Разкол за името в Македония

Македонското ръководство без единно мнение за името
24 мар 2008 10:05,
3
Разкол за името в Македония
Снимка: divers.ro

Президентът на Македония Бранко Цървенковски и премиерът на страната Никола Груевски са с противоположни мнения по въпроса за името на страната. Различията били „същински, не само тактически“, съобщи македонският вестник “Дневник”, позовавайки се на правителствени източници.

Груевски се изказва в полза на референдум, на който македонските граждани да изберат новото международно име на страната. Премиерът е заявявал нееднократно, че неговата партия има твърда позиция за непромяна на конституционното име на Македония.

Това становище е в противоречие с позицията на президента Цървенковски, който публично заяви, че заради приемането в НАТО Македония може да приеме добавка към името, която няма да застраши националната идентичност.

На последната среща между Цървенковски и Груевски, на която трябваше да се съгласува обща позиция по последните предложения на САЩ за името, президентът не е заел ясна позиция по въпроса за евентуален референдум и оставил въпроса за допълнително договаряне.

Диаметрално противоположни са и позициите на големите политически партии в македононския парламент. Повечето партии са за компромис за името, който обаче ще защити идентичността. Много е вероятно ВМРО-ДПМНЕ да остане изолирана по отношения идеята за референдум. В такъв случай не се изключват ескалация на ситуацията, дълбока политическа криза и демонстрации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
MEGALOMANIA преди 16 години
Tam u tjah vsichko e mnooogo golemo i mnogo veliko!! Nai dobre ste e da se narekat republika MEGALOMANIA!!!!
1
1
 
2
 
! Отговори
македонец преди 16 години
Драги сънародници,поклонете се на майка България и тя ще ви приеме в топлата си майчина прегръдка!