Виждаха се светещите спасителни жилетки на хората в кораба!

Разказ на спасена пътничка от кораба "Коста Конкордия"
Обновена: 18 яну 2012 19:08 | 18 яну 2012 19:06, Елка Василева
70
Виждаха се светещите спасителни жилетки на хората в кораба!
Снимка: Reuters

Петък, 13-и за нас беше щастлив. До онзи момент. Бяхме група от 11 души. Качихме се на "Коста Конкордия" в Савона предишната събота. Вечерта, когато след седмица плаване трябваше да се приготвяме за връщане вкъщи, стана част от историята.

Седяхме в театралната зала и гледахме шоу на илюзионисти, разказва хърватка, била на кораба, цитирана от "Ютарни лист".

"Усетихме силен удар към 21,45 ч., точно в момента, в който илюзионистът беше слязъл сред публиката и търсеше асистент. Изведнъж илюзионистът изчезна. Почувствахме, че стоим на едно място и сме наклонени около 30 градуса. Светлините започнаха да премигват. Не знаехме какво се случва".

Документи и пари

"Бавно тръгнахме към кабините, за да си вземем спасителните пояси. Още тогава вече имаше припаднали хора.

Облякохме се топло и стояхме в коридора. Изобщо не предполагахме, че ситуацията е толкова сериозна, тъй като морето беше спокойно и от прозореца се виждаше брегът. Можехме да вземем със себе си само документите, пари и дребни вещи.

Камериерката беше абсолютно объркана и ни гледаше притеснено, както и ние нея. По уредбата съобщаваха само, че имат технически проблеми, но всичко е под контрол. Известно време стояхме в мрак.

Решихме да слезем до Master station B, където беше определеното място за нас за среща в случай на опасност. Там вече имаше много хора. Някои се бяха паникьосали. Някои носеха огромни куфари.

Филипинците чакаха разрешение за евакуация, но започнаха сами да качват хората /в лодките/, защото никой не ръководеше акцията.

В спасителната лодка, в която искахме да се качим, качваха само жени с деца.

Оплитане във въжетата

Братовчедка ми и 9-годишната й дъщеря се опитаха да се качат, но не можаха от един хърватин, мъж, който им препречи пътя и се качи преди тях. Много мъже се държаха като абсолютни страхливци.

Започнаха да ни препращат от една лодка към друга, докато не стигнахме до последната.

Решихме да останем там и да чакаме лодката да се върне за нас. Бояхме се да мръднем където и да е, защото на палубата имаше още около 500 души.

Не предполагахме, че сме толкова близо до брега. Държахме се за парапетите и един за друг повече от час с надеждата някой да дойде за нас.

Корабът се накланяше и беше все по-трудно да стоим. Сцените от филма "Титаник" бяха постоянно пред очите ми.

Тогава се появи един от офицерите, който ни насочи към другата палуба. Трудно можехме да отидем там, защото беше тъмница, а корабът се беше силно наклонил.

Чухме звук от счупване на чинии и трясък. Страхувахме се нещо да не падне върху нас. Палубата вече беше под водата и не беше нужно да ни спускат с лодката.

Филипинецът, който ни возеше, имаше проблеми, защото корабът се беше наклонил много силно и лодката ни се оплете във въжетата.

Едва тогава осъзнахме колко близо сме били до брега. Бяхме едни от последните спасени с лодките. Стигнахме до брега около полунощ. При нас дойде сервитьор индиец, който се зарадва, че ни вижда.

Най-страшното беше към 2 ч. през нощта – през прозорците се виждаха светещите спасителни жилетки на хората, останали на кораба. Хеликоптерите спасиха много хора.

На брега видяхме, че мнозина бяха боси. Някои бяха по пижама, голи, сервитьорите бяха само по риза. Цяла нощ стояхме на брега и мръзнахме, разказва жената за ужаса, преживян от хиляди на "Коста Конкордия".

