Китай водел борба на живот и смърт с кликата на Далай Лама

Тибетският лидер бил “чудовище с човешки образ, но със сърце на животно“, ругае китайски комунист
19 мар 2008 11:20,
9
Китай водел борба на живот и смърт с кликата на Далай Лама
Далай Лама бил "чудовище". Снимка: boston.com

"Водим ожесточена борба, борба на живот и смърт с кликата на Далай Лама“. С тези думи се обърна по време на видеоконференция водачът на китайската компартия (ККП) в Тибет Чжан Цинли към всички ръководни представители в автономния район.

Цинли е смятан за един от водачите, които твърдо се противопоставят на стремежа към по-широка автономия на областта, който се представлява от Далай Лама и тибетското правителство в изгнание, което се намира в Индия.

Китайският комунистически ръководител определи Далай Лама като „вълк, наметнал монашеско расо“ и “чудовище с човешки образ, но със сърце на животно“.

Острите нападки на от страна на Пекин съвпадат с все по-многобройните призиви в чужбина към Китай за диалог с духовния водач на тибетците и лауреат на Нобелова награда за мир Далай Лама.

В извънредно острата си реч, цитирана от вестника „Тибетски всекидневник“, Чжан призова партийците да бъдат нащрек. „Дори и положението да се подобри, трябва да сме наясно, че кликата на Далай Лама няма да се откаже от пъклените си намерения, тя е в предсмъртна агония, но борбата срещу сепаратизма е извънредно сериозна“.

По официални данни при безредиците в тибетската столица Лхаса, в края миналата седмица, са загинали 13 души.

Китайските власти се похвалиха днес, че 105 участници в демонстрациите са се предали. В съобщения на тибетското правителство в изгнание се посочва, че по време на бруталното смазване на протестите от китайските власти са загинали минимум сто души, не само в Тибет, но и в други региони на Китай, обхванати от безредиците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
8
 
32
 
! Отговори
чан чун преди 16 години
...ожесточена борба...борба на живот и смърт...кликата на...Вечните комунистически клишета!!!
7
8
 
32
 
! Отговори
Тангра-Ювига преди 16 години
Не разбират от човешки думи,гонят си с абсолютна съсредоточеност анархията.А сега обяснете такива,къде се слагат,като всички са единомислещи.С демокрация,като наивен монах,те да налаг,а аз да търпя.А вие които и това не умеете.Къде ще отидете накрая?И от кого пратени там.
6
8
 
32
 
! Отговори
преди 16 години
Само лаладжиите да не ни обвиняват с празнословия.Кой винаги пръв е започвал,и с каква цел,още преди време,за което сега ми внушават- точно на нас митове.Куче което връхлита да ръфа.......
5
8
 
32
 
! Отговори
преди 16 години
Ние рискувахме повече от допустимото с демокрацията,и резултатът ена лице.Алашите ни се катерят по главите.Всичко на картина от ужасен кошмар заприлича.Явно има какво и от вас Китай да донаучим.
4
8
 
32
 
! Отговори
преди 16 години
Благодаря за разбирането.Ние ходим така,когато се наложи,и се молим това да не се налага,защото сме човеци,и обичаме като такива,да се движим усмихнати сред такива.
3
8
 
32
 
! Отговори
anonimen преди 16 години
трудно е да се води борба срещу целокупния китайски народ,какво толкова ги дразни изостанал край като тибет,който напоследък привлича западняци,предимно туристи?
2
8
 
32
 
! Отговори
Lhasa Ласа преди 16 години
Китайците са се побъркали. В същност винаги са били побъркани страдалци от малоценност с мания за величие! Не им е лесно! Сами си трупат греховете!!!
1
8
 
32
 
! Отговори
Далай Мама преди 16 години
Какво означава за Китай,лауреат на Нобелова награда за мир - враг.