Аун Сан Су Чжи възвести "началото на нова ера" в Мианма

Режимът в страната обаче няма причини за притеснения след изборите
Обновена: 2 апр 2012 12:56 | 2 апр 2012 12:45, Елка Василева
7
Аун Сан Су Чжи възвести "началото на нова ера" в Мианма
Националната лига за демокрация на Аун Сан Су Чжи обяви, че е спечелила с голяма преднина частичните парламентарни избори в неделя. Снимка: Reuters

Опозиционната лидерка от Мианма Аун Сан Су Чжи, чиято Национална лига за демокрация (НЛД) обяви, че е спечелила с голяма преднина частичните парламентарни избори в неделя, възвести днес в победно слово "началото на нова ера" в страната, предаде Франс прес.

"Надяваме се това да е начало на нова ера, в която ще се повиши ролята на народа във всекидневната политика - каза тя в централата на своята партия. - Това е триумф не толкова за нас, колкото за онези, които решиха, че трябва да участват в политическия процес в тази страна."

Официалните резултати още не са обявени, но НЛД съобщи, че е спечелила поне 43 от 44-те депутатски места, за които се бореше на историческите избори, разглеждани като тест дали са искрени реформите на правителството, сменило хунтата преди година.

Аун Сан Су Чжи изрази надежда, че всички партии, участвали в изборите, "ще са в състояние да сътрудничат с нас, за да създадем наистина демократична атмосфера в страната".

НЛД обяви вчера, че самата носителка на Нобелова награда за мир е спечелила в избирателния район Кавму, южно от Янгон, с 82 процента от гласовете, и става депутат.

Допълнителните избори за 45 депутати от парламента бяха организирани според конституцията на страната, за да бъдат попълнени местата на парламентаристи, включили се в правителството - 37 места в долната камара (от общо 440), 6 места в горната и две места в регионалните събрания.

Но дори ако НЛД спечели мандати от всичките 44 окръга, където представи кандидати, новият режим няма защо да се страхува. Партията Съвет за солидарност и развитие – изцяло рожба на бившата хунта, настоя през 2010 г. да получи към 80 на сто от депутатските места. А една четвърт от парламентаристите, както повелява конституцията, са действащи военни, назначени извън рамките на изборния процес, пояснява АФП, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
Вижте справочника "Светът-карти, имена, числа" С,2007 с автори Николай Бужинов, Никола Петков и Стефан Димитров. Държавата се нарича Съюз Мянма. Мянма - на езика мянма -"могъщи, силни". До 1989 г. държавата се нарича Бирма. Не е грешка да се използва и МянмаР, защото така звучи на англииски, немски и испански. На местния език е Мянма и по нашите закони за транслитерация се приема Мянма, но може и МянмаР.
5
2
 
13
 
! Отговори
Хуан Минглу преди 12 години
Държавата се превежда като МианмаР, за сведение на неграмотника 2. Така фигурира и във всички официални документи на ЕС, така се превежда и от най-голямата преводаческа служба на ЕС - тази на европейските интситуции. Ама на, има много прости хора с големи протекции, на които им е удобно да творят глупости по медиите, докато истински професионалисти лепят плочки и карат таксита с ***...
4
3
 
1
 
! Отговори
Иво преди 12 години
ето бе ламер.
3
5
 
4
 
! Отговори
Ивайло преди 12 години
Ами вземи да прочетеш първо.. и тогава наричай "неграмотници". И Мианма и МианмаР е правилно!
2
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преслава - президент! А що се отнася до първия коментар - неграмотника си ти! Купи си речник и провери!
1
5
 
13
 
! Отговори
Иво преди 12 години
държавата е мианмаР бе неграмотници