Букурещ: Позицията на Холандия за Шенген е "злоупотреба без граници"

"Ротердам е основен вход за наркотици в ЕС. Не Констанца и не Тулча"
2 мар 2012 21:10, Елка Василева
10
Букурещ: Позицията на Холандия за Шенген е "злоупотреба без граници"
Траян Бъсеску. Снимка: архив, Reuters

Румънският президент Траян Бъсеску описа холандското искане за още реформи, преди да подкрепи присъединяването на Румъния към европейското пространство за свободно движение, като "злоупотреба без граници", предадоха Асошиейтед прес и Аджерпрес.

Холандският премиер Марк Рюте поиска вчера Румъния и България да положат повече усилия за реформиране на техните съдебни системи и в борбата с корупцията и организираната престъпност, преди той да подкрепи присъединяването им към Шенген.

На пресконференция в Брюксел румънският президент заяви, че единственото, което Букурещ иска от Холандия, е да спазва договора по присъединяване. "В условията за присъединяване към Шенгенското пространство нямаме условието Механизъм за сътрудничество и проверка. Това е друг механизъм, предназначен за съдебната система, а не за сигурността на границите. (...) Пристанището, признато за основен вход за влизане на наркотици в ЕС, е Ротердам. Не Констанца и не Тулча", каза румънският президент.

Бъсеску отбеляза, че за първи път е определен краен срок за вземане на решение за присъединяване на Румъния и България към Шенген - Съвета по правосъдие и вътрешни работи през септември. Румънският президент посочи, че определянето на този срок е станало след разговор, който е имал с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

"Имахме отделен разговор, който доведе до определяне на срок, в който да се вземе решението, защото иначе вероятно би се отлагало до безкрай, докогато Холандия би имала правителство, в което няма крайнодесни партии, антиевропейски по същност", посочи Траян Бъсеску.

Той допълни, че Румъния и България са искали да получат гаранция, че в определен момент, след втория доклад, който очаква Холандия (по Механизма за сътрудничество и проверка - бел. ред.), Хага няма да поиска и трети. "Остава да видим дали холандското правителство ще удържи думата си", заяви Траян Бъсеску, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
7
 
! Отговори
Restitutor Orbis преди 12 години
Ротердам е населен с мюсюлманска , и те друго не знаят, освен да живеят на помощи от неверниците, и да продават афгански хероин.
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БЪСЕСКУ Е ПИЧ ОТ ВСЯКЪДЕ . НЕ ЦЕПИ БАСМА НА НИКОЙ !И ОНЯ ДЕН РУМЪНЦИТЕ ПРИЕХА ЗАКОНА ЗА ТОТАЛНА ЛУСТРАЦИЯ!ЗАТОВА СА ПО-ДОБРЕ ОТ НАС!А НИЕ?ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА БИВШИ КОМУНИСТИ!
7
4
 
3
 
! Отговори
петър ненов преди 12 години
можеби холанците са прави защото който и когато пожелая си минава през границата ни с турция и то незаконо а контрабандата процъфтява....а мое да дочакаме и турция в ес и тогаз да ни допуснат.....
6
3
 
8
 
! Отговори
bg преди 12 години
Излиза , че гърците са по точни от българи и румънци, защото не само че ги оставиха в шенген , но им опростиха милиарди евро. И с какво ние толкова много сме ги обидили или ограбили или ще ги ограбим " холанците" . НЯМАМЕ НАЦИОНАЛНО САМУЧУСТВИЕ , от там идва проблема.
5
0
 
9
 
! Отговори
Ot Holandia преди 12 години
Govoril sum s hora ot PVV koito kazwat che ne sa srestu wsichki bulgari i rumanzi , a srestu bulgarskite i rumunskite zigani koito samo beli prawqt.No nqmalo kak da napisat ne iskame *** zastoto bilo diskriminirasto.
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво Бъсеску!Показа за какво са те избрали румънците!Не си *** като нашите!
3
0
 
16
 
! Отговори
.I. преди 12 години
Както обикновено Румънците знаят как да си защитават интереса. А наш'те негодници не са само Боко и Цвъко - какво да кажем за госпожа "Yes" (Кунева) например или за станишко който призна измислената държава Косово....
2
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** ЗАЩО НИ Е Ш Е Н Г Е Н?!!!! Само да си плащаме такси, АЗ съм против а Вие?
1
6
 
49
 
! Отговори
Цъки преди 12 години
Абсолютно! И румънците имат по-сериозни политици от нас! Такива *** като Боко и Цвъко не сме имали!