Невада с правила за движение на коли без шофьори

Щатът прие, че автомобилите на бъдещето ще се движат сами
27 фев 2012 11:21, Елка Василева
24
Невада с правила за движение на коли без шофьори
Невада прие правила за движение на коли без шофьори. Снимка: архив, Reuters

Американският западен пустинен щат Невада, известен с града на казината Лас Вегас, прие, че автомобилите на бъдещето ще се движат сами и стана първият щат, който одобри правила за движение на автомобили, управлявани без шофьор, съобщи ДПА.

"Невада е първият щат, който приема това, което със сигурност ще бъде бъдещето на автомобилите," посочи Брус Бреслау, директор на отдела за моторни превозни средства в Невада.

Засега обаче не очаквайте да видите много автомобили без шофьори да свистят по магистралите на Невада. Първоначално законите за роботизираните автомобили ще се отнасят за компаниите, които тестват експериментални коли, като ще се изисква те да внасят сумата от 3 милиона долара, за да могат колите им се движат в щата.

Невада си сътрудничи с Google, който е пионер в областта на самоуправляващите се автомобили, както и с други компании и правоохранителни агенции, за изготвянето на новите правила.

Ще се изисква автомобилите, управлявани без шофьор, да имат устройство за събиране на данни, подобно на черните кутии на самолетите, както и табелите на номерата им да бъдат червени, за да ги отличават от останалите коли. По време на периода на тестване в автомобилите трябва да има двама души, като единият е готов да поеме управлението всеки момент. Компаниите, които провеждат тестовете, трябва да представят специфичната цел на всяко пътуване и да предоставят тестови данни на щата.

Когато самоуправляваща се кола бъде одобрена за редовно пътуване, няма да е задължително вътре да има човек, за да управлява колата, но той ще бъде отговорен за катастрофи и щети.

Сегашните правила за употреба на алкохол при шофиране ще бъдат в сила за операторите на самоуправляващи се коли. Единствените пътни закони, които ще бъдат премахнати, са правилата, забраняващи изпращането на текстови съобщения, докато се кара кола.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Твърде глупавички сте ми... Колите без шофьор си се движат доста добре и се оправят идеално с трафика. Малко странно е като видиш, че няма никой зад волана, ама като покараш малко след колата и видиш как се оравя ти става ясно, че това е бъдещето. Движат си се с максимално разрешената скорост, не се мотат и не пречат на никой. Доста по-лесно се кара около тях от колкото около някой йигит или пенсия.
23
1
 
1
 
! Отговори
до 13 преди 12 години
Принципно си прав, но не всеки мечтае да живее в САЩ. Аз примерно не мечтая. Роден съм българин и ще живея като българин в България! Да, много неща не са ни наред тук, но няма пълно щастие! Предпочитам малката си къща тук, пред огромната картонена колиба там!
22
4
 
0
 
! Отговори
do 21 преди 12 години
Сигурно повече хора на година измират от нещастни случаи при разходка в парка или от разчесана пъпка, какво предлагаш, да се разхождаме чрез симулатор ли?
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
7, "удоволствието" да караш колата струва само в България живота на над 1000 души годишно! Ако толкова искаш да се кефиш като караш кола ползвай симулатор или карай на писта!
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ристо Мотористо, има смисъл и колата сама да се движи. Примерно пращаш колата след обед да вземе децата от училище, да ги закара в къщи и след това да се върне самостоятелно до работното ти място!
19
2
 
0
 
! Отговори
панса преди 12 години
дявола като си немал ,работа,какво правел,еб.л децата си.
18
3
 
0
 
! Отговори
4и4о замфир преди 12 години
да ама,не.ще стане когато ми цъфне налъма.да е.а мишеморковци.*** американета.ало минавали кораб4е.анкенетаааааааа.
17
1
 
6
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
Явно на там отиват нещата , май на времето американците първи въведоха пътната маркировка и светофарите после автоматизацията на същите света се развива какво да се прави.
16
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
охааааа , американчетата да не забравят все пак че на компютрите ще пише made in Китай , ще бъде бая интересно
15
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
докато колите тръгнат без шовьори , щатите ще са като Невада , пустиня
14
2
 
5
 
! Отговори
Аййййй преди 12 години
А шофьорите къде ще бъдат през това време?Аз предпочитам да съм на задната седалка с някоя засукана мацка.
13
6
 
17
 
! Отговори
До 9 преди 12 години
Да бе, защото са US ***, са си направили страна, в която всеки мечтае да живее, а ти като не си *** си стоиш тук в мизерията и се правиш на интересен, че се присмиваш на американците.
12
1
 
8
 
! Отговори
коко преди 12 години
ми ти ще се возиш, а тя ще си те вози У лево, У десно
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тия не им е останало какво да правят и се намират на работа
10
1
 
8
 
! Отговори
Ристо Мотористо преди 12 години
А мотори ще има ли, хахахахахах, само неразбрах каква ми е файдата, нали колата е аз да отидя някъде, а не самата кола. Ако е камион за превоз на товари ОК.....
9
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
US ***
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
7, в началото със сигурност ще има катастрофи, но идеята на черните кутии е да може се настрои техниката така, че да няма катастрофи. При хората и да има черни кутии, които да показват, че катастрофата е причинена от препийване или невнимание, няма как да настроиш хората така, че следващият път да не се случи!Освен това, черните кутии могат да помогнат за по обективно установяване на отговорноста при една катастрофа.
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щом са предвидени черни кутии, значи се очаква да има и катастрофи. А когато някой "приятелски" настроен хакер пусне червейче в системата , стой та гледай какво става. И къде ще остане удоволствието да си караш колата????
6
2
 
5
 
! Отговори
зрънчо преди 12 години
личи си че черпиш инфо от сериалите. типичен пример за дървен философ - такива в бг с лопата да ги ринеш!
5
1
 
18
 
! Отговори
ПорЦелан преди 12 години
То и сега там се кара без глава! Фиксираш скоростта на 75 мили/час, на шосето не виждаш завой колкото ти е видимостта. Единственото забавление е врата на ферма с тръби на земята за да не излиза добитъка на всеки 10 мили или индианско казино понякога. Не може да вдигнеш повече от 75 мили за постоянно защото веднага цъфва полиция, а глобите не са много разнообразни - $300 или $500, ако пък е в района на училище, ремонт на пътя или си създал опасност за другите глобата се удвоява. :)