Цацаров обвини Кирил Петков, че е оказвал натиск на ДАНС

Рашков също съдействал да му бъде отнет достъпа до секретна информация
151
Цацаров обвини Кирил Петков, че е оказвал натиск на ДАНС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Шефът на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров е категоричен, че е с отнет достъп до секретна информация след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на ДАНС  от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков.

Още по темата

„Днес, в 13:20 часа, в кабинета ми в сградата на КПКОНПИ, служители на ДАНС ми връчиха акт за отнемане на разрешението ми за достъп до класифицирана информация“, казва Цацаров, цитиран от пресцентъра на комисията.

„Отнемането е на основание чл. 59 ал. 1 т. 2 от ЗЗКИ: „лицето е извършило нарушение на закона или на подзаконовите актове по прилагането му, което е създало опасност от възникване или е довело до значителни вреди за интересите на държавата, организациите или лицата в областта на защитата на класифицираната информация“, пишат от комисията.

Актът за отнемане е подписан тази сутрин от заместник-председателя на ДАНС, в отсъствие на председателя. Известно ми е, че това е станало след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на агенцията от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Кирил Петков обяви отнемането на достъпа ми в ефира на bTV близо час и половина преди този акт да ми бъде връчен, с довода, че съм се „провалил на контрола за надеждност“. Всъщност, проверката на ДАНС е започнала след сигнал, че по време на срещата със Сашо Дончев през 2017 г., известна като „ЦУМ гейт“, съм изнесъл класифицирана информация. Още тогава публикувах своя позиция, в която посочих, че там от мен бе искано да упражня влияние по отношение на проверка, което отказах. Такъв сигнал - от министъра на вътрешните работи Рашков, е бил вече разглеждан от ДАНС през м. август миналата година и тогава от него не е последвал акт като издадения тази сутрин“, посочва Цацаров.

„Отнемането на достъпа ми до класифицирана информация не е поводът да подам оставка като председател на КПКОНПИ. Напротив, обявеното вчера мое намерение е повод за издаденото тази сутрин отнемане. Ясни са ми и причините за това – ако за министър Рашков те са свързани с желание за лична разправа и отмъщение, както и с проверките на имотното му състояние, за премиера Кирил Петков и за хората, определящи неговото поведение, това е опит за отклоняване на общественото внимание от действителните проблеми, пред чието решаване той самият е изправен. Не съм разследван, нито съм се провалил на контрол за надеждност – всяко такова прибързано изказване, направено с цел печелене на временни политически дивиденти, ще се окаже клевета“, категоричен е той.

„Продължавам да изпълнявам задълженията си като председател на КПКОНПИ, до приемане на оставката, която ще подам в началото на следващата седмица в Народното събрание. Издал съм незабавно заповед, всички материали, съдържащи класифицирана информация, да се докладват само на заместник-председателя на Комисията, без мой достъп до тях. Отнемането на разрешението от ДАНС не променя уважението ми към служителите в агенцията, а към подписалия го заместник-председател Станислав Станчев проявявам искрено разбиране, с оглед упражнения натиск. Актът за отнемане ще бъде обжалван от мен по реда, предвиден в закона. Както заявих, мотивите за оставката ми ще бъдат обявени, след като тя бъде представена в парламента“, завършва Цацаров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 117 ---- Процентиджът не беше голям. Само 10%. Плащаш на Баце, имаш бизнес. Не плащаш - духай супата.
92
3
 
12
 
! Отговори
Я преди 2 години
Скандално Радев!
91
5
 
10
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 години
ДНЕС ---СПАСЕНИЕТО НА КАДРИТЕ НА ДС/БКП Е В АМЕРИКА И КАНАДСКИЯ КЪДРАВ ПУДЕЛ .....ИНАЧИ ОТИВАТ НА БУНИЩЕТО И НЕМА ВРЪЩАНЕ ОТ ТАМ!../не че пак , няма да отидат , там..ха,ха,хааа.../СХЕМАТА Е СЪЩАТА ---КАТО ПРИ ПАДАНЕТО НА РАЙХА СЛЕД ВСВ.....!
90
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като е бил 7 г. главен прокурор + 2 г. шеф на КПКОНПИ Цацаров да говори за престъпната олигархия е повече от жалко. Значи никаква работа не е свършил. Ако беше си вършил работата олигарсите щяха да са в панделата. Ама не са защото той и Гешев сружеха за бухалки, които изтупват пари от джобовете на олигарсите за Бацо и шайката му. Единственият въпрос пред мен по отношение на Цацаров и Гешев е - Колко процента от изтупаното е отивало в техните джобове? Не са работили за черните очи на Бацо!
89
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъй е Цаца, ДС слагат правителство и в случая с теб махат старите кадри, медиите нема да ти помогнат в случая :))) Иначе ми прави кеф квиченето ти, ама нема кой да ти помогне :)
88
10
 
