Живот без Visa и MasterCard

Те са сред първите големите "жертви" на новата Студена война
Обновена: 9 май 2014 13:57 | 9 май 2014 09:31,
79
Живот без Visa и MasterCard
Снимка: Reuters, архив

Кремъл започва тихо да предприема ответни мерки срещу американските компании в резултат на политиките на администрацията на президента на САЩ Барак Обама. Сред първите "жертви" са лидерите на пазара на безналични форми за разплащане за стоки и услуги – Visa и MasterCard, пише в своя разработка анализаторът в руския портал "Росбалт" Владислав Кузмичев.

Една от големите новини от последните дни е подписаният от президента Владимир Путин Закон за създаването на руска национална платежна система. Актът предоставя две много съществени нововъведения. Първо, операторите на платежни системи няма да бъдат допускани едностранно да се отказват от услугите, необходими за изпълнението на преводи. Второ, от 1 юли 2014 г., чуждестранните платежни системи ще бъдат задължени да плащат тримесечни вноски в размер на една четвърт от средния дневен оборот в специална сметка в Централната банка на Русия.

Законът за създаване на национална платежна система с участието на Руската централна банка бе приет в края на април. В рамките на тази система ще се осъществяват парични преводи с използване на платежни карти или други платежни средства, предоставяни на клиентите на участниците в националната платежна система. Официален знак за обслужване на националната платежна система ще стане графичното обозначение на рублата.

Документът бе одобрен в отговор на решението на Visa и MasterCard да прекратят сътрудничеството си с банките, които бяха подложени на американските санкции. И двете компании престанаха да предоставят услуги за платежните операции за клиентите на банките "Россия", Собинбанка и СМП Банка.

"Някои разпоредби на закона са безпрецедентни и ще имат много сериозно влияние върху руския пазар на плащанията", предупредиха представители на Visa. "Ние продължаваме да проучваме всички части на новия закон и сме уверени, че някои от неговите разпоредби не само ще създадат сериозни трудности за нашата работа в Русия, но също така ще навредят и на руския пазар на електронни плащания в дългосрочен план", коментираха от своя страна от MasterCard.

Въпреки регулаторните проблеми Visa показа известно желание да си сътрудничи с руското правителство в намирането на начин за излизане от ситуацията. Същевременно обаче и двете американски компании дадоха и да се разбере, че по всяко време може окончателно да напуснат руския пазар.

С оглед на затруднената ситуация много от руснаците имат опасения, че техните сметки могат да бъдат "заключени" по препоръка на Вашингтон. Това провокира широк кръг от експерти да коментират публично въпроса как населението може да се застрахова срещу неприятни финансови изненади.

Представители на една от засегнатите банки не препоръчват при посещения в чужбина да се разчита единствено на пари в брой. По думите им в краен случай удачен вариант биха били услугите на компании за платежни преводи, като например Western Union.

"В много хотели, магазини и ресторанти може да се плаща с чекове. Ако продажната цена е по-ниска от номиналната стойност на чека, останалата част от сумата може да се получи в брой", посочи експертът от базираната във Великобритания Alpari Group Анна Кокорева.

По думите ѝ удачна алтернатива на Visa и MasterCard може да бъде китайската UnionPay, която обслужва 114 страни. "Ако обичате да пътувате до Азия, или пък вашите бизнес интереси са свързани с редица страни в региона, в това число Хонконг, Китай, Сингапур, Малайзия, Южна Корея и Япония, UnionPay е точно за вас", отбеляза експертът.

"Вътрешна система за плащания вече има в Австралия. Тя ще направи финансовата система на Русия "по-стабилна от външни заплахи – не само от санкции, но също така и от кибератаки. Но дори ако Русия създаде свои собствени платежни карти, тя ще трябва да подпише споразумения с чуждестранните платежни системи за тези карти, за да работят те в чужбина", заяви анализаторът в инвестиционната банка "Откритие" Владимир Тихонов.

"Създаването на националната система за плащания не е заместител на Visa и MasterCard", казва още Тихонов. "Ако Visa и Mastercard напуснат Русия, това ще бъде сериозен удар и за гражданите, и за бизнеса", добави експертът.
 

Повече международни новини четете в сайта на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: Русиябизнескарти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
3
 
! Отговори
Гост преди 9 години
Не съм банкер, но доколкото съм запознат бъркате банковата сметка с банкова карта. За една сметка може да имате две карти - едната само за вътрешни плащания /БОРИКА/ и една на VISA например, с която да оперирате и в чужбина. При кредитните карти нямате сметка например. Виза и Мастеркарт не са банки а сетълмен системи, които оторизират транзакции, проверяват дали картите са валидни и уреждат разплащането между банките. Това е най-общо казано.Руснаците не трябваше да се обвързват само с тях.
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДО 66Посети някоя банка, дори българска да научиш нещата около сметките на руснаците и руските банки.Само 4 от тях са навън т.е. са на междубанковия пазар.Руските счетове нямат IBAN щото не са европейски.-----------Neshto sa byrkash, IBAN ima vsiaka banka, IBAN oznachava International Bank Association Number.Amerikanskite imat ABA (Amerikan Bank Association ili routing number) koito e samo za USA, no kogato pravish mezdunaroden transfer imat i IBAN.
55
3
 
0
 
! Отговори
ДО 66 преди 9 години
Посети някоя банка, дори българска да научиш нещата около сметките на руснаците и руските банки.Само 4 от тях са навън т.е. са на междубанковия пазар.Руските счетове нямат IBAN щото не са европейски. IBAN нямат дори американските те си имат тяхна си система.Ако решат администрацията на янките да приложожатдощеасанкции катоспрат дори само една от 4те руски банки на пазара в NY това може практически да доведе постепенно до срив в руската система.Администрацията в Москва се опитва да го избегне
54
2
 
