След марша в Париж е време за истинската борба с тероризма

Франция ще живее с постоянна заплаха от атентати
Обновена: 12 яну 2015 10:14 | 12 яну 2015 09:08,
132
След марша в Париж е време за истинската борба с тероризма
Снимка: Reuters

Вълната от нападения от миналата седмица в Париж породи истинска вълна от възмущение и изкара на улиците рекордно много хора. Във вчерашните демонстрации в Париж и в още много други френски градове са участвали рекордните 3,5 милиона души, посочва френският в. "Фигаро".

Френският президент Франсоа Оланд успя да събере рекордно много държавни и правителствени глави на демонстрацията в Париж, да обедини левицата и десницата. Но след това всеобщо вълнение и възмущение, породено от атентатите от миналата седмица, политиците трябва да имат смелостта да вземат мерки в борбата с тероризма, се посочва в редакционен коментар на изданието. Защото не бива да се заблуждаваме, че срещу тероризма само състраданието, емоцията и възмущението ще са достатъчни. За да спечелим битката срещу бойците на халифата, ще и са необходими преди всичко кураж, смелост и решимост.

Битката ще бъде дълга и понякога болезнена, посочва авторът на редакционния коментар Алексис Брезе, главен редактор на в. "Фигаро". Той припомня, че хората, излезли вчера по улиците на цяла Франция и на много други градове по света, са го направили, за да поискат точно това от политиците - решимост и твърдост в борбата с тероризма.

Първи конкретни стъпки в тази насока са срещата на върха, посветена на тероризма, която ще се състои във Вашингтон на 18 януари, посочва вестникът. Във Франция конкретно френският премиер Манюел Валс ще обяви мерки в борбата срещу тероризма утре пред парламента, след като тези мерки ще бъдат обсъдени днес в Елисейския дворец по време на ново заседание, посветено на вътрешната сигурност, посочва в. "Фигаро".

Пред изданието Юг Муту, бивш специален съветник на министъра на вътрешните работи на Франция, препоръчва някои стъпки, които трябва да се обмислят - повече финансови средства за следене на предполагаемите терористи, повече юридически средства, предоставени на разузнаването, за да предотвратява то терористични актове, мерки за регламентиране на интернет, където се разпространяват радикалните идеологии и се набират нови попълнения радикални ислямисти, мерки срещу опасните терористи, които излежават присъди в затворите и които един ден ще излязат на свобода, подобно на Амеди Кулибали и Шериф Куаши и могат да се превърнат в опасност за страната. Не на последно място експертът посочва и обмисляне на реформа на Шенгенските споразумения, защото едно пространство за свободно движение, в което не могат да се сверяват имената на всички влизащи с всички бази данни, а могат само да се контролират паспортите, e идеалното място за терористите и джихадистите, посочва специалистът.

В. "Фигаро" пише още, че сега вниманието на разследващите е насочено върху това как са финансирали операциите си Амеди Кулибали и братята Куаши. За целта разследващите ще се обърнат назад към миналото, към мрежата за изпращане на джихадисти в Ирак Бют-Шомон, в която са били единият от братята Куаши и Кулибали.

Според френския в. "Монд" във вчерашните демонстрации само във Франция са участвали над 4 милиона души. Дали вчера в Париж не се оформи ново международно обединение срещу тероризма, пита изданието. Репортери на вестника са разговаряли с участници във вчерашните демонстрации, които са от мюсюлмански произход и които са дошли на протестите забулени.

Според 60-годишната Захия Таса, която е от Мароко и която от 40 години живее във Франция, вълната от терористични актове в Париж няма нищо общо с исляма, но сега може да породи вълна от ислямофобия.

Според 18-годишната Юсра Хадуш пък много хора във Франция бъркат исляма с тероризма. Според сестрите Сара и Джамила Мабрук ислямът е любов и уважение, а не насилие. Според турската кюрдка Перихан Тат, която живее във Франция от 20 години, терористите използват исляма, за да извършват масови убийства.

Париж се превърна в столица на болката, но и на безпрецедентно единство, посочва в. "Либерасион". В коментарна статия криминологът Ален Боуер, автор на редица трудове за джихадизма, посочва, че един от проблемите на френското разузнаване е, че не успява да анализира събраните данни относно джихадистката заплаха и че не се опитва да вникне по добре в мислите на джихадисти като Куаши и Кулибали. Според експерта във Франция има няколко десетки други Куаши или Кулибали.

