Студеното време ще превърне руските бойни машини във фризери от желязо

То ще се отрази негативно и на украинската армия
9 мар 2022 12:51, Нели Христова
349
Студеното време ще превърне руските бойни машини във фризери от желязо
Снимка: БГНЕС

Силното застудяване може да спре напредъка на Русия, смятат анализаторите, като войските са принудени или да изоставят превозните си средства, или да седят в "40-тонни фризери от желязо".

Още по темата

Арктическият въздух, движещ се през Русия и Украйна, ще се комбинира с източен вятър, за да накара температурите да паднат до минус 10 градуса през нощта около Киев и северния град Харков през следващите дни. Ако се вземе предвид студът от вятъра, според прогнозите студът може да се чувства като минус 20 градуса.

Анализатори казаха, че това може да направи инвазията по-трудна за руснаците, особено тези, заседнали в конвоя северно от украинската столица. Украински военен източник каза: "Това ще засегне тези в дългите конвои. Руските войски, които стоят край пътищата, ще страдат."

"Минус 20 градуса ще влошат руските сили, няма съмнение. Това ще подобри мобилността между страната, защото ще има по-малко кал, но руснаците не са готови за условията на Арктика. Градско нападение без подходящо облекло би било невероятно тежко", казва Майор Кевин Прайс, който служи в британската армия в продължение на 20 години.

Недостигът на гориво също би означавал, че войниците няма да могат да пуснат двигателите си, за да се стоплят. "Представете си, че сте седнали в 40-тонен железен фризер цяла нощ", каза той, добавяйки, че много ниските температури също вероятно биха повлияли на работата на превозното средство, ако няма подходящи масла и смазки.

Прайс вярва, че лошото време допълнително ще навреди на морала на Русия и ще доведе до още жертви. "Това не е решаващ фактор, но е много нежелано развитие за руските командири", каза той, отбелязвайки, че температурата е под средната за това време на годината и руските сили вероятно ще бъдат неподготвени.

Бригадният генерал Бен Бари, който сега е старши сътрудник по сухопътна война в Международния институт за стратегически изследвания в Лондон, е на мнение, че времето ще засегне и украинците. "То ще забави нещата, но ще забави развитието и за двете страни", казна той. "Процентът на войските, които започват да страдат от студени наранявания като измръзване, ще нарасне."

Военен служител на НАТО каза пред CNN, че въпреки използването на всички сили, които е съсредоточила в и около Украйна, Русия постига много малък напредък: "Виждаме много малка промяна. За първи път не очакваме те да постигнат някакви успехи през следващите няколко дни."

Британските военни началници смятат, че руските командири се движат по-далеч от нормалното, за да възстановят инерцията. В понеделник миналата седмица 47-годишният генерал-майор Андрей Суховецки, заместник-командир на 41-ва общооръжейна армия на Централния военен окръг, беше убит близо до Мариупол, на югоизток. Преди два дни беше съобщено, че е убит втори руски генерал. Генерал-майор Виталий Герасимов, 45-годишен, началник-щаб на 41-ва армия, който е служил в Сирия и Чечения и участва в анексирането на Крим през 2014 г.

Украинското министерство на отбраната съобщи, че той е загинал близо до Харков и излъчи разговор между двама офицери на руската служба за сигурност, които обсъждат смъртта му и казват, че техните защитени комуникации не работят в Украйна. Христо Грозев, изпълнителен директор на групата за разследваща журналистика Bellingcat, каза, че 41-ва армия е загубила комуникация и е използвала местна сим карта, позволявайки прихващането.

След почти две седмици руските сили превзеха големи територии от североизточна и крайбрежна Украйна и обсадиха градовете и прекъснаха храната, водата, топлината и лекарствата. Въпреки това напредъкът е спрян в много области. Дни наред усилията за създаване на коридори за евакуация на цивилни се провалиха поради продължаващия обстрел и възраженията срещу предложените маршрути. Един опит за евакуация изглежда е бил поне частично успешен вчера, когато автобусен конвой напусна Суми на североизток.

