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Още по темата
Решението беше взето с 12 гласа "за" към 8 "против". Дебатът по темата продължи повече от пет часа.

Иван Гешев не гласува, тъй като е засегната страна. Янаки Стоилов пък няма право на глас по закон.

Миналият петък Янаки Стоилов едновременно внесе искането и свика Висшия съдебен съвет. Искането е над 100 страници - мотиви плюс приложение, съдържащо публикации от наши и чужди медии и прессъобщения на прокуратурата.

С тях вътрешният министър Бойко Рашков аргументира твърденията си, че с действията или бездействията си Иван Гешев е уронил престижа на съдебната власт и е нарушил Етичния кодекс на магистрата.

Обвинител номер едно реагира чрез говорителя си Сийка Милева, която каза, че това е политически акт и пиар. "В предложението се съдържат само политически, но не и юридически аргументи, и то без никаква конкретика. Оттук нататък компетентен е ВСС".

Преди днешното заседание Иван Гешев изпрати до Висшия съдебен съвет още прессъобщения и публикации, свързани с дейността на държавното обвинение и поиска те да бъдат добавени към материалите, внесени от правосъдния министър.

Реакции след решението на ВСС вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR


 


438
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
382
12
 
14
 
! Отговори
Иванчо преди 1 месец
Плаши ми се окото колко Радеф тролово може да има писали под статията.Изказванията са в стил анархофа,шизъм така се нарича човека от народа дето иска да бута властите като ВСС например ....и да настъпи пълна анархия...и всичко по факти от медийни публикации.....промити мозъци.
381
11
 
17
 
! Отговори
Джон Ленин преди 1 месец
До наблюдател.... наблюдател , за разлика от неграмотниците от Служебното правителство на президентчето , в ВСС все още има грамотни хора , които работят на базата на ЗАКОНА , а не на разпоредбите на хвърчилото ...панимаеш ???
380
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
378: ти ли си народа бе пиперудо? Не говори за останалите 6 млн, ти си никой и такъв ще си останеш, анонимен
379
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гешефт, каквп стана с онзи кораб дето нашите пирати (някой в униформи) щурмуваха? Нещо всичко затихна? Гешооо къде си фе, кажи нещо за онези полицай дето откраднаха инкасо-то, кажи бещо за прасето на Данс, куцало ли е или не? Гешооо, колко има в затвора за големите кражби? Никой нали?
378
11
 
10
 
! Отговори
наблюдател преди 1 месец
Незабавно разпускане на ВСС.
377
10
 
25
 
! Отговори
към #383 преди 1 месец
Да хвърлиш отряда за лична охрана на гл.прокурор въоръжен заедно със спецпрокурори срещу Президентството и сетне да се оправдаваш, че имаш разрешение от съдия от спецсъда не е най-добрият начин за въздействие, а по-скоро за сплашване и демонстрация на прокурорската мощ. Вчерашното поведение на ВСС, половината от който са следователи и прокурори, е също демонстрация не на независимост,а недосегаемост на прокуратурата. Би следвало депутатите от НС да се замислят какви магистрати изпращат във ВСС.
376
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен #375 Гешев в типичния си милиционерски стил заплашва всеки дръзнал да критикува съдебната власт с наказание за уронване на съдебната власт. Може би той, учил и завършил навремето Милиционерската школа - Симеоново отъждествява съдебната власт с прокуратурата , СпП и СНС (за ВСС има право), но би трябвало да знае, че магистратите са направени независими, за да могат по-добре да защитават хората от попълзновения. Това важи за съдиите, не и за прокурорите. А да хвърлиш охранително звен
375
14
 
10
 
! Отговори
иво преди 1 месец
Б О Й К О - П Р Е З И Д Е Н Т !!!
374
12
 
13
 
! Отговори
О,Шипка-радефф преди 1 месец
НА рашофф И стоилофф , КЛОНА ПОД Г.ЗовеТЕ ИМ ОТДАВНА Е ОТРЯЗАН , САМО ТЕ ОЩЕ МАЙ , НЕ СА ГО РАЗБРАЛИ !!!
373
13
 
21
 
! Отговори
Браво Гешев преди 1 месец
Лодкаря,Мая,Черепа,Янаки,Славуца и другите комунисти вън от България!
372
6
 
16
 
! Отговори
Папарака преди 1 месец
Първо демонстранти надничари скочиха на Гешев да го сменят с по-удобен.оказа се ,че Глав.Прокурор се заменя само с одобрение на правителство.Това веднага насочи демонстрантите срещу Баце,надникът същият.Гешев подгони когото трябва,и веднага спонсора увеличи ,,режийните'' на демонстрантите.Те се опитаха да бутнат Баце,Баце падна,а сега вече отново Гешев е на мерника.Спонсорите на БСП са в ,,изгнание'',и резултатите са на лице на изборите.Гешев трябва да се смени за да се отхвърли ,,Магнитски".
371
17
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гешев не давай на гадовете да спечелят. Народа е с теб. Шепа викачи не са народа. Успех.
370
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не може Гешев да"уронва "престижа на Черепа,недопустимо е!Как ще пуска СРС-та започнал платен протест и откъде накъде ще уведомява обществото,че го манипулират мафиоти и кукловоди.Хвърлят пари от ония кътаните,препрани или непрани да си направят преврата,да хвърлят дребни на наивните и бал.ъците, да пийнат,да хапнат,безплатен хотел палатков,музика,гайди,запознанства,тревица,а тоз Гешев да ги издава.А,бе я оставка,19 обвинения,над 6000 предмета от иманярски набези и т.н
369
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това, което вчера демонстрираха членовете на ВСС, си беше парекселанс самочувствие, че те са недосегаеми, а гл.прокурур се изгаври с проф. Янаки Стоилов. Тези членове на ВСС, които бяха избрани навремето от квотата на ББ-ския 44 състав на НС, бяха сред най-активните. Само че насреща те имат "талибаните" от ИТН, ДБ и ИБГНИ.Така че важен става изходът на тази битка и прокурорите и следователите от ВСС нека бъдат убедени, че той няма да е в тяхна полза.12 години неограничена власт на ГЕРБ стигат.
368
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Уронване на престиж......." на др0гарете..затова не го искат.
367
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каскета вярно бил стрелочник по ЖП.
366
10
 
7
 
! Отговори
k.k преди 1 месец
Каскета заминал за едно старозагорско село , защото снощи двама роми се збили-*** пътник си.
365
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Господин Гешев. Народа очаква отговор на въпроса- откъде Рашков има толкова много имоти и то все скъпи.
364
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересно платените викачи пред съдебната палата дали въобще знаят какво прави главния прокурор, или някои просто им е дал 5 лева да викат оставка ... разбирам, че Бойко спъваше държавата, но превратаджиите вече прекаляват
363
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уронване на престиж ако е основание за прекратяване на мандата на главния прокурор... -----/////------ Хаха :))) Ами какво би било основание?