Лекар в Ню Йорк: Трябва да решаваме кой да живее

Ежедневно в града умират хора на 20-30 години
31 мар 2020 11:58, Елка Василева
77
Лекар в Ню Йорк: Трябва да решаваме кой да живее

Броят на заразените с коронавирус по света расте лавинообразно. До сряда се очаква да надхвърли един милион. Към този момент заразените по света надвишават 750 хиляди, а жертвите са над 36 хиляди.

Епицентър на заразата вече са Съединените щати с над 164 хиляди заразени. Жертвите са над 3000. Кривата на пандемията лети стремглаво нагоре, отбеляза кореспондентът на bTV Ясен Дараков.

Според отговарящата за битката с коронавируса д-р Дебора Бриск, ако американците правят всичко, което изискват властите от тях – висока хигиена, социална дистанция и т.н., жертвите ще са между 100 000 и 200 000. Без мерки скокът би бил десетократен – 2-2,2 млн. души могат да умрат от COVID-19.

Ню Йорк продължава да е център на заразата, там са близо половината от починалите. В спешно отделение в града работи българският лекар д-р Александър Ладев. Като отбелязва, че в неговата болница положението тепърва започва да се влошава, медикът е категоричен, че цялостното положение е изключително тежко.

Още по темата

„Има хора на 20-30 години, които умират в Ню Йорк ежедневно. Не съм очаквал до такава степен да се разпространи и толкова млади хора, които иначе са здрави, да умират (…) Възпалителният процес, който вирусът предизвиква, е много опасен и разрушава белите дробове – независимо от възрастта на пациента“, коментира той пред bTV.

Няма достатъчно апарати за изкуствено дишане: „Трябва да взимаме решения кои хора да оживяват и кои – не“.

Има недостиг и на маски, предпазни очила, защитни престилки и т.н. В резултат много лекари и медицински сестри се разболяват. Има и жертви.

Администрацията на президента Доналд Тръмп е подписала договор с голяма фармацевтична компания и производството на ваксина срещу коронавируса ще започне още преди началото на тестовете ѝ през септември. Ако те са с добър резултат, спешните пациенти ще имат достъп до ваксината в началото на 2021 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: Ню Йорксащкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнгелКорона вируса е изкуствено създаден от САЩ. В авторитетното американско списание Нейчър все още има статия от 2015г където АМЕРИКАНСКИ учени се хвалят , че са комбинирали САРС вирус от прилепи и са заразили човешки клетки. полученият вирус е патентован в САЩ през 2015г!
66
1
 
0
 
! Отговори
Pentagon преди 4 години
До Ангел Последната дума имат военните...
65
2
 
15
 
! Отговори
Тук нямат преди 4 години
този проблем, оживява онзи който плаща. За Домуса опразниха цялата болница, а бедняците *** по улиците!
64
3
 
10
 
! Отговори
Пепи преди 4 години
То и в Италия ужким не лекуваха над 70 годишни.Ама как така имат 92 годишна излекувана и една 102 годишна.Нещо послъгват.Сменете плочата.
63
1
 
9
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
в казанлък има 2 респиратора, стане ли патаклама лекарите няма да мога да избират кой да живее кои не - вскичи ще мрът
62
2
 
12
 
! Отговори
Вгз преди 4 години
До колкото знам ваксини се слагат на напълно здлави хора. Какво че ще се даде на най спешните случаи. Тая статия е малко паник атака!
61
14
 
4
 
! Отговори
КокоБийч/СаутБийч преди 4 години
Тръмпутин е пътник..никой не вярва на лъжите му вече, дори червеновратите инбредс! Знам, че са тъпичkи хамерикснците, но не могат да са чак толкова обли, че да го изберат пак! Или пък мое..
60
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни глупости. Излишна паника. 15 милиона град, 100000 души кво са бре? Има ресурс да поеме всички.
59
0
 
4
 
! Отговори
Удивен преди 4 години
До ЛекарЯвно живеем в различни държави.
58
2
 
1
 
! Отговори
Удивен преди 4 години
Какво има да решават- никой.
57
1
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
- Еми, може да Ви продадем Венци Мутафчийски с/у опрощаване на външния ни дълг...
56
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сезонен грип !?! Аз съм на възраст, но никога не съм виждал сезон в който моргите се препълват, а ковчезите не достигат. И доктори, лекувайки сезонен грип да умират не бях виждал.
55
5
 
2
 
! Отговори
Лекар преди 4 години
До до ЛекарНека пак ти кажа: няма лекар, който да откаже операция. Има разлика между това да изяснят на роднините какви са шансовете на пациента и да обяснят че са лоши и да откажат да оперират. В повечето случаи това са и доста тежки операции, и хората искат най-добрите с най-добрия екип и тогава трябва да се плаща допълнително, но оттам нататък няма ограничения. Ще оперират, стига да има стабилни показатели. Отказва операция е ако пациента не е е в състояние да бъде опериран.
54
0
 
12
 
! Отговори
до Лекар преди 4 години
Не знам къде си лекар, но в България на терминално раково болни се отказва операция и се обяснява на роднините , че няма смисъл. Къде с по-благ тон, къде директно и нехуманно. Но това са други аспекти. Аз съм свидетел на случай, при който семейството не разбра, какво им обясни българският професор, взеха заеми , отидоха в Германия. Човекът почина след операцията. И освен загубата, останаха и заемите. Истината е някъде по средата. Българският хирург беше по-искрен , но подходът не беше правилен.
53
8
 
2
 
! Отговори
Лекар преди 4 години
До Анонимен 52Препоръчително е ако не знаеш да не коментираш. Няма пациент сс онкологично заболяване на който да му е отказана операция, дори шансовете му да са ниски. Обикновено на роднините на близките на пациента се пада бремето да решават дали да има операция. Лекар не би отказал да оперира.
52
0
 
0
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
До Патриот Изкуството е в един или друг вид отражение на реалността.Много по-умни хора от мене и тебе са го осъзнали отдавна. Така че другарю "Патриот"-грешни заключения.
51
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прекалено пропагандно стана.Под това мото "Трябва да решаваме кой да живее" излизат десетки публикации на ден.Ами да, трябва това е работата на лекаря - да взема решения за животи, за човешки съдби.Всеки ден преди COVID19 в раковото отделение се решава: този ще се оперира, за онзи няма смисъл. И никой не казваше: Ама ние решаваме кой да живее... Просто хората си вършеха работата.
50
8
 
7
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
До така така Таварищ-не разпространявай лъжите на путин и другарите ти от Китайската ком.партия.Поне в тези дни е много долно.
49
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Също като при тезонния грип нали? Но най важно е сега някой да не ви наруши правата като ви изгони от парка.
48
32
 
10
 
! Отговори
Fancy bears преди 4 години
Това е дезинформация пусната от руските ***.