Който иска миролюбива Русия, трябва да помогне за поражението на Путин

Тимъти Снайдър: Абсурдно е да говорим за своята умора
819
Който иска миролюбива Русия, трябва да помогне за поражението на Путин
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Всеки, който иска миролюбива Русия, трябва да помогне за поражението на Путин. Можем да дадем шанс на руснаците, само ако им помогнем да изгубят", твърди световноизвестният историк Тимъти Снайдър.

"Опасявам се, че военната ситуация в Украйна ни служи като претекст, за да казваме, че сме се уморили от войната, но всъщност ние се занимаваме само със себе си, вместо да помогнем на Украйна" - тези остри думи срещу западните държави отправя световноизвестният историк и преподавател в Йейл Тимъти Снайдър* в интервю за германския седмичник „Ди Цайт“. Едновременно с това интервю излезе и негов коментар в швейцарския „Нойе Цюрхер Цайтунг“, където историкът развива същата теза:

"Абсурдно е да говорим за своята умора"

„Украйна може да победи, ако американците я подкрепят. Но нашите слаби мъже спират оръжейните доставки. Мъск разпространява руска пропаганда. Ванс се съгласява с руската външна политика. Тръмп се прекланя пред желанията на Путин. Джонсън маневрира в продължение на месеци, за да блокира гласуването на помощта за Украйна. (…) В един свят, където на карта са поставени толкова много важни неща, където може толкова да се спечели, направо е абсурдно да говорим за своята „умора“ – независимо дали става дума за войната в Украйна или за борбата за спасяване на нашата демокрация“, пише Снайдър.

И пред „Ди Цайт“ историкът повтаря, че ако Западът и Европа изпратят на Украйна необходимото въоръжение, тя може да спечели войната. В интервюто си пред седмичника Снайдър казва:

„Знаете ли какво намирам за много странно? Че никой не говори за това колко зле са нещата в Русия. Русия пренастрои цялата си икономика и в същото време понася ужасяващи военни загуби. Тази страна не може вечно да издържа на такова нещо. Според мен е много важно да сме наясно за това.“

Понятието за нация

Тимъти Снайдър говори за виталните съпротивителни сили на украинците и ги обяснява с различното им отношение по въпроса за нацията. За Путин нацията е продукт на „историческите сили“ и се гради върху общия език, констатира историкът и припомня, че Европа и САЩ също дълго са били в този капан, разсъждавайки около това колко много хора в Украйна говорят руски. А оттам допреди десетина години често стигали до въпроса има ли изобщо украинска нация.

„Аз имам друго разбиране за нацията“, казва професор Снайдър и обяснява: „За мен съществуването на една нация се проявява в това, че хората имат обща представа за бъдещето. Путин много ясно го разбира. Той постоянно говори за миналото, защото знае, че Русия няма представа за бъдещето. Той дори не се интересува от бъдещето на Русия! Докато украинците са убедени, че бъдещето им принадлежи, че от протестите на Евромайдана насам страната им върви в правилната посока.“

Тимъти Снайдър смята, че днес и младите хора в Украйна са по-щастливи и напредничави, защото са имали по-добър и по-интересен живот от своите родители и деди. „Те имат толкова много шансове и възможности! И не желаят да бъдат върнати в съветското минало. Струва си да воюваш за такова нещо“, казва историкът в интервюто си за „Ди Цайт“.

Каква ще е Русия след войната

Журналистите от вестника го питат как според него Германия би трябвало да гради отношенията си с Русия след войната.

„Естествено, че Русия ще продължи да си бъде там. Въпросът е само с коя Русия може да се живее най-добре. Русия като победителка определено не е съсед, с когото би искал да живееш редом. (…) Всеки, който иска миролюбива Русия, трябва да помогне за поражението на Путин. Можем да дадем шанс на руснаците, само ако им помогнем да изгубят“, казва Снайдър.

