В СС на ООН към Русия: Спрете войната и Зеленски няма да държи реч

Напрежение между албанския премиер и руската делегация заради Украйна
21 сеп 2023 15:04, Елка Василева
207
В СС на ООН към Русия: Спрете войната и Зеленски няма да държи реч
Снимка: архив, БГНЕС

Темата за Украйна и украинския президент Володимир Зеленски като говорител на заседанието на Съвета за сигурност на ООН станаха причина за размяната на реплики между албанския премиер Еди Рама и руския посланик в ООН Василий Небензя, предаде Албанското радио и телевизия.

Албания пое председателството на Съвета за сигурност на ООН на 1 септември.

Небензя се противопостави на дневния ред, като отправи въпроси към албанския премиер какви са причините за предимството, което се дава на украинския президент пред всички членове на заседанието и за присъствието на външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи в качеството му на председател на ОССЕ. Небензя обвини Рама в „явно нарушение на процедурите“ и предупреди, че това нарушение може да се превърне в шоу.

„Ние не сме против участието на Зеленски, но нещата трябва да се правят според правилата. Онези, които не са страни членки, трябва да говорят след страните членки. Албанското председателство показа явни нарушения“, каза руският представител.

Рама, който ръководеше заседанието вчера, подчерта в отговор на руската делегация, че дневният ред е бил предварително изпратен на всички членове на Съвета за сигурност и че всякакви възражения е трябвало да бъдат повдигнати преди началото на дебата. По думите на албанския премиер даването на дума на украинския президент дава възможност на страните членки да отговорят на въпросите му, което е отдавнашна практика на Съвета за сигурност и в пълно съответствие с правилника.

„Трудно ми е да разбера втория въпрос (за присъствието на Буяр Османи), защото ОССЕ има голям принос и ние сме тук благодарение на нейния принос. Да, представителят на ОССЕ е албанец, но бих искал да ми кажете ясно какъв е проблемът. Трябва да кажа, че от ваша страна цялата тази лекция в тази сграда е доста впечатляващ удар. Нарушението тук е, че (украинският президент Володимир) Зеленски ще говори? Вие спрете войната и Зеленски няма да държи реч“, допълни Рама.

Албанският премиер осъди руската агресия срещу Украйна, като каза, че тя е проблем не само на Европа, но и на целия свят заради влиянието, което оказва.

„Докато говорим, са загинали повече от 26 000 цивилни. Утре броят им ще бъде по-голям и ще се увеличава всеки ден, докато тази война продължава“, каза Еди Рама.

По негови думи неоправданите ядрени заплахи, идващи от време на време от  Кремъл, с право са причина за страха, „че един ден, колкото и да е далеч той, тази лудост ще се превърне в нещо още по-лошо“.

„Ние сме длъжни да помогнем на нуждаещите се в това отношение, Украйна и украинците“, каза Рама. Той допълни, че е важно да се признае на висок глас, че в тази война Русия е агресорът, а Украйна – жертвата и че обратното би било опасно за всички.

„Може да имаме различия за това как да подкрепим Украйна в нейната война, може да имаме различни виждания за това как трябва да приключи тази война, нека ги обсъдим, но би било обида за интелигентността на тази организация, ако не се съгласим единодушно и не кажем на висок глас кой е агресорът и кой е жертвата на агресията. Ако не приемем тази кристално ясна истина, ние не само разочароваме Украйна, но и изпълняваме отговорността си, компрометираме бъдещето и предаваме децата си. (…) Албания е малка страна и нашата подкрепа за Украйна може да не промени динамиката на бойното поле, но служи за това да не се приема агресията и да не се позволява това, което е ясно, да се превърне в нещо подозрително“, подчерта албанският премиер.
(БТА, Магдалена Димитрова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
6
 
