Путин: Строителството на "Южен поток" започва до края на годината

ЕС подкрепи Русия за зона за свободна търговия от Лисабон до Владивосток
Обновена: 4 юни 2012 16:02 | 4 юни 2012 16:01, Елка Василева
27
Путин: Строителството на "Южен поток" започва до края на годината
Жозе Барозу, Херман ван Ромпой и Владимир Путин. Снимка: Reuters

Строителството на газопровода "Южен поток" ще започне до края на тази година, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС, на срещата на високо равнище Европейски съюз – Русия.

"През декември миналата година "Южен поток" получи допълнителен импулс - Турция одобри прокарването му през нейната изключителна икономическа зона, получихме окончателно разрешение от турското правителство. Планираме да започнем строителството на газопровода в края на текущата година", каза Путин.

Още по темата

„Южен поток“ е съвместна инициатива на руската компания Газпром, италианския нефтогазов концерн ENI, на френската енергийна компания Electricite de France  и на германския концерн BASF, представен от дъщерната си компания Wintershall. Проектът за газопровода има за цел да бъде извършена диверсификация на доставките на синьо гориво в Европа и намаляване зависимостта от транзитните страни. „Южен поток“ ще премине през територията на България от Черно море до границата със Сърбия. Стойността на проекта е 8,6 милиарда евро. Очаква се газопроводът да бъде пуснат в експлоатация до 31 декември 2015 година.

Строителството на морската част на втората линия на "Северен поток" пък на практика е завършено,  заяви още руският президент Путин.

Европейският съюз подкрепя идеята на Русия за зона за свободна търговия от Лисабон до Владивосток, посочи от своя страна председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

"Миналата година Вие изложихте виждането си за зона за свободна търговия от Лисабон до Владивосток. Споделяме тази амбиция", каза Барозу.

Първата стъпка към тази цел е присъединяването на Русия към Световната търговска организация (СТО)и Европейският съюз активно е подкрепял Москва в този процес, отбеляза президентът на ЕК.

"Сега партньорството ни е в нова фаза, подготвят се нови проекти", допълни той.

"Имаме много сериозни икономически връзки. Ние сме най-големият източник на преки инвестиции в Русия, големи потребители на енергийните суровини, които изнасяте. Имаме общи интереси - искаме да живеем в мирно общество, където да се използват общи правила на играта", каза Барозу.

"Ние имаме интерес от силен Европейски съюз", отбеляза от своя страна Путин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
2
 
! Отговори
Нина преди 11 години
Ооо..как сте български нацистчета..)))) Кога ще почнвем да тровим България с шистовия газ..готови ли сте вече да се наведете?)))
19
0
 
3
 
! Отговори
До полските шИстаци преди 11 години
"Букурещ разсекрети договори с "Шеврон" - статия в Инвестор. Страната ще получава между 3,5 и 13 % от стойността. Като съдя по управляващите, България би се радвала и на 4 до 5 промила.;-))
18
1
 
2
 
! Отговори
до 22 от славянин преди 11 години
А ти не мислиш ли, че поляците имат интерес да разкрасяват данните за запасите си!? Данните от САЩ например показват 6 - кратно увеличение на броя на земетресенията само за 10 години в районите където се добива шистов газ, това теб не те ли смущава, или толкова си заслепен от ''светлото бъдеще'' на този газ, че си станал толкова умствено неадекватен!?
17
2
 
3
 
! Отговори
do 20 преди 11 години
Полския институт даде предварителни очаквания между 3-5 трлн. куб.м., в момента на базата на реални прочувания, които се правят цифрата се редуцира до 5,8 трлн., наистина на някой места очакванията не се оправдаха, но на други се оказа значително повече, интересно е също да знаеш че при тези проучвания, които се правят бяха открити и залежи на конвенционален газ около 1,5 трлн.Незная откъде си черпиш данните, но те просто не са верни, а и още..... и в момента 1/3 от газа в Полша е техен добив
16
1
 
3
 
! Отговори
до 19 от славянин преди 11 години
Достатъчен е фактът, че когато започва добивът на този газ в САЩ в нито един щат няма забрана за това, а в момента забрана е наложена в 16 щата, защо ли!? Сигурно защото е ''манна подземна''! Затова съм казвал и преди, че освен големи мераци трябва и акъл!
15
2
 
