Брюксел иска международно разследване на убийството на Немцов

Русия се движи в посока, обратна на демокрацията, смята ЕП
12 мар 2015 14:15,
70
Брюксел иска международно разследване на убийството на Немцов
Снимка: Reuters, архив

Убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов изисква независимо международно разследване, заявиха евродепутатите в резолюция, гласувана днес, съобщи пресслужбата на Европейския парламент.

"Това е най-значимото политическо убийство в съвременната руска история", добавиха те, изразявайки притеснение, че пропагандата на Кремъл превръща Русия в "държава на репресии, на език на омразата и на страх".

Членовете на ЕП призоваха за независимо международно разследване на убийството на руския опозиционен политик Борис Немцов, който събираше доказателства за руска намеса във войната в Източна Украйна и беше убит само два дни преди да поведе протестна демонстрация. Те отдават дължимото на Немцов като човек, посветил живота си на една по-демократична, просперираща и отворена Русия и на изграждането на силни партньорски отношения между Русия и нейните съседи.

Депутатите осъдиха факта, че някои членове на ЕП и дипломати, които искаха да присъстват на погребението на Немцов, не бяха допуснати в Русия.

Русия се движи в посока, обратна на действащата демокрация, заявиха членовете на ЕП, които призовават Кремъл да спре "натиска, репресивните действия и заплахите" срещу опозиционните лидери, гражданското общество и медиите, както и да освободи политическите затворници като украинската депутатка Надя Савченко и естонския полицейски служител Естон Кохвер.

Депутатите осъдиха също отказа на Русия да сътрудничи с международното разследване във връзка със свалянето на полет MH17 на Малайзийските авиолинии над Украйна през юли 2014 година.

Депутатите изразиха подкрепата на парламента за демократичните сили в Русия и призоваха Съвета да ангажира 28-те страни членки за по-силно и единно послание относно правата на човека и необходимостта да се сложи край на репресиите срещу свободата на словото и на събиранията в страната. Необходима е още по-силна програма и по-голямо финансиране в подкрепа на руското гражданско общество в Русия и окупирания Крим, добавиха депутатите.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това не е ли намеса в независимия съд на суверенна държава? Ами ако руснаците поискат също да се месят в съдебната система на ЕС какво ще кажат европейските псевдо демократи?
47
0
 
12
 
! Отговори
до 56 тъпака преди 9 години
Първо това са "европейските ценности".Второ се е разгласило, защото нета бил пълен със снимки и клипове.Трето никой не е арестуван, явно е нещо нормално за тия извратеняги.Четвърто в САЩ миналата година имаше аналогични случаи със собствените деца на едни луди.Пето съмнявам се в Русия да има подобни неща, те не са нация от кръвосмесители.
46
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
I AZ ISKAM EVROPEISKIAT SAUZ DA SPRE OGRABVANETO NA BALGARIA I DA I VARNE ZAGRABENOTO.
45
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Танцуй Россия и плачь Европа, а в Украине полная, полная, полная, полная *опа.
44
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен58Сука ты!
43
17
 
3
 
! Отговори
до 31 преди 9 години
***,1. Норвегия не е в ЕС2. Мислиш си, че в "свещената" ти Русия не се случват такива неща ли?3. Това, че изобщо се разгласява такова нещо е признак на нормално общество, а това, че всички изродщини, които стават в мадарраша, се потулват, е белег на диктатура и цензура.
42
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
/ПРОДЪЛЖЕНИЕ:/ ,...ЧЕ БАЩА МУ Игор,донбаски миньор,сражаващ се и защитаващ родината си от нападащите изверги от т.н. киевски "Майдан",е изстрелял ракетата с която са убити синът му Артьомка,прятелчето му Саша и е осакатил Ваня.Е това се нарича "ДЕМОКРАЦИЯ" по Брюкселски. Еь Ваня, Ваня, така постъпвт с нас с тебе братко ,военолюбивите брюкселски изверги-окупатори.Б ори се братко,защото на мене ,както едно време, така и сега ми отнеха всичко,освен достоинството.Истината е,че ПОБЕДА БУДЕТ ЗА НАМИ!
41
1
 
22
 
! Отговори
балканджи Йово преди 9 години
Бива,бива нахалство,но това превишава вече всичко! Вие неуважяаеми господа предатели на собствените си народи и сте в услуга на реакционните кръгове от САЩ,целящи нова световна война,кога ще идете при болничното легло на девет годишният Ваня,това невинно дете от Донбас,което да Би погледне с единствено останалото му око,да Ви поздрави с единствено останалата му ръка.Само дето няма да може да Ви изрита извън историята,защото му отнехте и двата крака.Или ще заявите най-нагло,че баща му /СЛДВА/
40
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Целият свят разбра, че путин е стрелял по МН17 и Немцов
39
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ей тва що е европеец ...нагло същество бре !!! искаме...настояваме...препоръчваме....ще контролираме ...
38
2
 
18
 
! Отговори
ТЦ ТЦ ТЦ преди 9 години
КАТО ВИЖДАМ КАКВИ СА БРЮКСЕЛСКИТЕ ЗЕЛКИ В КОМПАНИЯТА НА ДУДУК И ПОДОБНИ.ЧАК МИ Е СМЕШНО..ДА РАЗСЛЕДВАТ ЗАКОННИ ЛИ СА НАТОВСКИТЕ БАЗИ В ЕВРОПА.НЕ ДА СИ ЧОПКАТ НОСА И ДА СЕ ОЗЪРТАТ.ОТ КЪДЕ КАКВО КАК.
37
1
 
18
 
! Отговори
майорски преди 9 години
а пък аз иска международно разследване на убийството на Кенеди,Луканов, Стамболийски, Стамболов и най вече на Хитлер !!!!!
36
3
 
31
 
! Отговори
проруска преди 9 години
Брюксел да даде светлина за убийствата в Донбас от киевските фашисти, а не да иска независимо разследване за един предател, олигарх и женкар!
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Koia e pravilnata posoka na demokraciat ? Kade e ispanskiat rukovoditel na poleti koito sledeshe poleta MH17 ? Kakvo stana s frenskiat inspektor koito triabvashe da razsledva slucheiat s Chalie Hebdo, zashto se "samoubi" ?
34
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Русия се движи в посока, обратна на действащата демокрация..." - и много правилно прави! Я ни вижте нас...
33
1
 
24
 
! Отговори
Ghost преди 9 години
Всяка суверенна държава решава сама за формата и посоката си на управление както и как да се справя с предателите опозиционери които са се продали на запада.
32
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Брюксел иска международно разследване на убийството на Немцов...a za MH17 ne iskate li?? Ce ot kakto si vurna 130 tona zlato ot kravarite-vodestata razsledvaneto strana e s pulna usta i ne e kazala nisto...Pelikanceta...kVo da gi pravim...
31
0
 
27
 
! Отговори
Ъц преди 9 години
Абе, тези съвсем изперкаха, с пряката си намеса във вътрешните работи на чужда страна.Що не поискат международна разследване на ситуацията във Фергюсън???????
30
0
 
25
 
! Отговори
Biser преди 9 години
Москва иска независимо разследване за корупция в европейската комися. Как така притеснаха малките държави в европа да спрат южен поток а голямата гемания си има северен . Как така се подлага на геноцит народ само заради това че на власт партия опозиционер на управляващата в европа . Това не е ли съботаш или преврат как да го нарка не знам.
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕП не определя посоката на демокрацията. Тази посока се определя от първата икономика на света, в случая Китай.