САЩ признаха: Ударът с дрон в Кабул е убил невинни цивилни

При атаката на 29 август загинаха 10 души, 7 от които деца
18 сеп 2021 08:11, Елка Василева
83
САЩ признаха: Ударът с дрон в Кабул е убил невинни цивилни
Снимка: архив, БГНЕС

Пентагонът призна, че последният му въздушен удар с дрон в Кабул на 29 август, при който загинаха 10 цивилни, сред които седем деца, е бил трагична грешка.

"Ударът беше трагична грешка", каза на пресконференция в Пентагона началникът на Централното командване на САЩ генерал Франк Маккензи.

В продължение на дни служители на Пентагона твърдяха, че извършването на удара е било оправдано въпреки загиналите 10 цивилни. По-късно медии изразиха съмнения във версията на Пентагона за случилото се, изтъквайки, че шофьорът на ударената от дрона кола е бил дългогодишен служител на американска хуманитарна организация и посочвайки липсата на доказателства, че в автомобила е имало експлозиви.

Още по темата

Маккензи каза, че колата е била ударена заради "искреното убеждение", че е представлявала непосредствена заплаха.

"Сега съм убеден, че 10-те цивилни, включително седем деца, са станали жертва на трагична грешка", каза Маккензи и добави: "Нещо повече, сега смятаме, че е малко вероятно автомобилът и убитите да са били свързани с "Ислямска държава", или да са представлявали непосредствена заплаха за американските сили".

"Това беше грешка и поднасям искрените си извинения", каза на пресконференцията американският генерал. Той допълни, че нищо от това, което е направила американската армия, не е било базирано на информация от талибаните.

Американският министър на отбраната Лойд Остин също поднесе извиненията си за извършения погрешка удар в Кабул, при който загинаха невинни цивилни.

"Поднасям искрените си съболезнования на близките на убитите", посочи Остин в комюнике, признавайки, че човекът, който е станал мишена на удара, е "просто една невинна жертва, както и останалите, които трагично загубиха живота си".

"Поднасяме извинения и се ангажираме да извлечем уроци от тази ужасна грешка", добави министърът. Говорител на Пентагона съобщи, че Остин е поискал повторно разследване на инцидента, което да установи отговорните за трагичната грешка.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
За САЩ не е проблем да убият 7 деца,все-пак това са потенциални терористи,пък и кой ще им търси отговорност,те са ненаказуеми.
59
0
 
4
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Джо Байдън може да свърже цяло изречение само като говори на малки момиченца.
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Признат грях не е грях, но не станаха ли доста тези грешки?
57
0
 
4
 
! Отговори
Предупреждение!!! преди 2 години
До Анонимен 54....Написа:"7 малки талибанчета са ликвидирани. Щяха да станат ислямистчета"...Отговорих ти, изтрило ми е цензорчето! Явно, имаш съмишленици в сайта! Бях написал нещо като:"Ти си аморален тип! Става дума за деца! Така са действали османлиите, когато за малко са си върнали Стара Загора - клали са всичко подред, че и дечицата!". Значи в Днес.бг има разни, които не са съгласни! Тези трябва да знаят, че има правила, които една общестсвена медия трябва да спазва! Да не я лишат от форум
56
0
 
6
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Американците са културни хора -след като те убият по грешка,непременно ще ти се извинят!Това даже Чърчил го е разбрал - "Американците винаги вземат правиллното решение...след като опитат всички останали!"
55
0
 
2
 
! Отговори
КЬОРЧО преди 2 години
ОКО ЗА ОКО
54
2
 
1
 
! Отговори
Талибанец преди 2 години
Слава на Талибан че изритаха говедарите от свещенните земи мюсулмански. И скоро ще започнат и наказателни операции в ахъра на говедаря и ще почне да му пари под дебелия затдник! Аллах-у Екбер! Аллах-у Екбер! Аллах-у Екбер!
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е шега. Гражданинът водач на боен дрон да се осъди на доживотен затвор за непредумишленото убийство на 7 малки талибанчета, Талибанка и Дядо Талибан и Елена Рудолф.
52
2
 
5
 
! Отговори
До 56 преди 2 години
"САЩ да осъдят виновните за престъплението." Моля ви! Това някаква шега ли е?
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грешка, грешка, голяма грешка, сбърках колата. Грешка, грешка, голяма грешка, избиха децата.
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ да осъдят виновните за престъплението.
49
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
7 малки талибанчета са ликвидирани. Щяха да станат ислямистчета.
48
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Осама Бен Ладен трябваше да се извини на американците за 11 септември и нямаше да го преследват.
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледайте филмът "Сноудън", докато работи в АНС си задава въпросът: ако с действията си предизвикваш смърт на цивилно население водиш ли се военнопрестъпник? След краят на втората световна война много нацисти са били обавени за военнопрестъпници от трибунала, въпреки че са станали такива принудени от обстоятелствата - военната дисциплина ги е принуждавала да вършат убийства над цивилни за да избегнат военен съд в собствената си държава.
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направиха хаос там, но емигрантите Европа ще ги плаща! Случаен ход.
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
въздават демокрация
44
3
 
2
 
! Отговори
Ку40 преди 2 години
Коя истина бе, при гражданска война няма цивилни. Скачаха ли по площадите ? Арабска пролет, майко, лъв веган. Камиларя си е камилар.
43
0
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Махайте се от Афганистан и ги оставете сами да се оправят.
42
2
 
7
 
! Отговори
Само отговарям... преди 2 години
До Само питам/ Това заглавие го имаше в многомилионен тираж. Чел съм го стотици пъти! А коректно заглавие " САЩ УБИХА 7 ДЕЦА и 3 ВЪЗРАСТНИ АФГАНИСТАНЦИ!!!" никъде не прочетох. Та това е... а ти си пиши няма лошо...
41
15
 
6
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Само в Сирия соколите на Путин избиха над 8000 сирийски жени и деца, но не съм чул и видял някой русофил да плаче за тях.