Какво измъчва президента на САЩ Доналд Тръмп?

Тормози го несигурност заради народния вот и отношението на медиите
26 яну 2017 21:41, Елка Василева
65
Какво измъчва президента на САЩ Доналд Тръмп?
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Доналд Тръмп заема най-могъщия пост в света. Но е измъчван от несигурност, защото загуби народния вот в изборите през ноември. Освен това болезнено преживява факта, че легитимността му като президент се оспорва от демократите и от медиите, казват негови помощници и приближени.

Натрапчивото вторачване на Тръмп в тези проблеми тегнеше и над първите му дни като президент. Препирните около броя на присъствалите на церемониите по встъпване в длъжност и неверните твърдения за нелегално гласували спъват плановете на неговите съветници за "летящ старт" на президентството с поредица от инициативи в сферата на икономиката, пише Асошиейтед прес.

Неговият говорител Шон Спайсър на два пъти засегна пряко тази тема, включително и във вторник, повтаряйки отново недоказаното твърдение на Тръмп, че той е загубил народния вот, защото са гласували и между и 3 и 5 млн. (имигранти), живеещи нелегално в САЩ.

Вчера президентът обяви в Тwitter, че ще поиска "мащабно разследване на изборните измами, включително и на тези (хора), които са се регистрирали за гласуване в два щата, които са нелегални, и дори такива, които са регистрирани в списъците, а са покойници (много от тях отдавна). В зависимост от резултатите от разследването ние ще затегнем процедурите за гласуване".

Вече всички 50 щати са финализирали документите за изборните резултати и не са съобщили за такива масови измами, за каквито Тръмп твърди. "Той вярва (че е имало измами), ръководейки се от информация, която му е била представена", каза Спайсър, но не даде доказателства в подкрепа на президентските твърдения.

Ако те се окажат верни, това би била най-голямата изборна измама в историята на САЩ. Тя, по ирония на съдбата, ще повдигне същите въпроси за легитимността на президентството на Тръмп, които сега той се опитва да избегне. Спайсър обаче упорито отклоняваше въпроса дали администрацията на Тръмп ще разследва обвиненията, отправени от президента.

Конгресменът демократ Илайджа Къмингс - член на комисията по надзор и реформиране на правителството в Камарата на представителите, каза вчера, че неговата комисия вече е разпратила писма до генералните прокурори във всички 50 щати, с които се изисква да докладват за каквито и да са констатирани изборни нередности.

Някои приближени на Тръмп твърдят, че той има основание да използва положението си, за да защитава своите позиции. Те посочват случая с конгресмена демократ от Джорджия Джон Люис, който преди церемонията по встъпване в длъжност каза, че не смята Тръмп за легитимен президент, и извода на разузнавателните служби на САЩ, че Русия се е намесвала в изборите, за да помогне на Тръмп да победи.

Ключови съветници от вътрешния кръг на Тръмп признават, че раздухването на въпросите за броя на участниците в церемониите и за предполагаемите изборни измами отклонява вниманието (от насъщните задачи пред новия президент). Но кой може да му забрани да дава гласност на оплакванията си?

След радостта от петъчните тържества новият президент още на другия ден се ядоса от предубеденото, според него, медийно отразяване на женските протестни походи по света срещу избирането му, твърди човек, познаващ начина му на мислене.

Тръмп бе особено разярен от телевизия Си Ен Ен, която според него е злорадствала, като постоянно е показвала снимки от женските походи успоредно със снимки от по-малките тълпи, присъствали на полагането на клетва предния ден, казва същият човек. Той е един от неколцината помощници и сътрудници в Белия дом, говорили пред медии, но при условие, че ще останат анонимни, защото не са оторизирани за говорят публично за частни разговори.

Във вторник вечерта в Тwitter Тръмп отново избухна срещу Си Ен Ен, като я нарече "FAKE NEWS @CNN" (Фалшиво-новинарска Си Ен Ен), и в същото време похвали нейния съперник "Фокс нюз чанъл".

Тръмп има сложни отношения с медиите, често ги е наричал нечестни и поименно е обиждал отделни репортери на своите митинги и в Тwitter. Двама негови приближени бяха казали, че той очаква отношението на медиите към него да се подобри, след като встъпи в длъжност. Вместо това обаче той споделил пред хора, на които има доверие, че положението е станало още по-лошо.

Лошото отразяване в медиите през уикенда не позволи на Тръмп да се "порадва" на влизането си в Белия дом, както той смята, че заслужава, отбеляза човек, разговарял с него.

Резултатът е пълен изблик на склонността му да преувеличава, че и отгоре. При посещението си в ЦРУ в събота той сбърка, като каза, че множеството, събрало се в центъра на Вашингтон било стигало чак до паметника на Джордж Вашингтон, въпреки че на снимките се вижда точно обратното. По време на прием с конгресмени от двете партии в понеделник вечерта Тръмп повтори фалшивото си твърдение, че милиони нелегални имигранти са дали на Хилари Клинтън предимство в народния вот.

Не за първи път Тръмп, за когото се знае, че е много обидчив и държи на бляскавия си публичен имидж, се вторачва в детайли, които оспорват успеха му. Когато през 2005 г. журналистът Тимъти О'Брайън писа в книга, че Тръмп е мултимилионер, а не милиардер, имотният магнат го даде под съд с иск за 5 млрд. долара. Съдът отхвърли иска. Тръмп обжалва, обвинявайки журналиста в клевета и отново загуби.

