Найджъл Фараж се забърка в нов расистки скандал

Според политика законите срещу дискриминацията са ненужни
12 мар 2015 21:55,
1
Найджъл Фараж се забърка в нов расистки скандал
Снимка: Reuters, архив

Лидерът на евроскептичната Партия за независимостта на Обединеното кралство /ЮКИП/ предизвика скандал на расова основа два месеца преди парламентарните избори, призовавайки да се отменят законите срещу расовата дискриминация, предаде Ройтерс.

Партията, която иска Великобритания да напусне ЕС и да ограничи имиграцията, не се очаква да спечели много места на изборите на 7 май, но би могла да разцепи десния вот, попарвайки надеждите за преизбиране на премиера Дейвид Камерън.

В предварително записано интервю за британската телевизия  "Ченъл фор", което предстои да се излъчи идната седмица, но тестът бе разпространен предварително, лидерът на ЮКИП Найджъл Фараж казва, че според него законите за защита срещу дискриминация въз основа на раса или цвят на кожата вече не са необходими.

Запитан дали би оставил в сила тези закони, Фараж отговаря: "Не. Ние като партия не се интересуваме от цвета на кожата".

Политическите му противници осъдиха изказването му. "Найджъл Фараж търси внимание", написа премиерът Дейвид Камерън в Туитър. "Законите защитават хората от расова дискриминация. Дълбоко обезпокоително е, че той не разбира това".

Ед Милибанд, лидерът на основната опозиционна политическа сила във Великобритания - Лейбъристката партия, също разкритикува Фараж. "Днешните коментари на Фараж са погрешни, разединяващи и опасни. Законите за равенство, които имаме, представляват нашите ценности като страна", заяви той.

Според Фараж думите му са били "умишлено изопачени".

По-късно днес той се опита да се отрече от думите си, като заяви, че иска да отмяни не законите срещу расовата дискриминация, а "цяла поредица" текстове от трудовото законодателство. Фараж уточни, че според него работодателите трябва да имат свобода да предпочитат кореняците британци пред чужденците и че законът трябва да защитава всички британски работници независимо от цвета на кожата.

"Медиите и другите партии може да се опитват да изопачават казаното от мен, но истината е, че ЮКИП вярва във Великобритания и ние се борим за нея", подчерта той.

Също днес беше публикувано проучване на агенция ЮГов за вестник "Сън", според което подкрепата за партията на Фараж е 14 процента. Това вероятно ще й донесе съвсем малък брой места в парламента, тъй като британската избирателна система облагодетелства големите традиционни партии. Същото изследване отрежда 35 процента на лейбъристите, 34 процента на консерваторите на премиера Камерън и седем процента на коалиционните му партньори - либералните демократи, допълва Ройтерс.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: скандалрасизъмФараж
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A IMA LI ZAKON,KOITO ZASHTITAVA BELITE HORA V EVROPA.