Бойкот на Олимпиадата в Пекин?

Китай трябва да преговаря с Далай Лама, иначе бойкот
22 мар 2008 12:30,
19
Бойкот на Олимпиадата в Пекин?
Тибетски демонстранти. Снимка: БГНЕС

„Оправдано да се вземат мерки за бойкот на летните олимпийски игри, ако Китай продължава да отказва всякакъв диалог с Далай Лама“. Това е мнението на председателя на Европейския парламент Ханс Герт Пьотеринг.

В интервю за немския „Билд ам Зонтаг“, Пьотеринг твърди, че „Пекин трябва да се реши. Той незабавно трябва да преговаря с Далай Лама. Ако не се появят никакви признаци за комуникация, смятам, че ще бъдат оправдани мерки за бойкот (на Олимпиадата).

„Не трябва да изключваме бойкотирането на игрите в Пекин (8-24 август т.г.). Искаме успешни игри, но не на цената на културния геноцид на тибетците, за който говори Далай Лама“.

Пьотеринг призова също така страните от Европейския съюз да говорят „на един глас“ по въпроса със защитата на правата на човека в Тибет.

„Китай е важен партньор на Европа, например в опазването на климата. Диалогът и сътрудничеството са от взаимен интерес, но тибетският народ не трябва да бъде пожертван. Ще загубим самоуважението си“, подчерта още Пьотеринг.

Преди няколко дни председателят на ЕП призова политиците, които смятат да присъстват на олимпийските игри, да преосмислят решението си, ако репресиите в Тибет продължат.

Пьотеринг, обаче, е самотен глас. Министрите на спорта на ЕС, на съвещание в Словения, отхвърлиха идеята за бойкот. Според тях бойкотът не е приемлив за света на спорта, защото от него няма да има полза, а само атлетите ще бъдат наказани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
pugguk преди 16 години
#17 и твоят анализ е късоглед аре попро4ети още и пак опитайДа биеш хората в Тибет е като да биеш Дядо сичатих си веднъж с една китайска студентка...мога да ви кажа, че Френските скинари спокойно могат да и завидят на шовинизмада ме рощавате ама наще чавдрчета не бяха толкоз промити мозъчетатия хора унищожиха наследството на Хуашан сега искат да затрият и ТибетТая планета почва да ми идва до гуша
17
0
 
0
 
! Отговори
student преди 16 години
Много ме кефи номер 7 и всички които се изказват без да знаят въобще за какво става въпрос. Обаче най-много ми е забавен неговия икономически анализ на ситуацията. Искам да ви кажа пичове, че винаги САЩ са си гледали интереса, но няма друга държава във света която да е помагала толкова, колкото САЩ. Никой все пак не помага безплатно. Къде бяхте през ранните 90 години когато от една комунистическа "икономика", която не е никаква икономика ни помогнаха да изградим една съвременна държавна система (само дето нашите съветско настроени управляващи я ***). И да ви кажа това във Ирак рано или късно трябваше да стане. Може САЩ да са убили 1 000 000 иракчани (което 100% не е напълно вярно) обаче Садам колко е убил ? Колко е репресирал?? В дългосрочен план са помогнали и то доста. Хайде сега защитниците на ВЕЛИКИЯТ КИТАЙСКИ НАРОД да кажат защо подкрепят една репресивна държава. Просто държава в която ако кажеш, че партията която управлява не управлява добре те затварят в затвор, държава в която ако сметнат, че някоя медия - била китайска или американска (най вече Youtube ) я критикува веднага я цензурират, просто не трябва да съществува. Не би трябвало през 21 век да сме толкова малодушни!!!
16
0
 
0
 
! Отговори
USA EU преди 16 години
Da Boikotirat Amerikancite ili da si napraviat paralelna olimpiada!!!!
15
0
 
0
 
! Отговори
Али Сали Генчо преди 16 години
Тез спорове много ми приличат на един виц, дето подобни се водели в китайски концлагер. Тъпо е Европейския съюз плюс Щатите да се опитват да наложат нещо на държава с огромен икономически и човешки потенциал като Китай по тоя начин-с директен натиск.Още по тъпо ще е, ако не се отчитат всичките негативни възможности от съществуването на тая държава с ТОЗИ режим на управление.Ама ний сме герои-***, та в тоз ред на мисли: Да живее политически независима и свободна държава Долно Камарци!
14
0
 
