Американци търсят финансиране за нова мисия до Луната

Изграждането на лунна база би струвало 35 млрд. долара
Обновена: 2 юни 2013 14:43 | 2 юни 2013 14:43, Красимир Ангелов
37
Американци търсят финансиране за нова мисия до Луната
Нова експедиция до луната би струвала много скъпо. Снимка: Reuters

Американската компания Bigelow Aerospace стартира проучвания за изграждането на постоянна база на Луната, съобщава Bloomberg.

Концернът, който произвежда надуваеми модули за поддържане на живот в извънземна обстановка, е стигнал до споразумение с NASA като част от мащабен план за установяване на държавни и частни инвестиции за изследване на Космоса.

Последният човек, стъпил на Луната, е капитанът на космическия апарат Apollo 17 Юджийн Сърнън през 1972 г. Пред Bloomberg News той съобщава, че докато е правел първите си крачки, в главата му се е въртяла мисълта, че до края на столетието човечеството вече ще е поело към Марс.

41 години по-късно Американската космическа агенция е изправена пред постоянни съкращения на бюджета, а основният й приоритет в момента е до 2021 г. да изпрати изследователски екип на повърхността на астероид.

Според Бъз Олдрин нова мисия до естествения ни спътник би била твърде скъпа и ненужна. "Не мога да си представя защо на някого би хрумнало да остане да живее на Луната", допълва още той.

Най-големият проблем при подобни проекти е финансирането, пише още Bloomberg. През 2009 г. водещи анализатори в САЩ изчислиха, че разработката на лунна база за екип от четирима би струвала колосалните 35 милиарда долара.

Една от възможностите пред ентусиастите е т.нар. колективно финансиране. Отварянето на проектите за обществеността позволява събирането на малки дарения от много хора. Неотдавна именно такъв подход избра екипът от учени наUwingu. Посветената на космическите изследвания компания успя да събере близо 80 000 долара чрез кампания в сайта Indiegogo.com.

Още новини от света на технологиите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: луна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
3
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Сега аз ограмотя малко тези пишман физици тук, които говорят простотии. Американците стъпиха на Луната. И когато го направиха, оставиха там лазерни отразители, по които се измерва разстоянието между нас и спътника ни. Питайте който си искате учен да ви каже, че е така. Тези вашите доводи за вятър, сенки и др са толкова смешни, че направо абсурдни. Ако САЩ бяха излъгали, защо кацнаха цели 6 пъти, като можеха само веднъж да излъжат и да спрат дотам? Покажете ми само един учен, доказал "лъжата"?
28
3
 
6
 
! Отговори
и на нова мисия преди 10 години
тези пак няма да стъпят на Луната !!! Американците трябва да се извинят на Света за колосалната лъжа, която употребиха, за да се направят на велики, че са " стъпили " на Луната !!! Жалки са !!!
27
2
 
5
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
32 Прав си простия човек съдейки по собствената си некомпетентност дори не може да си представи какви колосални научни усилия са били необходими на огромни екипи от висококвалифицирани учени и специалисти за организирането на тези мисии и вместо да сведе глава в знак на почит към тези герои се опитва да разсъждава върху тематика от която хал хабер понятие си няма. Така че си прав наистина май мисията ми е невъзможна
26
2
 
5
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
30 a втората третата четвъртата и така нататък до десетата те къде са станали в киностудия Бояна ли или в Мосфилм , ние и руснаците и това не сме способни да направиме в кръга на шегата разбра се , бъди спокоен сериозните хора отдават заслуженото на героите стъпили на луната
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Одисей 1, Не се опитвай да обясняваш на заблудените. Те не са виновни, ча са им промити мозъците и не се интересуват от нищо. Те не вярват в кацанията на луната, но вярват в дядо Мраз и щъркелът, който носи поредното им братче, докато татко е в командировка
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Американци търсят финансиране за мисия до Луната" - това е правилното заглавие! А след като изчезнаха всички "доказателства" за това че вече са били там, света си направи само един извод - че в Холивуд работят много талантливи хора:) и "първата" мисия до луната всъщност е станала на земята:)))
23
0
 
