След абортите консервативните съдии в САЩ се насочват към други прецеденти

Анализ на Лорънс Хърли за "Ройтерс"
3 юли 2022 21:35, Йоана Цонева
43
След абортите консервативните съдии в САЩ се насочват към други прецеденти
Снимка: БГНЕС

Консервативното мнозинство във Върховния съд на САЩ показа в своето грандиозно решение за абортите и в други важни решения от последните дни, че е безстрашно, когато става въпрос за отменяне и дори пренебрегване на исторически прецеденти.

И консервативните съдии, които имат мнозинство от 6-3 гласа, може би едва сега започват да работят, въпреки че настоящият им мандат приключи в четвъртък.

Сред делата, с които съдът вече се е заел за следващия си мандат, започващ през октомври, са две, които дават възможност на консервативния му блок да сложи край на политиките на колежите и университетите, отчитащи расата при приема, за да се постигне по-голямо разнообразие на студентите - подход, който съдът подкрепи в прецедент от 2003 г. и потвърди през 2016 г. Друго дело през предстоящия мандат, свързано с федералната защита на водните пътища, ще постави на изпитание още един прецедент, пише Лорънс Хърли в анализ за "Ройтерс".

В поредица от неотдавнашни решения съдът отмени или подкопа собствените си прецеденти отпреди десетилетия.

"Мисля, че най-консервативните съдии не харесват голяма част от съвременното американско право и активно го променят. Те няма да позволят на прецедентите да им се изпречат на пътя", казва професорът от Юридическия факултет на Университета на Вирджиния Дъглас Лейкок.

Консервативните съдии стават все по-настоятелни след включването на третото консервативно назначение на бившия президент Доналд Тръмп Ейми Кони Барет през 2020 г. Назначението на съдия Кетанжи Браун Джаксън от президента на Демократическата партия Джо Байдън, който положи клетва на мястото на пенсиониращия се в четвъртък либерален съдия Стивън Брайер, не променя идеологическия баланс на съда.

С решението по делото за абортите, наречено Dobbs v. Jackson Women's Health Organization, съдът отменя историческото решение по делото Roe v. Wade от 1973 г., с което процедурата е легализирана в цялата страна, както и решението от 1992 г., с което то е потвърдено. Консервативното мнозинство изпрати в небитието и решения от 2016 г. и 2020 г., с които се отменяха подкрепяни от републиканците щатски ограничения за абортите.

Консервативният съдия Кларънс Томас открито заяви готовността си да се откаже от прецедента на Върховния съд.

"Когато съм изправен пред очевидно погрешен прецедент, моето правило е просто: Не трябва да го следваме", пише Томас в съгласувано становище по дело от 2019 г.

Становището на Томас се фокусира върху "stare decisis" - латински термин, отнасящ се до правния принцип, според който съдилищата не трябва да отменят прецеденти без специална причина. Консервативният съдия Самюел Алито изглежда е на същото мнение в решението по делото за абортите от 24 юни, като пише, че вехтото решение по делото Roe е "изключително погрешно".

Религиозни права

В решение относно религиозните права от 27 юни съдът възприе малко по-различен подход към прецедента, когато допълнително стесни разделението на църквата и държавата в решение в полза на треньор по футбол в държавна гимназия, който е бил отстранен от местния училищен район за това, че е водил молитви на терена с играчите след мачове.

Съдът на практика отмени прецедент от 1971 г., в който се посочва как да се определи дали правителството е нарушило така наречената "клауза за установяване" на Първата поправка на Конституцията на САЩ, която забранява държавното одобрение на религията, въпреки че не го казва изрично.

Вместо това консервативният съдия Нийл Горсуч написа, че съдът "отдавна е изоставил" предишното решение и последващите решения, които са се основавали на него. Либералният съдия Соня Сотомайор написа в особено мнение, че нищо в предишните дела на съда "не подкрепя решението на този съд да отхвърли изцяло този прецедент".

