Български шахматист обвинен в измама на турнир в Хърватия

Борислав Иванов дори бил специално проверен
Обновена: 28 дек 2012 11:48 | 28 дек 2012 11:47, Елка Василева
99
Български шахматист обвинен в измама на турнир в Хърватия
Български шахматист бе обвинен в измама на турнир в Задар. Снимка: архив, Булфото

На международен турнир по шахмат в хърватския град Задар избухна скандал с българския участник Борислав Иванов. Останалите състезатели се усъмнили в изключителната му игра, като според тях той извършвал измама – приемал електронни сигнали, които му подсказвали какъв да е следващият му ход, пише на сайта си хърватският вестник „Ютарни лист“.

За участие в турнира се регистрирали 36 шахматисти, от които 16 гросмайстори, шестима международни майстори, 10 ФИДЕ майстори, двама кандидат-майстори и един шахматист без звание – българинът Иванов. Според рейтинга той би трябвало да бъде в ролята на пушечно месо за колегите си с по-добри позиции, но започнал да жъне една след друга победи. Победил тримата хърватски гросмайстори Боян Кураиц, Роберт Зелчич и Зденко Кожул.

„Преди осмия кръг от турнира бяхме сезирани за съмнения относно играта на Иванов. След мача му с Борки Предоевич, който след това спечели турнира, решихме да прегледаме и двамата. Имаше подозрения за някакви електронни номера и като съдия предприех действията, предвидени от правилата на ФИДЕ. Така че нищо не се е случило извън обичайните рамки и процедури“, каза Станислав Мароя, председател на шахматния съюз в Задарска област.

Иванов е на 25 години, по професия е програмист. Всички са го гледали втренчено, но по време на партията той не е проявил никакви признаци за нещо, което би могло да събуди съмнения. Никаква слушалка или нещо подобно, а той прави един след друг удивителни ходове и остава в борбата за първото място, макар и с най-лош рейтинг на турнира.

Заговори се, че в отделно помещение Иванов е бил съблечен гол, за да бъде проверен из основи.

„Това са приказки, какво ти събличане! Иванов по своя воля си свали тениската, ние му изпразнихме джобовете, взехме химикалката, с която си записваше ходовете и с това приключи всичко. Бих искал тези, които се съмняват, друг път да бъдат по-убедителни и да представят твърди доказателства, за да избегнем такива неудобни случаи. Лично аз се извиних на Иванов, който не прие случилото се трагично“, каза Мароя.

В победния си поход Иванов наниза много спечелени партии, но в предпоследния кръг изгуби от Предоевич. В последния кръг обаче победи гросмайстор Иван Шарич.

Хърватският гросмайстор Златко Кларич обаче е почти напълно сигурен, че Иванов е най-обикновен шахматен измамник и вече е бил обвиняван за измами на турнири в България и Сърбия.

„Той е шахматен програмист, който да кажем от май 2011 г. досега е спечелил само една точка за рейтинга си, а сега на този турнир – цели 60. Ходовете му на турнира бяха като на шахматен компютър, което най-добре се видя в мача му с Йованович, където направи всичките 115 хода „компютърно“, а това е невъзможно за един човек“, каза Кларич. „Човешкият мозък не е създаден за съвършена игра“, смее се шахматистът.

„Технологията толкова е е развила, че теоретично негови приятели в съседната стая, в София или в Антарктика биха могли да му изпращат сигнали за ходовете чрез чипове, имплантирани под кожата, в ухото или в зъб чрез вибрации“, каза Кларич. Той добави, че днес в щабовете на много от водещите шахматисти има много повече програмисти, отколкото шахматни гросмайстори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Освен това чип в ухото може лесно да се разкрие чрез ренгенов преглед.
14
3
 
32
 
! Отговори
king_for_a_day преди 11 години
Аха, значи на някакъв анонимник спокойно можели да му пращат сигнали от Антарктида до вибриращи импланти в зъбите, но на оня връзкар Срамник, не били можели да пратят до тоалетната на собствен терен? Че и заради съмненията си в измама, Топалов се считаше за най-неспортсменския играч? Единият по свое желание се съблякал да го проверят (то остава и насила), другият може да посещава преди всеки ход тоалетната, но и дума не може да се издума за непредубедена проверка...
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С чип е фантастика. защото няма как да чува и вижда ходовете. Трябва да има котешки слух и кучешко зрение, за да не го чуват и виждат другите. Или пък да ходи през 5 минути до тоалетната и там да гледа през смартфона си.
12
4
 
27
 
! Отговори
Осман преди 11 години
Ей много хейтъри има по света срещу нас българите докога ще търпи стягай армията Аньоо.
11
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма значение, че е българин, можеше да бъде и занзибарец. И ако е добър какво? Трябва да губи срещите, защото е млад и няма рейтинг? Поднесли са му извинения и въпросът е приключен. Останалото е завист.
10
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
100 % ИМА ШАШМА ! ПРОГРАМИСТ ДА НЕ СЕ ВЪЗПОЛЗВА ОТ УМЕНИЯТА СИ ,ПРОСТО НЕ Е ВЪЗМОЖНО !
9
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
E nali e proveren e i kakvo, ili ne e proveren s rentgen.Ako ima operiran vgraden chip , kak ste go otkriat?taka se govoreche za kasparov, toi beche s vgraden chip, no nikoga ne e dokazano, zastoto ne e proveren za tova.
8
16
 
5
 
! Отговори
Бай Онзи преди 11 години
Малко ги тепаха сърбите тези ***!!
7
4
 
22
 
! Отговори
тупалката преди 11 години
Завиждат!
6
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Някакси не мога да повярвам, че не са разполагали със заглушаващо устройство, с каквото разполага всеки театър например...Пък и голяма проверка му направили - свалили му тениската, пребъркали му джобовете и му взели химикалката...Доводът "твърде е добър - значи е измамник" някакси звучи нелепо. Да не забрравяме "тоалетни скандал" с Крамник, където беше 100%, че ***, просто защото не може след всеки ход да ходиш до тоалтената, а в същото време санкция не последва...
5
3
 
28
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
ПРОВЕРИХА ЛИ ГО.....ДАЛИ Е ЧОВЕК....
4
4
 
32
 
! Отговори
Иван Пешев преди 11 години
Няма начин да е програмист и да не използва знанията си за някакви шашми, как може иначе те сърбо-хърватите са едни грос до грос майстора, и се появява някакъв си българин и ги мачка- шашма най-страшна и заговор няма как.
3
6
 
11
 
! Отговори
възможно е преди 11 години
Щом е програмист ,възможно е по описаният начи с чипове под кожата и пр. да има измама ! А и е бил обвиняван и в България и Сърбия !
2
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Технологията толкова е е развила, че теоретично негови приятели в съседната стая, в София или в Антарктика биха могли да му изпращат сигнали за ходовете чрез чипове, имплантирани под кожата, в ухото или в зъб чрез вибрации, каза Кларич". Може и от Марс да му пращат мисловни сигнали! И това трябваше да проверят!
1
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
При положение ,че е програмист -умен и ,че с 2-3 номерца е хванал цаката за година кое му е странното да громи наред???Спомням си Топалов на какво беше подлаган ,е прав им път умни сме !