Русофобията беше анатемосана, пише руската преса

Меморандум за изискването за защита на руснаците в някои държави
29 апр 2015 15:56, Елка Василева
72
Русофобията беше анатемосана, пише руската преса
Снимка: архив, Reuters

Под заглавие "Русофобията бе анатемосана" вестник "Независимая газета" съобщава за огласения вчера от т.нар. Всемирен руски народен събор меморандум за необходимостта от борба с русофобията.

Меморандумът на събора, който е асоцииран с Руската православна църква, на практика предлага към външнополитическите лостове на Русия да бъде добавен още един, а именно "забравеното" след анексирането на Крим изискване да се бранят руснаците в някои държави.

А борбата с русофобията може успешно да се използва и вътре в страната, като се изтъква връзката между православието и руската принадлежност, твърдят от Всемирния събор.

Според авторите на документа, продължава "Независимая газета", светът е изправен пред различни форми на етническа и религиозна ксенофобия, при което повратен момент в борбата с ксенофобията е станала победата над нацистка Германия. В меморандума се привеждат думи на Владимир Путин, че понастоящем в много страни на света се надига неофашизмът, радикални националисти са се устремили към властта, набира сила антисемитизмът, а има и прояви на русофобия.

В началото на април Всемирният руски народен събор обяви, че "изучаването на русофобията има два аспекта – политически, тоест защита на руснаците, и академичен, като съборът се зарича, че ще работи само по втория аспект, припомня вестникът. А във вчерашния меморандум се посочва, че в Латвия, Естония и Украйна е имало кампания за изтласкването на руския език от образованието и културата, като в "определени ситуации русофобията придобива отчетливи признаци на геноцид".

"Независимая газета" коментира, че призивите за защита на руснаците в чужбина бе характерна за събитията през март 2014 г. в Крим, където нещата придобиваха етнически подтекст - противопоставяне на руски активисти, обявили се за присъединяване към Русия, срещу украински и кримскотатарски националисти. В този дух на 18 март м.г. Путин каза, че в Украйна живеят "милиони руски хора и Русия винаги ще защищава техните интереси с политически, дипломатически и правни средства", припомня вестникът.

Под заглавие "Президентът призова медиите да са независими" вестник "Известия" съобщава за речта на Владимир Путин вчера пред медийния форум "Право и справедливост", организиран от Общоруския народен фронт в Санкт Петербург. Путин подчерта, че средствата за масова информация трябва да са независими както от бизнеса, така и от различните ведомства.

"Необходимо е медиите да не дават никакъв повод за съмнение в правилността и обективността на материалите, които излагат", препоръча стопанинът на Кремъл, цитиран от вестника.

По думите му във федералните средства за масова информация "има форма на общуване с различните големи бизнес структури, с различните ведомства, които плащат не за обективното излагане на информацията за дейността на тези или онези ведомства, а плащат, за да не се пише нищо. Откупват се. В условията на трудна икономическа ситуация това може да бъде една от формите за подкрепа на пресата, но тя е абсолютно недостойна и вредна както за самата медийна среда, така и за обществото като цяло", каза руският президент, цитиран от "Известия".
 

/БТА/


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Sebo преди 7 години
Holy cocinse data batman. Lol!
45
0
 
0
 
! Отговори
Melloney преди 7 години
What I find so inrenestitg is you could never find this anywhere else.
44
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има причини за русофобията. Руснаците са агресивни, въпреки, че са най-голямата поплощ държава, искат още и още територии. Целта е ясна - грабеж. Това е Горна Волта с ядрениракети и азиатски манталитет. Единствено силата ги респектира. Хубаво се нахендриха с украинците, по принцип близък в миналото народ, а сега - фашисти.
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 44Президентът на Русия Владимир Путин подписа закона за административна отговорност под формата на глоба от 100 хиляди до 1 милион рубли за разговори към тероризъм или екстремистката дейност в средствата за масова информация
42
4
 
0
 
! Отговори
Товариш преди 7 години
Тази ракета на снимката свободно ли пада или е високоточно управляема :)
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слаби и безпринципни хора винаги обичат тези держави, които са силни и богати, мечтаят да бъдат равни с тях, но може да бъде само служители на силните и богатите. Само слуги, и нищо друго! Това е съдбата и на България, за съжаление....
40
3
 
8
 
! Отговори
Илия преди 7 години
Дружбата с Русия е необходима на България, както слънцето и въздуха на всяко живо същество !
39
3
 
10
 
! Отговори
Атанас преди 7 години
Да живее дружбата между Русия и България. Да живее Освободителката ни от мрачното турско, петвековно иго!!!!
38
6
 
7
 
! Отговори
Одисей 1 преди 7 години
Вижте конци концов " фобията " не е антоним на " филията " може да си русофил и да харесваш руската класическа литература - проза , поезия , може да ти харесва руската музика или да обичаш да гледаш класически балет на руската школа , това е нормално и същевренно да страхуваш от действията на руските политици и в този смисъл да си русофоб , фобията е страх А страхът не противположен на любовта , ОМРАЗАТА Е противположна , фобията е страх а не омраза Така че фобията също е нормална
37
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен--38; Комунистите направиха от работните българи руснаци.
36
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Г***Зетата, както всички путинофили бъркат неодобрението политиката на КГБ ченгетата в Кремъл с "русофобия".
35
25
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия е най--фашизираната страна
34
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 28--35.Много добре стана със Сърбите. Много злини сме видяли от тях.
33
23
 
12
 
! Отговори
Вазов преди 7 години
Русо фобията =патриотизъм,русофилка=изменник и слуга
32
10
 
9
 
! Отговори
Ноа преди 7 години
Ако действа само русофилията няма проблем, ама русофобия не може да има... Ха ами драги ***, има хора които не ви обичат и то с право- и нито медии, нито църкви, нито манталитета ви ще промени това!
31
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Талибанизирането на Православието в Русия в *** на съвременния рашизъм произлязъл от останките на марксизма-ленинизма в тази полуазиатска Империя представлява опасност за Европа и света Одисей 1
30
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
39 Глупости на търкалета
29
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Икономистите на Путин изиграха чудесен номер на Запада BloombergViewСанкциите на Запада не дават желания ефект, а руската икономика постепенно започва да се възстановява.
28
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руските разбойници, грабители и захватчици отново реват, че никой не ги обича. Всъщност не са съвсем прави, петата руска колона у нас от русофили-българофоби в действителност най-обикновени предатели на родината си ги обича и им прави теманета денонощно с повод и без повод.
27
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През последните 12 г. в следствие на войните и операциите на САЩ в Близкия изток са убити над 2 млн. души. И най-тъжната равносметка, която Вашингтон и НАТО отказват да направят е, че оставиха Ирак в разруха, Ислямска Държава се надигна под носа им, а Афганистан се превърна в най-големия производител на хероин под окупацията на САЩ и НАТО и практически скоро пак ще е в ръцете на талибаните. С който се финансират "умиротворителните" акции на ЦРУ.