18
 
! Отговори
Киро Простото преди 2 години
"ПП" (Простащината Продължава), то е имало простащина в държавното управление но това вече бие всякакви рекорди. Цацаров е бивш главен прокурор и е правист от класа, Рашковци, тарашковци, кирчовци, вампирчовци са просто едни семинари. Те ще останат в историята като хора за подигравка подобно на известния бай Добри Терпешев и историята ще ги изрине като ***.
87
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това е новогодишен подарък за заврения зет. Прокуратурата и всеки премиер ще страда, докато не го завре в централния или е с него, както Велчев и сега Супер Спиро
86
1
 
7
 
! Отговори
ПУКА МУ НА ЦАЦАРОВ.. преди 2 години
..ТОЙ ВЕЧЕ ПОДАДЕ ОСТАВКА БЕ......ЗА КЪВ "ДОСТЪП ДО СЕКРЕТНА ИНФОРМАЦИЯ" ГОВОРИМ ИЗОБЩО....ХА,ХА,ХААААААААА......ПРИКАЗКИ НА КИРЕ ЗА ---"ПУНТА -МАРА"...ХА,ХА,ХАААААААА.....
85
0
 
10
 
! Отговори
Гамен Грипенов Ветов преди 2 години
Така разпореди Черепа,моя личен спонсор!Да ги блокираме чрез ДАНС и Полицията,да не могат да си гледат работата и после всеки ден психологически тормоз от всички наши медии,а те с изключение на една две всичмките са на наште спонсори!Виждам гълъбчета,че ногу са радвате кат мен,че ша ошетаме Цацара и Гешя!Щот и вие сте крадлювци кат мен,а тея двамата с Банкянеца,м,амицата ни еваха!Бой през пръстите,дишане във вратлето,питане до КС дали могат да *** съдят!Сига шъ им ШЕТАМ!Долу корупцеата ВЕТО,ВЕТО
84
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо е нашето Спасение! Той действа като истински комунист-партизанин след 9.09.1944 г. БКП! БКП! БКП! БКП! БКП! БКП!БКП! БКП! БКП!БКП! БКП! БКП!БКП! БКП! БКП!БКП! БКП! БКП!БКП! БКП! БКП!БКП! БКП! БКП!БКП! БКП! БКП!БКП! БКП! БКП!БКП! БКП! БКП!БКП! БКП! БКП!БКП! БКП! БКП!БКП! БКП! БКП!БКП! БКП! БКП!БКП! БКП! БКП!БКП! БКП! БКП!БКП! БКП! БКП!БКП! БКП! БКП!БКП! БКП! БКП!БКП! БКП! БКП!БКП! БКП! БКП!БКП! БКП! БКП!
83
11
 
4
 
! Отговори
Marin J. Ruseborn преди 2 години
До долнопробната ГЕРБова пияница, където вече не получава кинти и за бира!Мръсен *** номер 108Цацата да знае-Мафията в Сицилия използва умряла риба за да извести нещо...
82
5
 
8
 
! Отговори
хх преди 2 години
Цацаров,хайде сега,както пише в учебниците,жалба срещу акта на председателя на ДАНС,дело в съда,и тичане по инстанциите.Защото ти не познаваш такава житийска хипотеза.До сега всичко ти беше шест.Да усетиш как живеем обикновените хора.
81
7
 
8
 
! Отговори
анализатор преди 2 години
Цацка-а-а,Цацка,мачът свърши.Следва наказанието.
80
1
 
4
 
! Отговори
ЦЕЦО ВАСИЛЕВ ГО ПАЗИ преди 2 години
ДЖОКОВИЧ И ПУТИН.....
79
4
 
18
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До Ало === Един с мустаци, дето я обра посред бял ден по времето когато Орехчо беше на власт. След това другарите безпрепятствено го пуснаха през граница, да ходи при съседите да си яде с окрадените милиарди сръбска плескавица :)))))
78
12
 
8
 
! Отговори
Каскетурясника преди 2 години
Ауууу поснах сАлза и плачкам... скоро идват и за мен, да ме изхвърлят с мазния каскет...
77
10
 
17
 
! Отговори
Ало преди 2 години
неощипаната Цаца. Я кажи кой опраска КТБ?
76
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очевидно далавера, в която не участва е корупция. Както и секс, в който не участва е перверзия.
75
8
 
27
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Ей на това му се вика "НУЛЕВА КОРУПЦИЯ". Оказваш натиск по всички възможни места, без оглед на разделение на властите само и само да отмъстиш лично на всички, свързани с ГЕРБ. Добре започва борбата с корупцията Киро Ментата. Ама знае ли човек - огън се гаси с огън, та може и Киро Ментата да пробва този способ - громи корупцията с корупция :))))
74
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тц тц тъкмо започнахме да вкарваме малко ***-е-ли олига-р-си по арестите и сега канадеца и комуни-с-та радев ще ги изкарат.....честито на всички Б-А-Л-Ъ-ЦИ, сега по-добре ли живеете?