Снощи руската агенция ТАСС съобщи, че тази сутрин е обявено ново прекратяване на огъня и че руските сили са готови да осигурят човешки коридори, за да могат хората да напуснат Киев и още четири града

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


349
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
268
3
 
7
 
! Отговори
Дядо Щукар преди 2 години
И тоя, дето е написал тоя пасквил се нарича журнслист... Жалка работа!.
267
4
 
14
 
! Отговори
87 поздр преди 2 години
Поздрав от танкист от танкова бригада Сливен! Мразът е най.добрият приятел на танкистите-движим се като по асфалт , некадърнико!
266
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много смешно. Браво на автора.
265
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И понеже руснаците не знаят какво е студ,ще берат пикници...хахаха,как има толкова простотия по тези ширини?????
264
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие за нафтови печки не сте ли чували ????? Климатици няма , но печки колкото искаш .
263
6
 
4
 
! Отговори
Бай Ставри преди 2 години
Искам Бойко и Путин ! 2 в 1 !Добра комбинация !
262
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Анализаторите са анализирали себе си и възприятията си към студа и мислите си. Доволни са. Важно е да са доволни, не е важно да е истина това за руснаците.
261
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хм...Две бързи мисли: 1. Откога руснаците се плашат от зимна война (повече от врага си)? 2. Приведените тук "анализи" са "случайно" все от "обективни експерти" - британци и пр. Я най-добре умниците да си траят, а руснаци и украинци да вземат да се споразумеят. Не че вярвам, че ще се случи, но е човешко да се надяваш.
260
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
абе аз бях свързочник, и в УАЗ-ките имаше едни компактни печки на газ, нямаше нужда да палиш двигателя и да го държиш да работи. Армията имаше много практични джаджи, имаше едни пожарогасители с пиро-патрон - удряш патрона и той създава налягане в пожарогасителя. Сега не ги знам рашките бойната им техника в какво състояние е но нашата през 90-те си беше морално остаряла но в добро работно работно състояние.
259
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахааааааа с такива *** нямате никакъв шанс срещу руснаците.
258
13
 
13
 
! Отговори
смех преди 2 години
със тоя скрап произведен от СССР тръгнали на война в 21 век - голем виц. На топлото време не можаха да изминат сто километра, *** инак ги гледам путинистите на -70 градуса щели да ги подкарват хахахаххаха
257
5
 
14
 
! Отговори
Оня преди 2 години
До анонимен.Може да си карал някакво т но не си руснак.И аз съм шофьор ама не съм рали състезател.
256
22
 
15
 
! Отговори
Оня преди 2 години
На минус 35 не спряха през всв.че сега ли.Няма кои да ги спре.Както каза Путин всичко върви по план.Нали Байдън каза че чакали да замръзне че било кално още.Значи по план.
255
10
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Да пият антифриз бурятите :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
254
17
 
23
 
! Отговори
хахахаха преди 2 години
СкъпиТретополови войници в кънтръСтрайк от Нато, Русия има различни бойни машини и агрегати за тях, което100% този тъпГенерал /не мръднал от топлото лондонско бюро/знае. Русия има машики, които работят на -70 и +70 градуса. Имат войски дислоцирани в Сибир и на Турско и Китайската граница. Кашите псевдоКурвиПолитици да му мислят -1 Херкулес, чертежи на самолети и 2 кугара, но ще обявяваме война на русия за кефа на Кравария!
253
10
 
19
 
! Отговори
Идиотщина преди 2 години
Разбира се! Каква прозорливост!Техниката на Русия, която сигурно я сглобяват на -30 градуса по тениски и бутилка водка, щяла да се скапе в студа. Умопомрачително.Да ги видим сега руснаците, като дойде студа. Лесно е то в Русия с коктейли под палмите цял живот.
252
11
 
16
 
! Отговори
Кики преди 2 години
Аз пък съм виждал в Мурманск ходят на - 65 градуса на плаж.Алкашите са безсмъртни.Наздраве на руШофилията
251
21
 
26
 
! Отговори
ДО 271 преди 2 години
Май, ти си *** и сигурно не си ходил и в казарама! Ако не бяха руснаците да ни освободят от турците, половината от вас дето плюете сега или щяхте да сте с турски имена или въобще нямаше да съществувате! Прочетете малко Бг история, а да не говорим пък за Баташкото клане!!! Против войната съм, но такъв като теб да каже, че руски войник е ***, май си прекалил с тревата пич!
250
16
 
39
 
! Отговори
Сталинград преди 2 години
Температура минус 40 градуса. Германската техника отдавна е замръзнала. Руските танкове нападат, германците нямат с какво да отговорят. Вие сега плашите с минус 10 градуса. Слезте на земята, ако обичате,
249
4
 
14
 
! Отговори
... преди 2 години
Колега като дете е живял в Русия, каза че при -28 ги пускат в дървена ваканция и отиват да играят хокей на езерото.