Дипломат №1 на Пхенян с реч пред Общото събрание на ООН

Това се случва за пръв път от 15 години
Обновена: 28 сеп 2014 08:07 | 28 сеп 2014 08:06,
20
Дипломат №1 на Пхенян с реч пред Общото събрание на ООН
Снимка: Reuters

И Су йон стана вчера първият от 15 години севернокорейски външен министър, произнесъл реч на общополитическата дискусия на Общото събрание на ООН, предаде ИТАР-ТАСС. 

След изказването си И Су Йон се срещна с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, който е бивш външен министър на Южна Корея. Генералният секретар изрази надежда, че всички нерешени въпроси между КНДР и международната общност ще бъдат урегулирани чрез диалог, благодарение на което Корейският полуостров ще стане безядрена и мирна територия.

Той изтъкна колко важно е да се подобрят отношенията между двете Кореи като необходима крачка към постигането на траен мир. В речта си пред Общото събрание И Су Йон предложи обединяване на двете Кореи под формата на конфедерация, което предполага съжителството на два държавни строя в една страна.

"КНДР смята, че възстановяването на единството трябва да се постигне не чрез конфронтация на различни политически системи, а по формулата на конфедерация, която дава възможност за съвместно съществуване на две системи в една страна. Това е единственият начин за предотвратяване на война и гарантиране на мира", каза министърът от трибуната на Общото събрание, изтъквайки, че "обединяването на отечеството е висша цел на цялата корейска нация".

Във връзка със състоянието на правата на човека севернокорейският министър отбеляза, че Пхенян иска да сътрудничи на ООН и други международни организации, но не иска въпросът да бъде политизиран от САЩ. Той обвини САЩ, че злоупотребяват с въпроса за човешките права с политическа цел. И Су Йон каза, че Северна Корея е готова да сътрудничи по проблема със страни, които не се отнасят враждебно към нея, посочва Асошиейтед прес.

И Су Йон отбеляза, че ядреният въпрос може да бъде решен само ако бъде премахната заплахата за суверенитета и правото на съществуване на страната му, което изисква САЩ да прекратят враждебната си политика.

Министърът разкритикува Съвета за сигурност, като заяви, че той не бива повече да бъде форум за изричане на лъжи и го обвини в крайна пристрастност, отбелязва Франс прес. "Съветът не държи сметка за убитите цивилни палестинци от Израел, който е закрилян от страна, постоянен член", каза И Су Йон, имайки предвид САЩ, "но осъжда избирателно сирийското правителство. Тази несправедлива практика е недопустима".

Съветът за сигурност не реагира, когато Пхенян протестира срещу годишните американско-южнокорейски военни учения, но осъжда предприетите в отговор ракетни учение на КНДР, изтъкна той. И Су Йон обяви Съвета за сигурност за безнадеждно остарял и призова за бързото му реформиране.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По принцип не съм симпатизант на САЩ понеже са големи *** с тази миротворческа и пропагандна на псевдо демокрация политика, ама комунистите от Северна Корея са още по-големи ***. Раздават присъди за избиване на хора просто ей така, щото техният вожд заповядал. Да не гоорим каква помия се случва по затворите им - изнасилвани хора - изнасилванио от хора, а и в някой случаи и от животни, мъчения с ток, осъдени на смърт с огенхвъргачики, защото били против вожда им. Долу тая помиина пасмина.
18
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Корееца е много прав. Ние имахме малко повече късмет и успяхме да се обединим, добре че щатите тогава нямаха такова влияние иначе горко ни, щяхме да сме както сега е Украйна.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 33333При всички досегашни търгове за иракския нефт станахме свидетели на нещо странно - липсата на американски компании. Единственото изключение е Exxon, но дори и тя не успя да получи лъвския пай. Американски и британски вестници дори писаха, че повече от милиард долара, похарчени досега за войната в Залива, чисто и просто са били прахосани. Но неучастието на американците в действителност е свидетелство за типичния щатски прагматизъм.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ИцоГазпром Нефт" пък получи 40% от находището Бадра" и ще си го подели с турската TRAO (10%), южнокорейската Kogas (30%) и малайзийската Petronas (25%). Запасите тук се оценяват на 109 млрд. барела.
15
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 33333 Тези речи на руски държавници по нищо не се различават от тези преди 30 години.Същият патос и откровени лъжи.Демагогия несравнима с нищо...след всяка война ,срещу която Русия изприказва куп популистки приказки....отхапва огромно парче от баницата.Тихомълком,подсмихвайки се :пак ги изиграхме американците..хем ги оплюхме и не участвахме във войната ,хем получихме най-тлъстите парчета...
14
3
 