7
 
! Отговори
4oko преди 10 години
"нова" ? Че кога беше първата?
22
3
 
4
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
27 щом не вярваш си е за твоя метка , 10 мисии и 6 кацания на Луната , хиляди специалисти и милиарди долари , наистина голяма конспирация ще да е била и при това в страната с най-яростната журналистика на света и с правна система еталон за всяка правова държава , повече няма какво да ти кажа вярвай си в твоите щуротии , твое право си е
21
1
 
5
 
! Отговори
Do Одисей 1 преди 10 години
Ima hilqdi somnenia dali amerikanzite sa bili na Lunata.ne sa bili. Tochno.Tova be izmamata na weka.I snimkite ot Lunata s znameto koeto se weeche ot wqtara.na Lunata nqma wuzduh- kakuv wqtar?I kosmonavti koito podskachat s 10 sm debeli podmetki! ( s prujini )I nqkolko senki, - na Lunata imat e slunza ha ha haI na nito edna snimka s chast ot nebosvoda
20
5
 
5
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
24 ако искаш децата ти да са осведомени им кажи , че прогграмата Аполо на времето струваше безумно скъпо , но тогава целта беше на всяка цена да изпреварят руснаците все пак беше в епохата на Студената война , когато постигнаха това и изпратиха две дузини народ на Луната прекратиха програмата и хвърлиха усилия в други насоки . Иначе наистина от 1969 до днес май има забавяне на космическите изследвания , не че няма успехи , но вече трябваше човек да е стъпил на марс като че ли , прични много .
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Da se izleti i prizemi na Lunata, i pakda se izleti i pak prizemi na Zemqta, tq raketata trqbva da bude dulga polovin kilometer.I prilunqvaneto kak ste stane? a izlitaneto ot Lunata ?Gluposti.Nikoi ne e bil na Lunata.
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Dezata vse me pitat:Tatko , amerikanzite hodili li sa na lunata?I az im kazvam , : kazvat che sa hodili.Dezata pak pitat : Ami sega zasto ne mogat da otidat pak?
17
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преди 40 години американците "кацнаха" на луната, а сега след супер напредъка на технологиите - не могат да повторят успеха си. Как да им повЕрвам. Сега било скъпо, а преди 40 години да не са летяли с въздушни коне или магарета. Просто сега ако направят подобен фарс - цял свят ще ги хване.
16
1
 
9
 
! Отговори
BG.BG преди 10 години
"41 години по-късно Американската космическа агенция е изправена пред постоянни съкращения на бюджета..." Е, нали трябва да има за ***, които се плодят неконтролируемо.
15
2
 
9
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Руснаците вече пътуват до Марс, но засега виртуално.
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Луната е ясна,безсмислена мисия.По-добре да ускорят проекта за пилотирана мисия до Марс.
13
4
 
3
 
! Отговори
Въпрос преди 10 години
35 млрд ли струва финансирането на "мисия" до asstomouth пикчърс? Голямо пране ще има май.
12
15
 
9
 
! Отговори
мaорa преди 10 години
Руснaците кaзaхa че е невъзможно дa се стъпи нa Лунaтa....инaче дa сa го нaпрaвили вече))) A нa тях може дa се вярвa....зaщото МКС (межд.косм.стaнция е тяхнa) a и единственa.!!!! Сaмл руските совaлки продължaвaт дa летят. Aмерикaнците спрвхa всичко щото повредите сa много .....
11
10
 
6
 
! Отговори
мaорa преди 10 години
Aбе Бъз....aми кaто нямa кaкво дa се прaви нa Лунaтa зaщо нaпрaвихте толковa ^уж^ кaцaния.....и зaщо тогaвa ше се ходи нa Мaрс и нa aстероиди и т.н. Горе долу е едно и също. Товa сa сaмо спекулaции....никой никогa не е стъпвaл нa Лунaтa....докaзaли сa го учени ! Не можем дa се спрaвим с рaдиaциятa....нямa костюм който дa ни опaзи от интензитетa й. Всичко друго сa блъфове и мaнипулaции.
10
2
 
12
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
Единствено Груевски може да спонсорира този проект.. само и само да се вее Знамето на Македония на луната :) хаха