В САЩ се питат: Свободата е достъп до оръжия или разходка без страх?

Пострадали от началото на годината са 309 души
Обновена: 5 юли 2022 13:35 | 5 юли 2022 13:35, Елка Василева
40
В САЩ се питат: Свободата е достъп до оръжия или разходка без страх?
Снимка: БГНЕС

Пресата в САЩ информира и коментира извършената вчера масова стрелба в предградие на Чикаго с най-малко шестима убити и 36 ранени.

Нападението в Хайланд парк в Чикаго не е единствената стрелба през празничния уикенд, извежда в. „Ню Йорк таймс“ в заглавие. Дванайсет часа по рано в друг чикагски район – Саут сайд – петима души получиха огнестрелни рани, но по размера си масовото убийство в град Хайланд парк влиза в модела „насилие с огнестрелно оръжие в страна, където огнестрелните оръжия са повече от хората“.

Още по темата
Данните от общонационалния „Архив на насилието с огнестрелно оръжие“ (проект, който регистрира масови стрелби с поне четирима убити или ранени) сочат, че пострадалите от началото на годината в САЩ възлизат на 309. Освен пострадалите в двете стрелби в района на Чикаго, в понеделник четирима са ранените в Канзас сити, Мисури, и шестима – в Ричмънд, Вирджиния.

Освен това през уикенда двама полицаи бяха простреляни край Художествения музей във Филаделфия, а масови стрелби имаше също в Мълинс (Южна Каролина), Такома (щата Вашингтон), Манасас (Вирджиния), Клинтън (Северна Каролина), Халтъм (Тексас) и град Ню Йорк.

„Чикаго сън таймс“ призовава да бъде сложен край на безкрайните  трагедии и заключава, че когато правителството отказва да действа, то предава идеалите, които американците честват на 4 юли – Деня на независимостта. Все повечето и все по-мощни оръжия в Америка са посегателство срещу живота, свободата и стремежа към щастие, пише чикагският вестник.

Оръжието, използвано от стрелеца срещу празничния парад в Хайланд парк, е било толкова мощно, че телата на загиналите – млади и стари – изглеждаха на видеокадрите сякаш са бил взривени, гласи натуралистичното описание на вестника. И въпреки това консервативното мнозинство във федералния Върховен съд и прекалено голям брой членове на Конгреса смятат, за разлика от нас, останалите, че насилието с огнестрелно оръжие е неотменно право. Те нехаят, че хората трябва да се затварят в своите жилища и офиси (което се нарича „укриване на безопасно място“) на деня, в който трябва да се празнува независимостта. И в резултат бяха отменени парадите, фойерверките и празненствата в целия район, а плажовете и парковете бяха затворени, пише „Чикаго сън таймс“.

Трябва да се запитаме какво всъщност е свободата, продължава вестникът. Дали това е неограниченият достъп до огнестрелни оръжия при малкото правила за това кой може да ги притежава? Или свободата е да отидеш на парад, в черква, в училище, в театър, на концерт, в бакалницата или просто да си ходиш по улицата, без да се боиш?

Трябва да се запитаме също какво е бъдещето на „лесните мишени“, каквито са парадите, и можем ли да ги подсигурим чрез детектори за метал? Дали хората, излезли от затрудненията от Ковид-19, ще бъдат отново принудени отново да се изолират? Кой занапред ще се чувства в безопасност, когато се включи невинно в парад, продължава с въпросите си изданието.

Едва ли може да има по-добра илюстрация на безумно свободния достъп до огнестрелни оръжия от случилото се в Хайланд парк, смята вестникът. Групите, отстояващи правото на оръжие, вероятно ще кажат, че решението е следното: лошият с оръжие срещу добрия с оръжие. Но на парада в чикагското предградие е имало полицаи, които при започването на стрелбата отвисоко са се разтичали да открият източника на куршумите. И не са успели.  

