Мигрантите са вече по-голяма заплаха за Германия от Русия

Страхът от радикалния ислям изпревари войната
12 фев 2024 14:03, Петър Бойчев
190
Мигрантите са вече по-голяма заплаха за Германия от Русия
Снимка БГНЕС

Русия не показва никакви признаци, че планира да прекрати военните действия срещу Украйна две години след започването на пълномащабна инвазия. Въпреки това германците вече гледат на проблеми като миграцията и заплахата от радикалния ислям като на по-непосредствена грижа от действията на Москва, пише европейската редакция на Politico.

Това сочи ново проучване, публикувано в понеделник преди Мюнхенската конференция по сигурността, среща на висши политически служители и представители на отбраната, която започва в Германия в петък, предава Фокус.

Докато Русия беше възприемана като заплаха номер едно в Германия в миналогодишния Мюнхенски индекс на сигурността, сега тя се върна обратно на седмо място в годишния доклад. Моделът се възпроизвежда в групата държави от Г7 – заплахата, представлявана от Русия, беше посочена като най-голямото безпокойство в проучванията, проведени в края на 2022 г. за Мюнхенския индекс на сигурността за 2023 г., но година по-късно падна до четвърто място като цяло.

Констатациите идват в решаващ момент от войната, тъй като Украйна се опитва да укрепи европейската подкрепа, докато ангажиментът на Съединените щати към военните усилия се колебае поради продължаващата републиканска опозиция в Конгреса на САЩ. Мюнхенският индекс за сигурност 2024 също разкрива как войната в Украйна се конкурира с други геополитически заплахи и приоритети.

Загрижеността относно масовата миграция и радикалния ислямски тероризъм сега са на първо място в списъка на заплахите в Германия – обрат спрямо предходната година.

Заплахата от радикалния ислямски тероризъм скочи на второ място в сравнение с 16-то миналата година. Масовата миграция в резултат на война или изменение на климата, която беше на второ място миналата година, сега се нарежда на първо място. Авторите на доклада приписват тенденциите на атаките на ХАМАС срещу Израел на 7 октомври, отбелязвайки, че проучването е направено през октомври и ноември миналата година.

"Както в много други страни, терористичната атака на ХАМАС на 7 октомври изглежда е предизвикала скок в германската загриженост относно радикалния ислямски тероризъм“, се отбелязва в доклада. "Германия сега има най-високо ниво на загриженост относно миграцията сред изследваните страни“/

Проучването, в което бяха интервюирани 12 000 души миналата есен, също дава мрачна представа за настроението в много от най-богатите страни в света. Големи части от населението на страните от Г-7 вярват, че техните страни ще бъдат по-малко сигурни и богати след 10 години, се посочва в доклада. Но перспективите за така наречените БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - се оценяват по-положително от населението им.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.