Историкът припомня още историческия факт, че крахът на империите същевременно е и път към съграждането на демократична нация. И че с това трябва да се справят самите руснаци. „Германия по-добре да мисли за бъдещето на Европа с една присъединила се Украйна – в това отношение Германия може да постигне нещо“, казва той.

*Тимъти Снайдър е автор не световния бестселър „Кървави поля. Европа между Хитлер и Сталин“, преведен на 28 езика и отличен с редица награди. В книгата става дума за кървавата история и страданията на хората, включително и в Украйна преди и по време на Втората световна война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


819
Още по темата: Путинвойната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
597
6
 
3
 
! Отговори
сашо преди 1 месец
""Който иска миролюбива Русия, трябва да помогне за поражението на Путин"''' Ти сукин сьин, *** ти из...род престъпен сг...ан долен си Тимъти Снайдър . Значи ще въоръжиш Украйна превръщаш я тая братска страна най- големият враг на Русия , два братски народа проливат кръвта си за нищо а ти се радваш долен престъпен изр..од , и за всичко това е виновен Русия.? Само САРМАТ ще бъде в състояние да изчисти човечеството от такива като тебе.
596
1
 
5
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 1 месец
россия - распад! Распад! Распад! Распад! русия - разпад! Разпад! Разпад! Разпад!
595
7
 
3
 
! Отговори
reni преди 1 месец
ne, ne ,ne !!!! Трябва да е ЗАГЛАВИЕ - Който иска подчинена Русия ...Западняците искат да сринат Русия и да ползват ресурсиите им .....и хората , народа да работи за тях. Вижте какво направиха с ъс страните от Ostblok , с България . Чист пример .
594
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А който иска миролюбив САЩ как да помогне?
593
5
 
3
 
! Отговори
Жададык преди 1 месец
Тимоти сайдер е спал отвит на течение...като бг помийте от некоалицията.
592
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е пък то правителството на Путин е свалено до най-много 4 години после от Възраждане как ще оцеляват незнам всичко се влъща, Победа и пак победа!
591
2
 
6
 
! Отговори
Име преди 1 месец
Всеки, който не желае да се опростачи не бива да чете Жалки Жълти Жигулни медии. /за да не ме трият, сещайте се /
590
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
който иска мир с русия трябва да се готви за война
589
1
 
1
 
! Отговори
До 603 преди 1 месец
Отговор....Афганистан...
588
4
 
12
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 месец
Кой е Тимъти Снайдър ?Американец от Охайо - роден 1969 - Партиец от САЩ .Не знае какво е Нацизъм и Турско Робство , Ислямски Терористи .За книгите - евала - направил е 100 милиона Долара за да хули България и СССР . Калъв американски .
587
15
 
15
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
И как си представяте поражението на най -голямата ядрена държава.Вие къде се виждате в тази схема.Аман от америкаски слагачи.
586
3
 
14
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 1 месец
Кой е тоя Тимъти Сайдер - никога не съм чувала за тоя тип
585
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хенри Форд е казал,че ако се изолират 10 от най-богатите еврейски семейства ,светът ще стане едно прекрасно място за живеене.
584
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГолЕма глупост сте написали
583
20
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Наивници,***,папагали
582
31
 
22
 
! Отговори
Сандо преди 1 месец
поражение на Русия? хахахахаха смешници .... скъсани са всички защитни линии на Украйна, до година две замина цялата дъжава
581
33
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако не е Путин, не знам на колко провокации досега да е отговорила Русия с оръжие. Да не говорим, че Украйна щеше да е изравнена със земята като Палестина. Само прочетете за Нахални. Отношението му към втората война в Чечня. Войната с Грузия. Чий е Крим. Или Запада се надява да сложи начело на Русия кукла на конци-пиянде като Елцин и да я управляват де факто продажници олигарси като Березовски.
580
26
 
23
 
! Отговори
haha преди 1 месец
този е прекалил със забранени субстанции.
579
7
 
18
 
! Отговори
путин умря в 2022 преди 1 месец
ТОЗИ Е СИЛИКОНсурат
578
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
нали щеше до умира от рак,а то цялата англ.корона отиде .