Дейвид Ганс, адвокат в либералния Център за конституционна отговорност, заяви, че съдът изглежда не иска да признае "морската промяна" в закона.

"Това е много лекомислено", добави Ганс.

Консерваторите отдавна се оплакват от политиките за позитивни действия, използвани от много колежи и университети за увеличаване на броя на чернокожите и испаноговорящите студенти. Делата, които съдът ще разгледа, са свързани с Харвардския университет и Университета на Северна Каролина.

Съдът ще разгледа и въпроса за ограничаване на обхвата на забележителен федерален закон за околната среда, който регулира водните пътища, в случай, в който оспорващите са поискали от съда да преразгледа прецедент от 2006 г.

Наред с други важни дела през следващия мандат съдът ще разгледа жалба на републиканците от Северна Каролина, която може да даде на щатските законодателни органи много по-голяма власт върху федералните избори, като ограничи възможността на щатските съдилища да преразглеждат техните действия.

Друго дело може да отслаби още повече знаковия Закон за правата на глас от 1965 г., приет в защита на чернокожите и други малцинствени избиратели, в спор за очертаните от републиканците райони на Камарата на представителите на САЩ в Алабама. прочети повече

През цялата си история съдът понякога изрично е отменял свои прецеденти, като се започне от 1810 г., когато отхвърля решение от само две години по-рано, според база данни на федералното правителство, в която са изброени 234 такива дела.

През последните години съдът е бил най-склонен да отменя прецеденти през 2019 г., когато го е направил четири пъти.

С течение на времето съдът е намерил "много начини да заобиколи, разграничи или отмени прецедента", каза Лейкок, като добави, че либералното мнозинство вероятно ще направи същото.


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
1
 
! Отговори
до читател преди 1 месец
Не реви, кой те кара? Факт е, че България е на първите места по брой на намаляващо население в Европа и света, същото се отнася и за абортите. В пъти е по-добре да има раждаемост в България, отколкото абортите.
39
0
 
1
 
! Отговори
До 14 Хахахахахахах преди 1 месец
Бо-кл-ук, не те питам. Ако не ти харесва тук, тогава се разкарай. Не обиждай България, ла-й-но. Държавите се пишат с главна буква!
38
0
 
1
 
! Отговори
MONAD преди 1 месец
до 36Индианци е неправилно използван термин за автохтонното население на Америка, който днес не се ползва, да беше понаучил малко история.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Разумно еВъв всички цивилизовани страни абортите са разрешени до 3-тия месец.Така че в напреднала бременност няма аборти никъде, изключая някакви животозастрашаващи медицински причини. (Напр. физически инциденти по време на бременност и т.н., или умиране на плода поради някаква причина и евентуална кончина на майката, защото няма как да седи в нея след като плода не е жив и такива разни гадости - да не ги изброявам.)
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 31Коренното население на САЩ са индианци, а не "бледолики". Поне Винету да беше прочел, ако не друго. :-)
35
0
 
2
 
! Отговори
MONAD преди 1 месец
Върховния съд с това си отсъждане просто даде повече свобода за директната демокрация и съответните щати да решават законите за абортите за себе си.Не както до сега закона за абортите беше федерален от това отсъждане.Следващите им отсъждания просто доближават САЩ до това което е било първоначалния замисъл, а именно повече власт на отделните щати и по малко власт на федералното правителство.Целия свят трябва да се моли тези съдии да забранят Федералния Резерв, ще се отървем от голямо зло.
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА *** РЕВЕ
33
0
 