 


70
Още по темата: Коста Конкордия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
17
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дали сега ще получат Оскари, както "Титаник"?..
62
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вероятно капитанът, пък и никой от командния състав не са били на мястото си. Може би са се любували на красивата гледка на острова? Тези лайнери са снабдени с най-добрата техника, просто е невъзможно да не се е виждало къкво има на дъното и на каква височина. А ако всичко е станало много бързо, защо, според думите на спасилите се, дълго време са залъгвали пасажерите, че нищо сериозно не се е случило и твърде късно са започнали спасителните акции, при пълен хаос? Първите лодки-с хора от екипажа?
61
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Винаги е имало мъже-страхливци, но доста коментиращи тук доказват, че е изчезнало кавалерството, чувството за нужда от закрила на по-слабите, децата и жените. Самият капитан е един ***, приближил кораба до скалите, за да се покаже на някого си там на брега, без да мисли за безопасността на поверените му пасажери. Жалко за загиналите по толкова мъчителен начин- едни са се удавили, скачайки в морето, други в постепенно запълващите се с вода заключени кабини.
60
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За всеки има място на спасителните лодки, лошото е, че не може всички наведнъж да се евакуират. Така че винаги по-добре първо да се спасят жените и децата, защото кораба няма да ги чака всички да се изнесат и тогава да потъне...
59
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те жертвите тепърва предстоят... сещайте се колко застрахователи ще се застрелят...
58
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Номер 60. За тъпотията си много прав. Много *** и плосък трябва да си за да закараш кораба на по-малко от 2 кабелта от брега, за тоя дето ***. При положение, че самият кораб е голям толкова. Как може да вярваш на картните дълбочини около някакъв световно неизвестен остров. Тя тъпотията не расте по дърветата.
57
1
 
10
 
! Отговори
Do 60 преди 8 години
Пич, скоростта на корабите не се измерва в километри в час, това не ти е колата.
56
2
 
9
 
! Отговори
До 58 преди 8 години
Той не се прави на мъж. В случая той е по-високо стоящ в йерархията от Скетино и му нарежда да се върне на кораба и да си изпълни задълженията! Разбра ли сега?
55
8
 
5
 
! Отговори
до Ели преди 8 години
имаш право, всеки би трябвало да може да се качи в лодката независимо от пола и да има място за всеки! Именно заради това да се отстъпва на жените е несъстоятелно, след като трябва да има място за всички!
54
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Титаник поне е потънал щото са го нацепили с 50 километра в час в някакъв айсберг.Морето е било тъмно светлините са били жалки радара и сонара са ги измислили 30 години по-късно.Бил е някакъв гигантски парен кораб без никаква електроника освен ел крушките на борда.Всичко е било трудно безумно бавно.Разбирам ги горките че насред атлантика просто няма как да видят айсберга.Тия *** как успяха да уцелят тоя риф при положение че имат кораб пълен с компютри радари и сонари?Тъпотията е безкрайна
53
6
 
22
 
! Отговори
Eli преди 8 години
21 век не би трябвало да има изобщо въпрос за предимство, трябва да е осигурено за всеки място. Аз не бих понесла да се кача в лодка и да оставя мъжа си на кораба..просто няма как да стане
52
4
 
13
 
! Отговори
до 39 преди 8 години
лесно е да се правиш на мъж, когато си на сушата...
51
14
 
6
 
! Отговори
е преди 8 години
според мен животът е еднакво ценен независимо дали става въпрос за мъже или за жени, в този ред на мисли не е редно жените да са с предимство! Едно е да си кавалер и да правиш път на жените, съвсем различно е когато въпросът е на живот и смърт!
50
5
 
19
 
! Отговори
Eli преди 8 години
Титаник - 1912
Коста Конкордия - 2012
49
31
 
2
 
! Отговори
муспи преди 8 години
Жалко че това шоу с богатите не се случи по средата на морето.
48
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
28
1- *** п***а можа да викаш на майкати, за доброто и възпитание което ти е придала
2- Прости домакини са явно само тия каде ти вразват
3- Лекарите и инженерите не са само мъже (лично познавам жени които в тези области са наравно с мъжете )
4- Както жени учителки така и мъже , същото е и за хамалините
47
17
 
8
 
! Отговори
До 49 преди 8 години
Ти си точно за коня. Предполагам за това си написал,че си с коня. Не че оспорвам мнението, а начина ти на изразяване. И с тия главни букви на мъже и жени.... Жените иначе много обичат да се нагаждат според ситуацията. Това им е много долна черта, която не мога да подкрепям. Физически могат да работят и да са на равно във всичко с мъжете,както те искат да се доказват , но на кораба трябва първи да слезнат - там не искат да се доказват. Двоен аршин, недостоен за уважение.
46
26
 
6
 
! Отговори
един човек преди 8 години
Аз бих дал път на жените и децата, само ако ми дадат пари предварително.
45
6
 
6
 
! Отговори
два мъжа преди 8 години
След няколко години може да има филм за тоя кораб.
44
3
 
3
 
! Отговори
edna jena преди 8 години
moite vuzhi6teniq za komentara Vi !!!