Банките в Европа режат бонусите, а вдигат заплатите

Културата на високите възнаграждения в сектора не е променена
24 фев 2012 13:12, Елка Василева
10
Банките в Европа режат бонусите, а вдигат заплатите
Сграда на банка в Лондонското сити. Снимка: архив, Reuters

Европейските банки могат да бъдат подложени на нов натиск от регулаторните органи и политиците, обезпокоени, че големите орязвания на бонусите не са засегнали особено културата на високите възнаграждения в сектора, тъй като масово се вдигат основните заплати, предаде Ройтерс.

Няколко банки попаднаха в новините с големи намаления на бонусите за 2011 година.

Royal Bank of Scotland, която е 82 процента държавна собственост, след като бе спасена от правителството, ще съкрати бонусите за 2011 г. с 58 процента.

Френската банка Credit Suisse ще намали бонусите с 20 процента, а по-големите й конкуренти BNP Paribas и Societe Generale обещаха намаление на бонусите с 50 процента.

Британският министър на финансите Джордж Озбърн приветства решението на Royal Bank of Scotland, а агенцията за управление на правителствените дялове в британски банки също подкрепи тази политика за премиите.

Критиците обаче посочват, че орязването на бонусите прикрива прекалено високите основни заплати и общите плащания в сектора.

Някои инвестиционни банки все още раздават половината от приходите си на персонала. Много компании увеличиха основните заплати, като орязаха годишните бонуси след кризата, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
П.Петров преди 12 години
Ако се приеме закон за фалит на физически лица и ипотечните кредити се обезпечават единствено и само от съответния имот, банките ще се ограничат в даването на кредити за имоти с необосновано високи цени. Самите банки няма да имат интерес от "надуването на балона", защото пукането му ще им донесе загуби и дори фалити. Точно за такива моменти трябва да има държавна търговска банка, която да изкупува такива банки в затруднение.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Между другото, кога ще има разследвана банка за балоните дето надуха с кредитите в строителството? "Когато има разследване за строителните предприемачи, които строяха и, когато има разследване за купувачите, които с постоянното търсене и купуване на имоти само надуваха балона.
7
2
 
2
 
! Отговори
до 6 преди 12 години
От балона в строителния сектор пострадаха и самите банки. Не можеш да ги накажеш заради невежество, от което са пострадали и те самите
6
4
 
5
 
! Отговори
до 6 преди 12 години
Това не бяха балони, а резултат от икономическия бум при тройната.
5
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Между другото, кога ще има разследвана банка за балоните дето надуха с кредитите в строителството?
4
1
 
31
 
! Отговори
ABC преди 12 години
Алчността ще погуби света.
3
0
 
22
 
! Отговори
Клавдий преди 12 години
ВСИЧКО ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ ТАКА, ЧЕ ДА СИ ОСТАНЕ СЪЩОТО !
2
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Държавните институции в България режат заплатите, а вдигат бонусите
1
2
 
16
 
! Отговори
optimist преди 12 години
Под снимката: "Сграда на банка в Лондонското сити" ???