8
 
! Отговори
До 31 преди 1 месец
Ти по-добре агитирай за друг вид начинания: Да се дадат много повече бонуси на млади семейства, в които и двамата родители имат минимум средно образование и общинските жилища да са за такива млади хора; Да спрат всякакви помощи за онези семейства, в които и двамата родители нито учат, нито работят и предпочитат да карат на соц. помощи. Също така, да дават за осиновяване от чужденци онези деца, чиито родители не са пълнолетни и да налагат тежки глоби, които да се отработват чрез принудителен труд
32
1
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 14 преди 1 месец
Много уместно напомняне правиш.Наистина можехме да сме с поне 7 милиона човека повече, ако не се правеха толкова много аборти. Но не бива да се пренебрегват два важни фактора, те са исторически факти. 1) След 1950 г. българските селяни масово се преселват в градовете и стават работници, защото са останали без земя и защото трудодните в ТКЗС са мизерни /40 ст./ и вследствие на това в градовете жилищната криза е страшна; 2) Заплатите и в града са малки и няма как да отгледат повече от 1 дете.
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Крайно време беше да спрат да се дондуркат всекакви чернокожи, жълтокожи дръпнати и т.н..... :)) САЩ е създаден от бледолики, не от африканци, азиатци и прочие, наистина са консервативни върховният им съд :))
30
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дано и у нас забранят абортите, голям позор е, че сме на първо място в света по аборти.
29
3
 
6
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 месец
Плачем като вдовици на чужд гроб.Всичко тук оправихме, та ни е грижа за американските аборти.
28
3
 
1
 
! Отговори
777 преди 1 месец
,,Демокрация,,братко....
27
3
 
13
 
! Отговори
Лорд Стамат преди 1 месец
От цялата тая статия разбирам че законите могат да си ги въртят и нагаждат както им харесва стига да имат съответното мнозинство. Само че това ми прилича на "диктатура на мнозинството" а не на демокрация.
26
12
 
9
 
! Отговори
Тийн преди 1 месец
Раждането е хиляда пъти колкото едно изнасилване, първо девет месеца, после разчекване чрез прокарване огромен плод през родов канал. Явно Ще карат хората да абортират по всякакви причудливи начини, да си бъркат с клечки и да се набиват на кол, грозна история. Въпреки че сигурно има някоя билка към която са алергични ембрионите и да стане спонтанно и да мине леко. Дано и другите им решения не да толкова неадекватни.
25
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тема за русофилите да се почувстват и те хора
24
22
 
7
 
! Отговори
Христо отДа България преди 1 месец
Ама разбира се, какво по-хубаво от това, да се разпори утробата на бъдеща майка и да се разпори, разреже и изчегърка бебето й? Какво по-голямо освобождаване на женска енергия, от убийството на едно невинно, Божие същество??!? Тъкмо и суровини за адренокром за юдеите ще има! Да живее абортът! Истински израз на воля на освободената жена! Какво по-хубаво от това, да се утрепе бебе? Молок празнува! Ураааа!
23
3
 
7
 
! Отговори
до 20 преди 1 месец
Ти пък - върнали са се 1973... Презервативи са ползвали още вавилонците 3000 г. пр. н.е. От различни видове черва, плавателни мехури от риби... Какво да го правиш - универсална употреба. Переш и пак. Сащ - страната на смелите и свободните (според химна им), ама не. Казват ти да скачаш и ти питаш "колко високо?" И между другото - къща в южните щати струва колкото едностаен апартамент в Люлин. Та това са им стандартите. Ако се прежалиш, че съседите ти ще ти са същите, ама ВЕЧЕ съвсем ЦЪРНИ?
22
3
 
14
 
! Отговори
Разумно е преди 1 месец
Не бива да се разрешават аборти в напреднала бременност, това наистина е двойно убийство. На изнасилените жени категорично трябва да се даде правото на аборт, но в разумно време, не в напреднала бременност.
21
0
 
12
 
! Отговори
Не са позитивни преди 1 месец
действията, предвидени с цел увеличаване на обхвата на студенти, които разчитат не на знанията си, а на своята расова или етническа принадлежност. Напротив, последиците им са негативни. Това знаят най-добре онези наши поколения, които помнят как се ставаше студент по квоти, предназначени за привилегироване на най-незнаещите, неможещите, мързеливите и пр.и.митивните, на които се внушаваше, че максимата "Колкото по-***,толкова по-ценен и толериран. Това съсипа България. USA-съдиите са се усетили