Над 100 000 души демонстрираха в чужбина срещу терористичната заплаха и атентатите в Париж, посочва в. "Еко".

Според френския експерт по сигурността Ален Жюйе обаче Франция ще трябва да се научи да живее с постоянната заплаха на тероризма. Тази заплаха освен това е двойна - Ал Кайда и Ислямска държава. Целите на двете групи са различни. Първата дестабилизира режими, а втората установява халифат, казва експертът. Ал Каида е свързана със заплахата на така наречените "спящи мрежи" - хора, които са били в тренировъчни лагери на мрежата и които са се запознали най-често във френски затвори. Тези групи могат да бъдат тласнати от Ал Кайда да действат.

ИД пък е свързана със заплахата на хората, отиващи да се сражават в Сирия, чиито мозъци са буквално промити там и които после се връщат в родината си, посочва експертът. Той подчертава, че нападенията в Париж поставиха въпросът и за контрабандата на оръжия чрез мафиотски мрежи на Балканите, но и чрез чеченски мрежи, а сега вече и чрез либийската мрежа. Защото онези, които свалиха режима на Муамар Кадафи, подхраниха мрежи за доставки на оръжия за Мали, Нигер, но и за Европа, посочва експертът.

Франция се мобилизира както никога досега, отбелязват френските сайтове "Слейт" и "Атлантико" по повод демонстрациите от вчера. В анализ във втория сайт Самюел Лоран, автор на трудове за тероризма на Ал Каида, твърди, че следващи мишени на организацията във Франция могат да бъдат символични за французите места и дори френският президент.

Френското списание "Поан" посочва, че някои от участниците в шествието вчера в Париж, а именно Али Бонго, Мариано Рахой, Виктор Орбан и турският премиер са породили и критични коментари във френските социални мрежи, където някои от потребителите са отбелязали, че точно тези лидери не могат да дават пример в областта на свободата на словото.

Френският сайт "Мариан" припомня, че на вчерашната демонстрация в Париж, не е бил поканен руският президент Владимир Путин. Припомнянето е в статия, озаглавена "По дяволите, забравихме да поканим Путин".

Изданието "Нувел обсерватьор" посочва, че братята Куаши не са били следени най-малко от шест месеца и през това време не са привлекли с нищо подозрително вниманието на полицията. Шериф Куаши не е бил следен от ноември 2013 г., а Саид от юни 2014 г. Амеди Кулибали пък изобщо не е бил следен от антитерористичните сили на Франция, допълва изданието.

Според френското издание. "Експрес" след атентатите в Париж една от мерките, които трябва да се вземат, е напредък по въпроса за данните на пътниците - информациите, които пътниците дават за себе си на авиокомпаниите и относно чието споделяне европейските институции все още се бавят да се разберат. От февруари 2011 г. предложение за директива в тази насока е представено от ЕК, но няма напредък и сега е нужно правителствата и парламентаристите да се разберат по въпроса.

(БТА)


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
2
 
! Отговори
доброжелател преди 7 години
До 1 ,пише се ГРЪМНЕ и НАДЪХАНИ!!!
80
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 7 години
Как така,нито един духовен водач не взе да се грамне,еми пращат само млади необразовани,и надахани младежи.Използват слабо образовани индивиди,за курбан
79
0
 
6
 
! Отговори
КЪДЕ Е КУЧЕТО преди 7 години
" Защото онези, които свалиха режима на Муамар Кадафи, подхраниха мрежи за доставки на оръжия за Мали, Нигер, но и за Европа, посочва експертът. "А КОИ СВАЛИХА КАДАФИ ?ХАЗАРИТЕ-БАНКЕРИ оТ УОЛ-СТРИЙТ НАЧЕЛО С РОТ - ЖИДОВИТАМ ТРЯБВА ДА СЕ УДАРИ, ТАМ Е ЗАРОВЕНО КУЧЕТО
78
0
 
3
 
! Отговори
Ицо преди 7 години
Че афишираната през последните 15 г. борба с тероризЪма не беше ли истинска? Язък, що пари изпотрошиха, па що народ изтрепаха за каузата на хиладолетието, а то било само наужким :( За следенето и слухтенето по "подозрения" дума да не казвам!Значи, викате, ей ся почва истинският цирк, а?!
77
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Направиха ми впечатление кадрите в които френският президент благодареше на държавните глави за участието. Всички със строги черни палта и само един с ярко оранжево. Въпрос с повишена трудност: Кой беше този
76
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като видях снимката на дръвниците яхнали статуята и за които събитието явно е пореден купон си рекох, че Европа има много да пати с такива гламави глупаци. Язък за жертвите!
75
1
 