На първия си брифинг в понеделник Спайсър намекна какво чувства Тръмп.

"Постоянно виждаме този стремеж да се омаловажава огромната подкрепа, с която той се ползва", каза Спайсър. "И мисля, че е безкрайно разочароващо, когато непрекъснато ти натякват, че това не е достатъчно много, не е достатъчно добро, не можеш да спечелиш."
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп - Безконтактния Електрически Стол . Нищо не го измъчва . Ние от Източна Европа все още не п......ем трева .
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българските корумпета са сдемократична защитна окраска.
38
0
 
8
 
! Отговори
Тръмп е велик преди 7 години
До 43 Да деградирали хора разсъждават без мозък за неща които самите не знаят и не разбират. Какво може да ви научи човек който самия не е човек, какво може да ви научи един гей примерно който не знае че е душевно и духовно болен - той може да ви научи да станете болни като него и да ви разболее. Не слушайте тези "експерти", не четете помията която ви залива защото тя работи срещу вас и срещу нас. Успех на Тръмп и не вярвайте на медиите.
37
3
 
5
 
! Отговори
Балкански синдром преди 7 години
Слави Учиндолски коментира Тръмп,Мелания и как дъртият Бил гледал Иванка.Сашо Кадиев-албанчето,коментира,че съдейки по езикът на жестовете Доналд и Мелания не можели да се траят един друг.Показателно било,че не се държат за ръце и не се мляскат на публични места.Българка с неустановена сексуална ориентация живееща в САЩ каза,че Мелания е красива и стилна,но била много проста.Ние сме експерти по всичко.
36
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
спасението на бялата раса е в ръцете на тръмп и путинводещите богаташи в америка го разбраха и затова позволиха избирането на тръмп- нали не си въобразявате че предшествениците му са били нещо повече от обикновини марионетки- хора с по една торба милиарди ще оставят съдбата си в ръцете на обонго или на клинтън- направо е смешно - и тия дето го вярват са си обикновени наивници- ами не виждате ли нашите марионетки и те са същите - но ги управляват не българските милионери ами посолството на сащ
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
водещия офицер на *** герб - цецо замина за щатитеда видим с какви инструкции ще се върне за банкянското манг.алчеи останалите соропитециама защо новината я няма - не само в днес
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Президентът на Мексико . Каква шега. Утре като му се изтропат 1 милион престъпници на главата ще запее друга песен. А като се изтеглят произвидставата и започнат стачките не само ще иска а ше моли за среща.
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
зЕлке абсолютно не си в час. Тръмп просто си играе с 'демократите' както си иска. Мисълта че го интересува 'популярния' вот е глупост. Просто му трябва повод да въвведе задължително представяне на документ за самоличност при гласуване . И пресата и демократите се възаха като последните *** .
32
7
 
7
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Нищо не го измъчва, защото е кpетен. От притеснения страдат само мислещите хора.
31
6
 
5
 
! Отговори
ШибиРиби преди 7 години
Журналиста е прав мултимилионер не значи че не е милиардер и човека се върза, та чак на съд го дал. Тоя журналист е гений.
30
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе то и за избирането му разправяхте смешки, ама не стана точно така.
29
3
 
24
 
! Отговори
Влади преди 7 години
Али,бали! Този човек е имал по-вече и готини жени от вас, драскачите, взети заедно. Той прави това, което разни Обами не мислят да си помислят - отказ от *** човешки права на латиноси, арабухи и черни нехора и защита на Бяла Америка. Затова ще играе с Путин, същия прагматик. Няма да пилее американски пари за демокрация в Умам-Бума, където не знаят какво е това, а и не ги интересува. Както и целия Трети свят. Не му трябват латиноси - все едно на нас цигс.ни , ами прав е, много е прав!
28
8
 
3
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Простатата. Гаранция.За това е кисел.
27
18
 
4
 
! Отговори
бай ганю преди 7 години
интерсно на кого и кога ли ще му писне от лабилната объркана психика на този егоистичен клоун и какво ли крайно би могло да му се случи?
26
0
 
4
 
! Отговори
бай ганю преди 7 години
До Анонименайде бе? и кога и къде го е казала?
25
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Започвам да схващам какво е имала предвид Ванга като е казала,че последният президент на САШ ще е цветнокож.
24
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сърдитото момче днес успя да се скара с Мексико. Мексиканския президент анулира планираната си визита във Вашингтон в знак на протест срещу унизителната риторика на Тръмп. Още няма една седмица власт и комплексарът Тръмп спечели враг на ужната си граница.
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп ,ако нещо го измъчва едва дали е точно народния вот.
22
14
 
5
 
! Отговори
Надя Николова преди 7 години
Тормози го деменция и импотентност.
21
5
 
11
 
! Отговори
Анализатор преди 7 години
Тръмп тормози интелектуалците. Самият Тръмп нищо не го тормози. Напротив - роптаенето срещу него вероятно му е приятно. Роптаещите срещу Тръмп са кресливи като рускиня в цикъл и ревливи като разглезено дете, на което не купуват играчка.