Проруските сепаратисти от ДНР изтеглят тежките оръжия от фронтовата линия

И ЛНР ще изтегли реактивната артилерия
Обновена: 24 фев 2015 13:14 | 24 фев 2015 13:14, Елка Василева
22
Проруските сепаратисти от ДНР изтеглят тежките оръжия от фронтовата линия
Снимка: архив, Reuters

Донецката народна република (ДНР), провъзгласена от проруските сепаратисти в Източна Украйна, обяви, че е започнала да изтегля тежките си оръжия от разделителната линия. Това съобщи представителят на министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин, цитиран от ТАСС.

Силите на ДНР са започнали в 9 ч. московско време (8 ч. българско време) "пълномащабно изтегляне на тежките оръжия". Планирано е изтеглянето на 96 единици артилерийски оръдия "Д-30" от района на Дебалцево, Горловка, Донецк и Телманово.

Сепаратистите от Луганската народна република (ЛНР) съобщиха, че ще започнат да изтеглят реактивната артилерия от района на Дебалцево в 12 ч. московско време (11 ч. българско време), предаде ТАСС, като цитира техен представител.

Заместник-командващият Народната милиция на ЛНР Виталий Кисельов уточни, че ще бъдат изтеглени 10 реактивни системи за залпов огън "БМ-21" (с ракетни установки "Град"). Той допълни, че процесът ще продължи и утре сутринта.

Мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Украйна не може да потвърди изтеглянето на тежката артилерия в източната част на страната, предаде ТАСС, като се позова на нейния прессекретар Майкъл Бочуркив.

Представителят на ДНР Едуард Басурин обвини силите на Киев, че не са започнали да изтеглят тежките си оръжия от разделителната линия.

До момента няма коментар от украинска страна. Украински военни представители обаче заявиха по-рано тази седмица, че Киев няма да изтегли тежките си оръжия, докато няма пълно спазване на прекратяването на огъня, отбелязва Асошиейтед прес.

Говорителят на украинската армия подполковник Анатолий Стелмах обвини днес сепаратистите, че са подложили на обстрел град Попасна (Попасная) седем пъти и село Луханске (Луганское), предаде АП. Бунтовниците освен това се опитали да щурмуват украински военни позиции край южното село Широкине (Широкино), близо до Мариупол.

Остават безпокойствата, че сепаратистите искат да превземат стратегическия пристанищен град на Азовско море, за да създадат сухоземен коридор между Русия и анексирания от нея през март миналата година Кримски полуостров, отбелязва АП.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
компоти а не компютр преди 9 години
Не ви омръзна да манипулирате. Всеки път специално е натъртено "за да създадат сухоземен коридор между Русия и анексирания от нея през март миналата година Кримски полуостров" за да е ясно на всички че се действа по заповед на Москва. И Бг балъците веднага захапват кукичката. Мариупол се намира в Донецка област и е на 300 км от най-близката точка на Крим. Поне отворете Google map за да не ви правят на улави. Трябва още много градове и села преди да се направи връзка с Крим.
15
0
 
4
 
! Отговори
Ха-Ха преди 9 години
В 3:15 ч. през нощa Порошенко е събуден от женa си: "Стaвaй търси те някaкъв Зaхaрченко" Порошенко стaвa и посягa към GSM си.... "Не по телефонa бе ***,отвън нa врaтaтa е!"
14
1
 
3
 
! Отговори
мръсен циганин преди 9 години
До Анонимен 9 гледай в тубата как ид бойците работят с нова американска техника! !
13
2
 
5
 
! Отговори
морски преди 9 години
Слава на РУСИЯ!
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А проамериканските анархисти още си правят оглушки!
11
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До 12В Донбас има 4 вида хора. Тези дето се снишават и са съгласни с всички Комформисти - винаги има такива хора и винаги всички ги презират.Тези дето се борят за принципите си независимо от коя страна на огневата линия са.Тези дето бягат за да спасят живота си веднага след като стане напечено.Тези дето казват ние ще почакаме и ще видим. - Последните са най-големи подлеци. Защото Ако си Комформист поне ще те презирам, ще те махна от пътя си и ще забравя за теб. А с тези какво да правим???
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Я РусскийБрашиш, ты через гугл транслит переводишь? Ну очень коряво скажу тебе работает. Не знаю как другие болгары, но я слабо понимаю о чем речь. Лучше пиши на русском. :)
9
0
 
2
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
Рано сутринта от дома си извън москва Ногинска выдвинулась 16-аз по сметка на колона с хуманитарна помощ за жителите на юго-изток от Украйна. Сега за жителите на ДНР и ЛНР това е единственият източник на продукти и стоки от първа необходимост. ntv.ru/novosti/1331597/
8
6
 
9
 
! Отговори
яки сепаратисти преди 9 години
баце! Там нямало пратено от Русия оръжие, тия пичове просто сглобяват танкове и друга модерна техника в задния си двор. Ами знаеш ли, може пък да са внимавали в часовете по трудово.
7
0
 
12
 
! Отговори
емо преди 9 години
ще ги заместят руски военни във ваканция,що пък да не пстрелят по американски *** за разнообразие
6
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много са ми интересни тези "опълченци". Довчера бакалин, от днес кара танк, работи с лазерни мерници, стреля с реактивни установки. Че и от военна тактика разбират. Браво!
5
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 9 години
До 6Предполагам ще ми предложиш улица Козяк 16...
4
3
 
12
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 9 години
До Анонимен (1)Я стига си плямпал глупости. Досега има само хунтаджийски фейкове за т.нар. "руска агресия". Последният писък на модата по темата е, че украинските военни знаели за руска авиация край Мариупол. Как? Ами видели инверсните следи... Фа-шизo-идиoтизъм.
3
4
 
14
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 9 години
"...Украински военни представители обаче заявиха по-рано тази седмица, че Киев няма да изтегли тежките си оръжия, докато няма пълно спазване на прекратяването на огъня..."... и понеже те НЕ ИСКАТ да си изтеглят артилерията, продължават да обстрелват Горловка, Донецк и Ясиновата. Няма прекратяване на огъня, артилерията им остава на позиции. А опълченците като примерни *** си изтеглят градушките. Скоро ще им писне и западните медии пак ще се разквичат, че "терористите" нарушавали договорките
2
6
 
14
 
! Отговори
bojinkata преди 9 години
А проамериканските окупатори кога ще почнат? Инаме лраво на Днес, че отрази обективно новината!
1
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия изтегля "хуманитарната помощ" от фронтовата линия в Украйна !