3
 
! Отговори
до 19 от славянин преди 11 години
Това го казаха от полския институт по геология! Така например в повечето сонди в Полша за шистов газ метанът е от порядъка на 20%, обаче поляците крият тези данни! А това, че има колосални инвестиции означава, че инвеститорите не са много наясно за истината! Но щом поляците искат да станат енергийно независима пустиня за в бъдеще това си е техен избор и тяхна работа!
14
4
 
6
 
! Отговори
до 16 преди 11 години
Хаха :) това от централата на Гапром ли ти го казаха, затова всички сериозни западни компании от бранша се надпреварват да инвестират в Полша :) последната оценка за залежите в Полша е 5,8 трлн. куб.м :))) като средната себестойност на добива с транспорта и инфраструктурата е под 180 $ на 1000 куб.м :)Просто не си наясно за какво иде реч приятел и за какви колосални инвестиции иде реч, казвам ти защото съм го видял лично :)
13
7
 
5
 
! Отговори
до 17 от славянин преди 11 години
Подобен съюз е предсказал и Учителя Петър Дънов! Само нашите демократи бълнуват зомбирано колко е лошо за България сътрудничеството с Русия! Те се състезават да си разтварят колкото се може по-широко задниците пред новия ни ''голям брат'', затова и през последните 23 години демокрация името България стана синоним на тежка диагноза!
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Новият геополитически съюз - Германия -Русия. Още преди 15 години даскала ми по история каза, че ще дойде време, когато германските технологии ще се обединят с руските ресурси и това ще е бъдещето.
11
10
 
5
 
! Отговори
до 13 от славянин преди 11 години
Добре ще бъде и ти да си ги актуализираш по отношение на полския шистов газ - прогнозите за запасите му там ги намалиха с цели 90%! Като се има предвид и ''страничните'' ефекти при добива му като земетресения и замърсяване на подпочвените води и почвите няма да ти останат много основания да и завиждаш на Полша!
10
7
 
5
 
! Отговори
д0 7 преди 11 години
Да бе, те затова са единствените в Европа дето ще се тровят с добива на шистов газ. Дреме им и то доста, много добре си спомням как пищяха докато се строеше газопровода.
9
4
 
10
 
! Отговори
до 10 преди 11 години
За тове сведение Полша е на път, да се превърне в един от най-големите производители на газ в европа :) а в скоро време и един от значимите доставчици на газ за Германия, централна европа и балтииските държави :) така че не е лошо малко да си актуализираш данните :)
8
9
 
3
 
! Отговори
IQ146 преди 11 години
Това правителство ще бъде НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРЕДАТЕЛ на България, ако пусне през страната "Южен поток" за тази мижава 11%-на отстъпка! И да ни заГРОБи за 5 години напред с цена на газа $550/1000кубика... При условие, че цената за Германия е $330/1000... Такова ПРЕДАТЕЛСТВО ще бъде съизмеримо с ПРЕДАТЕЛСТВОТО на Р.Овч., при когото и след чиято намеса, без изобщо да е нужно, договорите за доставка на газ бяха така променени, че за няколко години цената на газа за България скочи от $170/1000 куб., до $600/1000 куб.!!! 353 процентно ПРЕДАТЕЛСТВО!!!
7
2
 
5
 
! Отговори
до 7 от славянин преди 11 години
Да бе, наистина им е през оная работа тази тръба, затова те най-много и най-дълго и се противопоставяха, че се наложи ЕС да ги натисне да се откажат да го правят!
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Килърите скачени с депутати от БСП.А?
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия тримата ще ни ,,оправят,,. Запада ни говори едно за Русия, а зад гърба ни върши друго. За бай *** от Изтока остава да се надъхват , че са независими от руснаците.
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Руснаците предпочитат тръбата да преминава през територии с приятелско настроено население - България и Сърбия. В случая е добре , че Боко няма думата, след като Берлускони му измери плещите с педи. Северен поток вече работи, а поляците винаги могат да го издухат ако не слушат. Идва и редът на украйнците.
3
2
 
7
 
! Отговори
Народна пословица преди 11 години
Фобиите лаят, а керванът си върви;-))
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нас кой ни пита, газта е за Италия и Франция.
1
13
 
3
 
! Отговори
умерен преди 11 години
Потока може на моне през България само ако цената за нас е 0 за следващите 3 генерации българи. Ако не им харесва на русначетата да се пръждосват при турци и румънци........те ще им покажат как се прави бизнес