1
 
! Отговори
Mr Cash преди 9 години
Еми *** се опитва да направи това по рано от прогнозата ,че към 2050година банките ще изчезнат..Знаете ли колко хора по света мечтаят и искат живот с пари кеш, виртуални. Дори по добре-живот без финикийските зпаци само натурална размяна щото вече парите напечатани или виртуални нямат никакво покритие.Мистър Путин се опитва да поправи грешката на Сталин когато е дал съгласието си доларът да стане международно конвертируем преди около 70години както са били швейцарският франк,златната рубла.
53
12
 
6
 
! Отговори
до 65 преди 9 години
Откъде пък го измисли това. Къде по света си видял Виза или Мастъркард да дават кредити от тяхно име. Още един неграмотен проруски ***.
52
1
 
3
 
! Отговори
хмм преди 9 години
До AнонименТова е услуга. Ако искаш ползваш, ако не искаш - не. 1. трябват ти спешно пари - ако щеш с кредитна - 15% годишна лихва с поне месец гратиесен период, ако щеш бързи кредити - 30 примерно или кватален лихвар - 300. Твое право. Решиш да поръчаш стока или услуга от чужбина... ами твое право е и да не решаваш. Кацнеш някъде - можеш да търсиш чейндж бюро или банка на летището в 3 през нощта срещу съответна комисионна за да се сдобиеш е местната валута. Твое право си е.
51
0
 
13
 
! Отговори
Somebody преди 9 години
Единственото затруднение ще остане при плащания в чужбина. Но и това може да се заобиколи, ако съответната руска банка, използва прмерно китайска карта като втора по сметката. Остава въпроса със сметките в чужди банки - там оправия няма, макар че е много спорна законосъобразността на блокиране на сметка без доказано престъпление или поне започнало разследване.
50
0
 
15
 
! Отговори
Somebody преди 9 години
Е какво лошо има в това? ОББ и ДСК като си имат вътрешни системи , които обслужват техните карти да не е дошъл края на света? В България работи Борика - защо и руснаците да нямат такава система - ами то дори е задължително и аз съм изненадан, че досега са ползвали мрежите на Виза и Мастър... И какво ако Виза и Мастър спрат да обслужват карти на руски титуляри? Всяка руса банка може да си издаде местна карта, вързана към съответния IBAN. Парите са в сметката, а не в картата!
49
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Visa и Masterkard са 2 лихварски компании най-вече ,а не само форми на безкешово разплащане, ако не сте забравили
48
4
 
21
 
! Отговори
Aнонимен преди 9 години
С какво само ги плашат. Че новият световен ред, ще си вземе фалшивите играчки, с които залъгва хората по цял свят. Аз сега се опитах да си представя, как ще се оправя ако ми вземат картите виза и мастъркард и да ви кажа, все тая.Ако искаш да си платиш за нещо едва ли този който го продава няма да ти вземе парите, защото нямаш карта Виза например. Единствените губещи от цялата работа са Мастър кард и Виза.
47
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъвто и данък да им сложи путин те 100% ще го хакнат на търговците и клиентите. Да не тръгнат от техния джоб да му плащат я.
46
12
 
7
 
! Отговори
Русур преди 9 години
Скоро така ще стане и с интернет. Маруся от Петербург ще може най-многто да се свързва с зиаветев от камчатка. Никакъв запад. Да си живеят в Путинизираната система.
45
0
 
0
 
! Отговори
не като преди 9 години
До Деяндържат се "не като наколенкаджии" ами направо са си такива
44
1
 
15
 
! Отговори
Гост преди 9 години
Тука става въпрос за две неща. Първо руснаците си правят вътрешно банкова система като нашата Борика и второ ще се опитат да ползват и други системи за международни транзакции. Не трябва да са зависими само от VISA и MASTERKART. В момента те са монополисти и управляват милиони карти, като при всяка транзакция правят оторизация, тоест проверяват дали картата е действителна, за което вземат солидни комисионни.
43
7
 
14
 
! Отговори
Stonewall Jackson преди 9 години
Сега Бара Кубама ще набара банана !
42
5
 
30
 
! Отговори
НЗ преди 9 години
Айде на бас, че Виза и Мастъркард са по-притеснени от руснаците.Как ви звучи да загубиш 2 милиарда дневен оборот?На 1% комисиона това означава вие си сметнете колкоДали ще са толкова отворени, като им показаха вратата?Сега ще си внесат по 4-5 милиарда депозит, за да работят и нещата ще оправят, вече няма да са толкова велики, защото това ще им струва парички :-)
41
12
 
40
 
! Отговори
Деян преди 9 години
Това не са санкции, а поосегателство над хората. Аз одобрявам решението на Путин, не защото е добро, а защото показва, че никой няма право да поставя на колене народа му. Ако и БГ управниците имааха уважение към себе си, щяха да се държат като лидери, не като наколенкаджии пред цял свят.
40
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До путинАло господине аз и леки жени от САЩ харесвам това не значи че одобрявам политиката им.
39
2
 
55
 
! Отговори
Bace преди 9 години
Руснаците ще се оправят ние да му мислим с нашите тирани
38
5
 
19
 
! Отговори
елла преди 9 години
До 1Това е неуместно сравнение...руските кукли още едно време си бяха много хубави даже,а тези барбита едни и същти кл/ощавелки.