5
 
! Отговори
АмериканскиПодмазвач преди 7 месеца
Албанският премиер е говорител на САЩ и всеки го знае! Албанците изпадат в екстаз и едва ли не целуват земята под краката на американските президенти когато престигнат на официални визити в Албания, видео клипове навсякъде могат да се намерят така, че хич не ме учудва смелостта и наглоста с която говори албанският премиер! Американците пък от своя страна им подариха Косово и натискат Европа да ги приеме в ЕС
155
4
 
4
 
! Отговори
Войн преди 7 месеца
Каква ТСВ ви се привижда? Рашковцете една Одеса и един Киев не успяха да превземат, но вдигат пушилка до Небесата.
154
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Do 7 e kuko sasto ne si pies hapzetata redevno
153
5
 
3
 
! Отговори
Itso преди 7 месеца
Хубава работа ама ... албанска.
152
3
 
3
 
! Отговори
Банкеръ преди 7 месеца
Албанеца прави четки на Вова,защото знае,че истинския съюзник на Русия е Сърбия и ако ушанките минат и през бивша Югославия с плановете за велика Албания е свършено.То не,че Сърбите ще му позволят,но надеждите умират последни .
151
3
 
5
 
! Отговори
Истината преди 7 месеца
Украинците на какъв език ще говорят нали там всички били корумпирани от руските капитали и само руски разбират, а пък има ембарго за всичко руско и следователно са му отнели думата преди да я поиска. Единствения език на койтосе сещам да може да говори и да е разбран най сетне е на глухонемите белкем го разберат.
150
1
 
2
 
! Отговори
Истината преди 7 месеца
Тази статия наподобява филма /Междузвездни войни/
149
2
 
11
 
! Отговори
Говорилня преди 7 месеца
Нищо повече. Задължителни са само решенията на Съвета за сигурност, а там Русия и Китай имат право на вето.
148
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ми какво ще стане ако само Зеленски говори и Русия излезе и го остави да си говори, но Русия не излезе от Украйна?!?
147
2
 
6
 
! Отговори
ООНе преди 7 месеца
До Анонимен 141 И къде е сега ОН след като изключиха СССР? Натам ще отиде и ООН
146
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Уркопитеците заслужават Албания да ги оправи.... и без това са по-напред от тях та и Украйна да дръпне малко та да цъфне като Албания
145
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кво беше това ООН уа? Някаква полза ли имаше от него.... не помня уа... щом Албания оправя света........ ще цъфнем!!!!
144
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кво беше това ООН уа? Някаква ползвали имаше от него.... не помня уа...
143
5
 
12
 
! Отговори
Точно обратното преди 7 месеца
До Анонимен 145: Дребосъци като Албания могат да приказват много, но от тях нищо не зависи.
142
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тоя съвсем изтрещя, да се откажат от добре РАЗВИВАЩА СВО, заради една нищо не струва ща и глупава реч... клоуна си джавка, а СВО си върви...
141
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 145... Така е.. Като се наведеш и хванеш за палците а сащ са те хванали здраво за кръста не ти остава друго освен да се репчиш на другите..
140
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мнозинството не иска САЩ да дават оръжия на Украйна. 55% смятат, че Конгресът на САЩ не трябва да разрешава допълнително финансиране в подкрепа на Украйна.
139
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
*** се нервят, че в днешните времена малки държави като Албания и се репчат. Това ако беше преди 200 години, сибирците щяха да се обидят и да нападнат Албания за да я накажат за думите на премиера и. Ама днес нищо не могат да направят дори и на албанците, защото са в НАТО.
138
13
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 7 месеца
Премиерът на малка Албания нарита Мечката.Браво.
137
1
 
14
 
! Отговори
САЩ световен агресор преди 7 месеца
До Анонимен 140: Ако говорим за държава, която е бомбардирала къде ли не по света, по това никой не може да задмине САЩ. И не само това. Те са единствената държава, която е използвала атомно оръжие. Само заплахата от взаимно унищожение е спасила света от повторната употреба на атомно оръжие от САЩ в Корея и Виетнам.