17
 
! Отговори
33333 преди 9 години
А ЗАЩО НЕ ПИШЕТЕ ТУК, ЗА БЛЕСТЯЩАТА РЕЧ НА СЕРГЕЙ ЛАВРОВ ПРЕД ООН, В КОЯТО ТОЙ ОБВИНЯВА АМЕРИКА, ЧЕ ЕДВА ЛИ НЕ СЕ Е ПРЕВЪРНАЛА В СВЕТОВЕН МОРАЛЕН СЪДНИК, БЕЗ ДА ИМА ПРАВО НА ТОВА И Я ОБВИНЯВА ДИРЕКТНО ВЪВ ВОЕНЕН И ПОЛИТИЧЕСКИ ИНТЕРВЕНЦИОНИЗЪМ ВЪВ ВСЯКА СТРАНА, В КОЯТО ТЯ ИМА ИНТЕРЕСИ, СКРИТА ЗАД ФАЛШИВИТЕ ЛОЗУНГИ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ. В РЕЧТА НА ЛАВРОВ ЯСНО СЕ НАМЕКВА, ЧЕ КАПИТАЛИЗЪМ И ДЕМОКРАЦИЯ СА ДВА ОБЩЕСТВЕНИ СТРОЯ, КОИТО СА ПРОТИВОПОЛОЖНИ. НЕ МОЖЕ ДА ИСКАМЕ СВОБОДА В УСЛОВИЯ НА НЕРАВЕНСТВО.
13
1
 
18
 
! Отговори
Ицо преди 9 години
Много адекватно и най вече обосновано изказване, с факти, които не подлежат на дебат. Още по хубаво щеше да е, ако беше напомнил кой всъщност даваше пари на ислямска държава. Не бяха ли сащ, катар (тия които сега ги бомбардират). Само преди 2 години американците искаха да качат тези главорези на власт в Сирия. Защо никой не припомня тези факти. Тогава тези чудовища колеха и бесеха християни, а бяха представяни като бунтовници за справедливост. Добре че руснаците се възпротивиха и подкрепиха Асад
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 9 В Америка имаме свобода на словото. Всеки може да застане пред Белия дом и да вика "Долу Рейгън!" И Брежнев отговаря: - И при нас е същото! Тук също можеш да застанеш пред Кремъл и да викаш "Долу Рейгън!"
11
2
 
5
 
! Отговори
аналнологичен случай преди 9 години
теа па го закъсаа с оризо.
10
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !Така според резултатите от анкетите, Китай е на второ място след САЩ, следвани от Канада, Великобритания и Бразилия. Русия, която се класира 11-а в проучването година по-рано, вече е отпаднала от Топ 25. Индия, която беше пета м.г., изпадна до седмо място, докато Мексико е вече на 12-а позиция от девета година по-рано.
9
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !САЩ се класира на първо място в годишното проучване, подготвено на база допитване сред топмениджъри на фирми. Висши мениджъри на 300 фирми от цял свят са участвали в изследването, проведено през януари и февруари. Всяка от компаниите има над 1 милиард долара приходи годишно, съобщиха от Kearney.
8
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има ли още наивници които се присмиват на северна корея ? това државническо изказване е адекватно ,а къде сме ние ,май пак гоним ?
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ООН,създадено и спонсорирано от ротшилд,вижте логото на оон,някой е взел земята на мужка,а уж е организация на обединените нации хаха,нема такъв цирк,пак игра с публиката
6
6
 
21
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
ООН е една *** на янките и би трябвало да се прекръсти или саморазпусне, защото тя бе създадена за да защитава мира и малките нации, а не хегемонията на САЩ, пфу!
5
10
 
37
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
Китай вече открито показва своята неприязън към САЩ.Няма как да е иначе. Огромни и силни държави като Китай и Русия няма да търпят още дълго нахалството на американците да се изживяват като световен жандарм.Вътре в самата Америка се чуват все по-ясни и отчетливи гласове на разума, които искат отделянето на някои от щатите в отделни независими държави. Техните жители не желаят повече да споделят политиката на агресия на Вашингтон.Идва краят на Империята на злото - САЩ !
4
6
 
37
 
! Отговори
Gruio преди 9 години
Много добре се е изказал. Май наскоро никой не си е позволявал да каже такива истини в очите на всички (ООН). Само дето не прав за обединяването на двете корейски държави. Първо май КНДР ще трябва да стигне поне 80% от стандарта на южняците и тогава, инче всички от КНДР ще се премстят на юг, само да им отворят границата. Браво за израел и САЩ. Само дето кучето си лае кервана си върви.
3
33
 
10
 
! Отговори
Samo minavam преди 9 години
Разпространяваите снимката на този бълхар-комунист.Нашите ***,са същите персони.Показваите ги на децата и ги учете,какви не трябва да са.
2
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всъщност е прав, но ние сме си ориентирали дирника назапад и нека плюенето започне ...сега!
1
4
 
29
 
! Отговори
Дановски преди 9 години
"обединяването на отечеството е висша цел на цялата корейска нация"Винаги съм вярвал и твърдял, че двете Кореи рано или късно, но по-скоро рано отколкото късно, ще се обединят.