11
 
! Отговори
Наблюдатела преди 7 години
Всяко чудо за 3 дни!И туй ще мине и замине и всичко ще е постарому.Колкото по силно ударят ПРЕДПОЛАГАЕМИТЕ терористи толкова повече от тях от предполагаеми ще стават истински.Аз съм военен-офицер воювал в Ирак и никой ама никой не може да ме убеди че ИДИЛ са шайка лапетии събрани по гетата да се бият за исляма.Ей това са профисионални военни с подготовка,въоръжение и логистика на която всяка съвременна армия би завидяла.Тука правителства с много пари стоят зад ИДИЛ.Не са хашлаци въобще-вервайте!
74
0
 
3
 
! Отговори
Shark преди 7 години
До морски. Не знам дали това, за което говориш (много добре се сещам за какво иде реч), та не знам дали то е по-лошо от това, което се задава от юг- югоизток. 229
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В обобщение може да се каже, че предпоставката на двете християнството и исляма трябва да бъде вярно, в същото време, е, че и двете са неверни. Само в случай че нито Бог, нито Аллах съществува, което, разбира се, е доста много какво име християнското име и мюсюлманите в вярват дълбоко в себе си, и двете от тези религии, за да бъде съвместима с всяка друга. Цената за вида на толерантност, в която се твърди, че всички религии са еднакво верни, е имплицитно обезсилва всички религии! Въпросът е дали този подход заслужава да бъде наречен толерантност!
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Християните и мюсюлманите, за които религията е просто вид културен лак, са в някаква сива зона, където двете религии се сливат. Когато се твърди, че християнството и исляма са съвместими, объркване между тази сива зона с чиста доктрина. Ако отидете на двете религии записите, разликата между тях непреодолимо, както се вижда от християнски и мюсюлмански фундаменталисти представляват противоположни полюса
71
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
много хора бъркат исляма с тероризма
70
3
 
4
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
До eve1Има един футболен клуб от Подуене, който достатъчно се гаври с тоята икона Васил Левски.
69
5
 
5
 
! Отговори
Иван преди 7 години
До 86След като защищаваш ВСЯКО слово (в това число е това, което подтиква към зло), може да се приеме, че и "ислямистите" са се пошегували, просто при тях инструментът не е перо, а автомат. Защо не го приемаш, че това е израз на свободата на изразяване? Не ти отърва?
68
4
 
12
 
! Отговори
морски преди 7 години
Такива маршове правеха същите такива хора в Германия през 30-те и 40-те години на 20-ти век.Нещо лошо май се задава от запад!
67
6
 
8
 
! Отговори
eve1 преди 7 години
Тероризмът е най-голямата извратеност,която човешкият мозък е могъл да измисли-да убиваш невинни хора в името на някаква идея,няма по-подло нещо от това.Но да погледнем и другата страна на нещата,никой не трябва да се гаври с вярата и идолите на другите,ние българите не сме чак толкова набожни но представете си как ще ни боли ако някой се гаври с нашата икона Васил Левски например,няма да ни е добре,нали.Трябва да се научим да се уважаваме взаимно иначе нищо добро не чака светът!
66
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А , защо не поканихте Путин????????????????????
65
4
 
24
 
! Отговори
Дали? преди 7 години
Искате да се преборите с тероризма? Сигурни ли сте? На мен не ми изглежда така, добри пари падат от него. Ако наистина искате, ето как става тоя номер:Спрете да убивате цивилни в Близкия Изток и Африка. Спрете с бомбардирането на Палестина. Изтеглете си частните армии от Сирия и Йемен. Не се бъркайте в чуждите дела. Има народи, които не щат от вашата лечебна демокрация. Разберете ги и се разкарайте. Това е.
64
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По принцип осъждам насилието, мразя и мюсюлманския фанатизъм.Мисля, обаче, че никой няма право да се гаври карикатурно с който и да е Бог!.
63
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ясно е едно - независимо кой, каква борба и срещу кого ще води, българските граждани трябва да бъдат въоръжени навреме. Не срещу бежанците, а срещу собствените си *** от всички разновидности, включително за отпор срещу управляващи мутри-***.
62
2
 
4
 
! Отговори
BUL преди 7 години
Предлагаме всички който влизат от Арабския свят в България да преминават специален ТЕСТ за ИД и за тероризъм.