Лобистите за огнестрелните оръжия и апологетите им в Конгреса се обявяват и за увеличаване на числеността на въоръжените охранители вместо намаляване на броя на оръжията. "И какво – сега трябва да поставим охранител на всеки покрив ли?“, приключва с реторичните си въпроси „Чикаго сън таймс“.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В мултикултурно топящо гърне стават такива работи. ----///------ Просията е същото гърне, само че там претопяват не нег ри, а азиатски индианци. Затова са за "денацификация" на Украйна - да ги вкарат к тях в котлето и да ги кръстосат с чурки, татари и буряти.
31
2
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Без достъп до оръжия няма разходка без страх.
30
0
 
0
 
! Отговори
бай Даньо преди 1 година
мда , пробвай свободата по американски да изпушиш една цигара или да изпиеш една бира на плажа в ЛА ... мда свобода!?
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки откачалник може легално да си вземе огнестрелно оръжие там, требва да ги забранят както е в останалия свят, обаче оръжейното им лоби е много силно в сената им :))
28
0
 
2
 
! Отговори
Оня преди 1 година
"Свободата е достъп до оръжие, затова левичарите драпат ден и нощ да ги разоръжат." - То все едно ония с оръжията направиха нещо последните две години, нищо че уж мумията Джо не е бил легитимно избран. Десницата в Щатите са си превзети комплексирани надувки, които всеки път като ножа е отивал до кокала са си били камшиците.
27
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свободните хора носят оръжия.
26
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свободата е достъп до оръжие, затова левичарите драпат ден и нощ да ги разоръжат. Ако тука имахме оръжия и не бяхме поробени от БКП и копе**тата им, Кунчо Трибустерний щеха го гръмнат на втория месец
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В САЩ вече от десетилетия не знаят изобщо какво означава свобода и какво са човешките права. Държава, в която тези ценности са били поставени на пиедесталпреди повече от век, а днес това е само на хартия.
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Химнът на американската полиция е: "Сто патрона". "Сто патрона ще ти вкарам, ако в крачка те набарам."..............Последният *** с пистолет за самозащита полицаите го набодоха само с 60 патрона. Аз се ужасих от тази зверска постъпка на американската полиция. Но, след като изгледах видеото от преследването на глутницата полицаи след нещастното американско животно - "Жестокостта ми се сломи" Всеки полицай стрелна по половин пълнител и затова са 60 броя. Не е много.
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зависи от какво те е страх. Като отнемат на хората оръжието за самозащита? Пак няма да може "просто да си ходиш по улицата, без да се боиш", както пише.
22
1
 
6
 
! Отговори
п.п. преди 1 година
тез без война ще се избият!.....прекрасната американска демокрация!
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да вземат пример от нас. Ние се разхождаме без страх, в нашата собственост и на родителите ни се разхождат без страх. Идилия.
20
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Тялото...заради ФАКТА,че дивашките страсти ги има у всеки индивид и ако те вземат връх над човещината,естествено,че дестинацията ще бъде "УСА"..Слава Богу,далеч НЕ ВСИЧКИ човешки същества са подвластни на диващината,закодирана така или иначе в гените ни..
19
2
 
3
 
! Отговори
Тялото преди 1 година
Дивашка държава. Непонетно ми е защо емигрират натам.
18
1
 
5
 
! Отговори
Оф преди 1 година
В мултикултурно топящо гърне стават такива работи. Когато има завист и преумора. И особено когато насилват всеки зародиш да види бял свят независимо в какви условия.
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако нямаш оръжие, няма да можеш да се съпротивляваш срещу властта като ти увеличи данъците, реши да печата пари, затвори бизнеса (заради Ковид например) или ти каже, че църквата е лошо нещо. А за престъпниците, които уж "протестират", а всъщност крадат, да не говорим.Това последното го виждаме и у нас. И тук има едни ***, които правят каквото си искат, защото те имат оръжие, а честните хора нямат.
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да спрат клиповете с оръжие и наркотици, ама нали търговията треа да върви, те друга икономика реална нямат ,аа и бургери
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изобщо не се питат, тва са глуп.ости имат си втора поправка и са въоржени до зъби, за разлика от нас, при тях ако престъпник им влезе в къщата да ги краде или някоя мутра иска да ги бие, го гърмят на място, а не му правят вятър
14
2
 
13
 
! Отговори
MONAD преди 1 година
Авторитарните *** прикрити като демократи, искат да наложат своя дефиниция за свобода. Свобода е да разчиташ на себе си за да опазиш себе си или семейството ти от престъпници, не да си зависим от търтеи в униформи дето ще дойдат 40 мин по късно за да констатират "инцидента", след това може да се молиш на съдебната система да раздаде правосъдие, но ще се смириш с бърза процедура и присъда по минималното за убийство, при добро поведение ще излезе след под 10 години. Това не е свобода.
13
0
 
8
 
! Отговори
SWAN преди 1 година
Щом са им задали такива отговори, скоро глобата за непредалите оръжията ще е доста висока :))))))))))))))))))