0
 
! Отговори
Владо преди 16 години
Смешки колкото искаш. В Китай е бъдещето. Нито една нормална държава няма да бойкотира Олимпиадата.
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Китай е един тумор,който ще задуши света.Можеби Армагедон ще се състои между жълто и черно...
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Достатъчно люлееща олимпиада се задава,там ще тресе още.
11
0
 
0
 
! Отговори
шихан преди 16 години
НЕ НА КУЛТУРАТА НА СТРАХА НЕ НА ГЕНОЦИДА В КОЯТО И ДА Е ТОЧКА НА ЗЕМНОТО КЪЛБО СВОБОДА НА ДУХА ПРАВО НА САМООПРЕДЕЛЕНИЕ ПРАВО НА СВОБОДНО ПЪТУВАНЕ ПРАВО НА ИЗБОР В КОЙ ВЕК ЖИВЕЕМ И ЗАЩО НИ ИМА АКО ЩЕ БЪДЕМ ХОРА С ПЪРВОБИТНО МИСЛЕНЕ
10
0
 
0
 
! Отговори
Без мен тоя път преди 16 години
До там я докарахме,черните духове да обикаляме.Те да си приберът техните циганя,че гледай каква терция сглобиха,изхвърлените от всички реки,простите на *** да ги хвърлиш,като бацил се връщат.
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
повечето от писалите по-долу. С какво точно сте по-добри от тези, които се кланят на Запада или на САЩ? На нас като българи с какво точно Китай ни е близък и мил?! Произвеждали били стоки. Е, и?! Навсякъде където хората са готови да работят за купичка ориз на ден може да се произвеждат. Това разбира се е силно опростено изказване. Идеята ми беше, че не ви разбирам какво ви касае бойкота на Китай.
8
0
 
0
 
! Отговори
Кити преди 16 години
Нееееееееееееееее, оставаме без олипийски игри! Неееее, точно ги чаках с такова нетърпение! :((((((((((((((((((
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 16 години
Правилно бойкот на олимпиадата в Китай,американците още преди месец казаха че китайците са опасни ,не подпомагат долара,почват да харчат весе повече петрол,имат агресивна инвистициона политика и много бъзо се развиват.А я вижте американците зариди тях загинаха само около ЕДИН МИЛИОН иракчани но тези хора за загинали без да им се нарушават правата.Друго си е като ти убият с права , а това Гуантонамо си е направа детска градина ето за това никой не иска да се бойкотират американски спортисти или състезания провеждащи се в САЩ
6
0
 
0
 
! Отговори
ясно е преди 16 години
най-после става ясно,че на земното кълбо няма нищо по-измислено от европейския съюз! смешници! как ще бойкотирате дължава, в която кипи развитие по всички правила. липсвала им душевност на китайците! зер от нас изригва такава! я престанете да говорите простотии!
5
0
 
0
 
! Отговори
Master Blaster of Di преди 16 години
Алексчо,я си отвори мобилния телефон и прочети какво пише под батерията! Пише ли "Made in China"? Ако пише,извади си картата и го хвърли! А сега виж какво пише на клавиатурата,на мишката,на монитора,на частите на компютъра ти! Намериш ли подобен надпис,изстръгвай и хвърляй! Обяви бокот на китайските стоки! Хи-хи-хи! Можеш и да се замислиш защо е така,може и да напишеш до какъв извод си стигнал! Ако успееш без китайски стоки,де!
4
0
 
0
 
! Отговори
alex преди 16 години
na 4ervenite krapoiici, i vsi4i koito im simpatizirat. free TIBET. Milioni hora umirat v kitai blagodarenie na 4erveniq fa6istki rejim. Boikot na kitaiskite stoki, te sa napraveni ot kravta na polti4eskite zatvornici, koito sa okolo 35 miliona v Kitai. Vseki uvajava6t se sortits trqbva da boikotira Olimpiadata, tova koeto se slu4va ne savpada s nito edin olimpiiski princip.
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Един сериозен мъж, който не е купен от мултинационални компании с инвестиции в комунистическата империя.
2
0
 
0
 
! Отговори
я,я преди 16 години
"...ние сме натегачи на ЕС..." я обясни по- подробно
1
0
 
0
 
! Отговори
Пламен Сидеров преди 16 години
Ей тъкмо ще вземем някой медал.Всъщност ние сме натегачи на ЕС и ние ще бойкотираме.Нччч Палау ще си вземат 2-ри сребърен медал.