ФБР предупреждава: QАnon може да премине към насилие

Досега се вярваше, че привържениците на конспиративната теория са мирни
16 юни 2021 20:20, Нели Христова
45
ФБР предупреждава: QАnon може да премине към насилие
Снимка: БГНЕС

ФБР предупреждава законодателите във Вашингтон, че последователите на QAnon може да преминат от "дигитални войници" към участие в "насилие в реалния свят".

Още по темата


Предупреждението се съдържа в некласифицирана оценка на заплахата, изпратена до законодателите миналата седмица и получена от VICE News.

ФБР вярва, че докато встъпването в длъжност на президента Джо Байдън и изчезването на лидера на QAnon ще накарат някои привърженици да напуснат движението, други ще решат да вземат нещата в свои ръце.

"Ние оценяваме, че някои домашни екстремистки привърженици на QAnon вероятно ще започнат да мислят, че вече не могат да се доверяват на плана, посочен в постовете на QAnon, и че са задължени да променят ролята си от "цифрови войници" към ангажиране в реално насилие - включително увреждане на възприеманите за членове на "кабалата", като демократи и друга политическа опозиция - вместо непрекъснато да се очакват обещаните действия на Q, които не са се случили", се казва в оценката.

QAnon е теория на конспирацията, която в общи линии вярва, че бившият президент Доналд Тръмп води тайна война срещу група демократичен и холивудски елит, които ръководят ринг за трафик на деца. Винаги се е твърдяло, че това е ненасилствено движение, но както се посочва в доклада на ФБР, има няколко случая на вярващи на QAnon, извършващи актове на насилие.

QAnon изигра централна роля в нападението над Капитолия на 6 януари и ФБР е на мнение че това "подчертава как сегашната среда вероятно ще продължи да действа като катализатор за някои да започнат да приемат легитимността на насилствените действия".

Агенцията съобщава, че е арестувала повече от 20 самоидентифицирани привърженици на QAnon, участвали в нападението на 6 януари.

ФБР е работило с Конгреса за изготвяне на некласифициран доклад през последните месеци, след като изтеклата бележка показа, че ФБР разглежда QAnon като потенциална терористична заплаха миналата година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо Йоло Денев не е на снимката. Той е на всички протести :-)
31
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оооо, почнахме да треперим! А насилието от *** от BLM? А ве, изверги? Какво направихте за тяхното НАСИЛИЕ по цялата страна?!?!?!И BTW,тези от снимката нямат НИЩО общо нито с Тръмп, нито с Qanon. Бяха много добре имплантирани за вярващите.
30
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този в средата на снимката е професионален протестиращ, който го има на снимки на BLM демонстрации (прехваленото от медиите марксиситко движение в защита на черните, което прави погроми на магазини и палежи на коли на демонстрациите си). Той не е Q, както не са много от влязлите в сградата на парламента. Въобще, Q не са революционери като BLM-ците, те са обикновено хора-консерватори с работа и семейства които просто не искат комунизъм и вярват, че Тръмп ще спре Новия Световен Ред.
29
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия кравари не остана с кого да могат се бият и сега почнаха да се бият със себе си.. бай дън оня месец го каза, че бялата раса била по-голяма заплаха за сащ от идил,алкайда,русия и китай... :D
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 50-70 САЩ няма да е владение нито на бели, нито на чьорни. Белите, които продължават да се възпроизвеждат, въпреки агресивното *** безумие и други демократични античовешки набези ще се заселят извън Щатите. А негатива на бялото, като цяло не стават за нищо градивно...
27
0
 
4
 
! Отговори
А преди 2 години
Знайш колко ми пука, хората търсят справедливост !
26
10
 
12
 
! Отговори
Моля преди 2 години
Този който е сглобил тази статика да не подценява интелекта и владеенето на езици на читателите. Оригиналната статия излезе в " Politico " преди повече от месец. ФБР предаде на прокуратурата много от шебеците на QAnon които очакват присъди. Преди 2 - 3 седмици излезе документален филм за психопат и те от тази секта и разочарованието на милиони американци от лъжите и интригите им . Пишете нещо стойностно и ново, МОЛЯ !
25
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не посмяха да им съберат оръжията. Скоро много афрота ще висят по дърветата.
24
6
 
1
 
! Отговори
ами убаво преди 2 години
тъкмо националната гвардия ше постреля свободно .
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във Фейсбука на Байдън не пише, че е президент на САЩ, пише, че е политик.
22
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Централата на ФБР е празна, прозорците са наковани с фазери, но ФБР предупреждавало.
21
3
 
9
 
! Отговори
Бензин преди 2 години
До Lora Напротив, поскъпна много лошо. С около 30%. Същите, които се радваха, че Тръмп го няма, сега са нещастни, че не могат да си напълнят резервоарите с 50 долара както преди.
20
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е, че САЩ са съвкупност от много различни (по отношение и на финансите, и на образованието, и на манталитета) общности. И понеже историята им все още е кратка, тези общности все още са на етапа "аз съм прав, всички други грешат". Докато едни пращат хеликоптери и роувъри на други планети, други се бият с рептили, бебеядци, панизмерни гущери и какво ли не. Решението е или да си обособят на Южни и Северни щати, или да си подобрят образованието, защото на места куца и с двата крака.
19
12
 
1
 
! Отговори
Lora преди 2 години
До АбеНе съм забелязала бензинът в САЩ де е поскъпнал с идването на Байдън. Не забелязвам никакав промяна в цените, с изключениа на хилядите долари, които администрацията на Байдън налива в хората във вид на помощи за КОВИД.
18
9
 
18
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Не знам в България колко са против Тръмп,ама в САЩ 80 процента кълнат в момента Памперса Байдън.На никой не му се плаща двойно за бензин,нито се радва на по-високи такси и инфлация.
17
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ФБР да търси руската връзка във всички вредни действия срещу САЩ. Ако няма руска връзка да търси китайска. Друга връзка няма и не може да има.
16
10
 
16
 
! Отговори
Чак пък преди 2 години
Първо изтриха и забраниха конспиративните клипчета у тубата, дето беха най-интересните, после обявяват група аутисти за терористи. Е тва ако не е Оруел 1984 не знам кво е. В Русия съм! В Русия съм! Тара-ду-да
15
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой уби Ашли Бабит в Капитолия?Невъоръжена Бяла жена.Мръсни марксистки изчадия!
14
4
 
2
 
! Отговори
Невронен Тероризъм преди 2 години
Те Targeted Individuals и жертвите на Gang Stalking да не се вдигнат че ще стане страшно, за сега само стрелят по тълпи.
13
7
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера член на БЛМ растреля петима бели мъже на различни места в два щата,защото мразел бели.Статия по този въпрос кога?