Обявиха ли Путин и Си нова студена война?

Така смятат военни експерти на Острова
27 фев 2023 21:25, Александър Попов
226
Обявиха ли Путин и Си нова студена война?
Снимка: БГНЕС/EPA

Президентите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Цзинпин обявиха нова студена война. Такова мнение изразиха в съвместна статия във вестник "Дейли телеграф" председателят на британската парламентарна комисия по отбрана Тобаяс Елуд и военният експерт от Обединеното кралство полк. Хеймиш де Бретън-Гордън.

В материала се посочва, че инициатор на новото противопоставяне е "оста Русия-Китай", която по думите им е преминала от "открито възползване от слабите места" в установените от Запада международни стандарти към "разрушаването им".

"Британското правителство трябва да признае, че се намираме в нова студена война. Това ще позволи да погледнем по нов и по-ясен начин на отбранителната си доктрина, защитата на нашите търговски интереси и на сътрудничеството ни със страните, които мислят като нас. Така ще можем отново да започнем да решително да отстояваме принципите и ценностите, в които вярваме", пише в статията.

Според авторите й сега светът преживява повратен момент в глобалната политика и навлиза в период, който може да се окаже още по-сложен от този през втората половина на миналото столетие.

"Нашият свят се разделя на две сфери на влияние и десетки страни рано или късно ще бъдат принудени да изберат страна", пишат Елуд и Де Бретън-Гордън.

Като особено опасно те смятат решението на Путин да обяви временното преустановяване от страна на Русия на участието й в Договора за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия, известен още като Нов СТАРТ.

"Това означава, че след 50 години на съкращаване на ядрените арсенали може да сме на прага на нова надпревара във въоръжаването", посочват авторите и отбелязват, че нараства ядрената заплаха и от страни като Китай, Иран и Северна Корея.

Поради това според Елуд и Де Бретън-Гордън е още по-належащо да бъде намерено решение на украинския конфликт. Характерът на това ново противопоставяне ще зависи според тях от това доколко решително ще съумее да действа Западът.

"Трябва да възродим нашите държавни подходи от времето на старата студена война и да не се страхуваме от говоренето на Путин за разполагане на тактическо ядрено оръжие. Именно това ни струваше ценно време, докато лека-полека наберем необходимата смелост да предоставим на Украйна сериозна техника като ракети и танкове."/БТА, Владимир Сахатчиев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
2
 
1
 
! Отговори
СВОЙ преди 1 година
Безумието на Европолитиците може да доведе до Трета Световна Война.Американски анализтор казва,че няма как да победиш Ядрена Държава.Американците приключиха с Япония бързо с ядрено оръжие.Русия се сдържа,но до кога?Това и коства много Човешки живота и може в един момент да го използва
149
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
при предишната на запад си бяха добре и имаха всичко за разлика от източният блок който фалира а обитателите му бягаха на запад с риск да ги застрелят.
148
2
 
5
 
! Отговори
Бербок преди 1 година
Студена война с Русия и Китайн???? Нищо добро не чака европа , за сащ не ми пука
147
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ватника като настапи ако на улициата вика "еййй ттея американци ми са го залошшили нощеска" (с пияндурски акцент, да е по-реалистично). Та така и със студената война.
146
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новата студена война я обяви запада и то много години преди влизанато на руската армия в Украйна!!! Като първо това беше икономическа, а сега се разраства и военно. Трябва да си много сляп и да не виждаш елементарни геополитически действия за да твърдиш, че Русия и Китай са започвали студена война!!!!
145
1
 
1
 
! Отговори
Кире преди 1 година
Е нищо де, спечелиха предната, сега и тази така. А след нея нов процес на декомпозиция на спечелилия я:)
144
6
 
2
 
! Отговори
До оня ден ни се преди 1 година
обясняваше (вече повече от година) как целият свят е срещу Рф и нейните малки и нищожни поддръжници и как ги санкционира и осъжда, а днес се изненадваме, че Русия и нейните кекави поддръжници, като Индия, Китай, Иран, Саудитска Арабия и други такива едни, били обявили нова студена война. Кукуригууууу!? наред ли се с централното, както се казва?
143
8
 
5
 
! Отговори
О.Колагенов преди 1 година
За съжалиние на родните друзя преди тази война расиюшка държеше 1% от световната иконимика, като 75% от този 1% съствляваше износ на полезни изкопаеми. Като премахнем тях остават 0.25%, именно това е причината дядюшка Си да поддържа путин основно на думи. Просто за него русия е един суровинен придатък без който спокойно може да мине и единствения му общ интерес е да противостоят заедно на САЩ.
142
5
 
7
 
! Отговори
Всеки прави преди 1 година
Тънки сметки.Китай има нужда от Русия,за да отслаби САЩ с тази война и да не са във фокуса на Американските политики.Така,в сянка "поднебесните" потриват доволно ръце и чакат сгоден шанс,за да реализират своите цели.САЩ също има изгода-обезкървяват Русия,изчерпват военните й резерви и не участват пряко в конфликта.Украйна и Русия в по-малка степен са потърпевшите.Едната изгуби ореола си на велика сила,а другата я чакат дълги години на плащане на кредите,които взе за войната.Шантава работа!
141
10
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Aми с глупавата си политика на тотално притискане на Русия не само причиниха войната в Украйна, а сега и нова Студена Война! То като че ли това им беше и мерака, най вече на UK и US.
140
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Англичаните са направили толкова мизерии на света, че даже америкосите имат да наваксват. Само на нас да си припомним-в соц лагера сме се отзовали не благодарение на Сталин, а на Чърчил, бомбардировките над София...и много още. Те имат само интереси, но този път май си правят погрешно сметката.
139
9
 
9
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
НИТО ПУТИН НИТО СИ ПРЕДИЗВИКВАТ ВОИНИ ПО СВЕТЪ.ВОИНИТЕ,ПРЕВРАТИТЕ И НАСИЛИЕТО ПО ЦЯЛ СВЯТ СЕ ПРЕДИЗВИКВА ОТ С.А.Щ. ТОВА ГО ЗНАЯТ ДОТИ И ДЕЦАТА.
138
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са я обявили, но явно в Лондон някой чака това да стане )))
137
12
 
11
 
! Отговори
2023 преди 1 година
Запада си заминава безславно ,ставайки роб на янките.Нов феодализъм в бившия източен блок.Бели роби на янките и на крадливите богати фамилии от запада се превърнаха източните народи.Затова Путин Ви предупреди не посягайте .....
136
1
 
8
 
! Отговори
Кръстьо преди 1 година
Тя и първата студена война беше обявена от Чърчил ... Сега просто се озвучава текущото положение.
135
4
 
4
 
! Отговори
следвамехронологията преди 1 година
Пиндостан е обезпокоен силно от факта, че Китай взаимодейства с Русия на най-високо ниво, а не намира време да посети Киев. Пиндостан направо се сърди.
134
1
 
10
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Запада обяви отдавна нова студена война.
133
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макгрегор: Президентът Путин спаси Русия от финансова зависимост от Запада.
132
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно е как блумбърг държи нает нацистки малоумм в коментарите а самият мишо блумбърг е евреин също като зеления наркоман. А уж смешния сайт имал главен редактор.
131
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мхм, ей такива трепе Вагнер, като този по долу. Ако някой му е жал за бандерският тролл да отива да му слуша глупостите в поредния котел с азовците.