Ще обедини ли Ирландия "Да"-то на гей браковете?

Референдумът създаде основа за единениена двете страни на острова
9 юни 2015 12:20, Бойчо Попов
39
Ще обедини ли Ирландия "Да"-то на гей браковете?
Снимка: Ройтерс

Ирландците станаха първата държава в света, която узакони еднополовите бракове чрез референдум. Това е изумително доказателство за скоростта на културната промяна в страна, където повече от 80% от гражданите се идентифицират като католици, коментира BloombergView. Това е и обнадеждаващо развитие за гейовете и лесбийките във всички страни: държавите със силно религиозно противопоставяне на хомосексуалността могат да се променят.

Ирландският референдум се отличава и по друга причина: допълнително подкопава първоначалната обосновка, заради която протестантското мнозинство на север се отдели от католическото мнозинство на юг. През десетилетието преди островът да бъде разделен през 1920 г. протестантите на север заплашват да се вдигнат на оръжие срещу британското правителство, ако то предостави на Ирландия същите права за самоуправление, към които много шотландци в момента се стремят. Тяхното противопоставяне се корени най-вече във фанатизма, но и в определени съмнения. Много от тях, подобно на американските протестанти по същото време, вярват, че не може да се има доверие на католическите политици, защото са зависими от папата и за Ирландия „автономни решения означават решения, идващи от Рим“. 

Не са грешали съвсем. Основателите на Ирландската свободна държава създават квази-теокрация, базирайки я на конституция, която препраща към Светата Троица, предоставя на католическата църква „специално място“, забранява развода и обезкуражава жените да работят. Правителството създава цензура, която напомня за Ватикана, забраняващ книги и филми. Купуването и продаването на контрацептиви е незаконно.

Уилям Бътлър Йейтс, който принадлежи към семейство на ирландски протестантски националисти с дълга традиция, предвижда последствията: „Ако покажете на тази страна, южна Ирландия, че ще бъде управлявана само и единствено чрез католически идеи, никога няма да получите Севера. Ще създадете непроходима бариера между Севера и Юга“. Точно така се и случва.

Вотът от петък е кулминацията в резултат на редица събития, които ефективно приключиха тази традиция. „Специалното място“ на католическата църква бе премахнато от конституцията преди почти 40 години. Контрацепцията е легална от 1980 г. насам, а разводите – от 1996 г. Книгите, преди определяни за нецензурни, вече не са забранени. Абортите остават нелегални, но законите вече не са толкова стриктни, като процедурата вече е позволена за жените с риск за живота. Дори църквата се променя – някои от католическите свещеници обявиха, че ще гласуват с „да“ на референдума.

Всъщност вече не е преувеличено да кажем, че ирландските закони са по-освободени от религиозен привкус в сравнение с тези в Северна Ирландия, която е единствената в Обединеното кралство, където еднополовите бракове са забранени. Водещата националистическа (и предимно католическа) партия, Шин Фейн, се опита да ги легализира през 2013 г., но не успя да преодолее опозицията на две големи протестантски партии. Дебатът там отразяваше напълно този в САЩ, където евангелистките протестанти оформят по-голямата част от опозицията срещу еднополовите бракове. И както и в САЩ, може би съдилищата ще са тези, които ще принудят правителството да признае браковете.

Естествено, има слаб обществен интерес и от двете страни на границата дори само към обсъждане на ирландско обединение предвид свързването му с насилие и малката вероятност то да се осъществи в близко бъдеще. В краткосрочен план референдумът от петък може да засили противопоставянето на обединена Ирландия, ако това е възможно. Но ако линията, която разделя севера от юга някога бъде изтрита и ако протестантският национализъм на Йейтс някога се възроди, едно ирландско правителство, ангажирано със светско равенство и стриктно разделение на църквата от държавата е необходима предпоставка – и то такава, която референдумът помогна да се постигне.

Oще подобни анализи четете в Investor.bg


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Църквата за смях преди 7 години
Папата и институцията имат думата. С един жест могат да спрат тази вакханалия към гейовщината. Решението е - отлъчват Ирландската църква от Католическия свят. Това ще е такъв шамар, която Ирландия няма да понеке леко. Само че папата е мил човечец от Аржентина, избран само заради това, да разруши самата институция, наречена Католическа църква. Те затова изгониха Германеца, защото бе неудобен за сплетните на Щатските и Европейските гейове. А този е мил и кротък човечец.
29
0
 
1
 
! Отговори
Той е преди 7 години
Ще обедини ли Ирландия "Да"-то на гей браковете?ДА, като всички станат гейове!
28
0
 
1
 
! Отговори
ПВБС преди 7 години
Защо занимавате обществото с глупости бе?
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вчера Турция взе Азиатското дерби срещу своя сателит ***
26
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По добре да мия чинии в чужбина и да взимам по 600 евро на седмица пред угрозата да съм безработен и с кредити в България където вероятността да те убият на пешеходна пътека е по голяма пред това да си намериш работа.Аз живея между хора,бели интегрирани човеци,плащам данъци които не се крадат и един ден да дава бог здраве ще си харча пенсията в България с млади дами .Вия плащайте данъци на Боко тиквата и на СерГЕЯ,ДОГАНЯ,азиятско не интегрирано племе
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименверно.. бил съм на много ниско ниво на работа,сега съм на управленско ниво..с много добри условия на живот и доста високо заплащане,за разлика от теб,непросветен необразован хейтър
24
0
 
6
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Не знам какви 5000 или 10000 евро заплата сънуват тия в Ирландия, средната е 2100. Тук ако изкарваш 2000 лв. ще си живееш също толкова добре, а това в големите градове не е толкова трудно. Всеки има право да си търси щастието където иска и аз 10 години бях в чужбина, но за разлика от разни смешници никога ама никога не съм плюл по България докато съм бил там.
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а ти мий чинии и не влизай в български сайтове, емигрант жалък
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това ли е нещото, което трябва да обедини два народа? Ирландецо, да на свободата, не на израждането на народите. Така се стига до края на цивилизацията. Сега остава да узаконят и педофилията.
21
9
 
6
 
! Отговори
123 преди 7 години
Живея в Северна Ирландия и ви моля да спрете с вашите *** коментари относно статията,хванете се на работа и създавайте нещо смислено/правете пари/,пагубно е вашето целодневно стоене пред компютрите и плюене..хората са на светлинни години пред нас,защото се уважават и имат възпитание,никой не го интересува кой какъв е...кой бил гей,кой бил ***..ние като сме прекрасни хора защо сме на дъното ...абе ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА СЪДБАТА...тръгнали да коментират белите народи...нещастници
20
2
 
6
 
! Отговори
до 7 преди 7 години
Чак сега разбрах, че ще взимаме по 5 хиляди евро ,когато станем гейове.
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Господи Исусе Христа помилуй нас грешните
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 19Ти като си бил в Ирландия като турист или персонал в турист.бранша, не си по-меродавен.
17
6
 
3
 
! Отговори
до Пешо Консерватора преди 7 години
"Добре, нека си има гейове, ама чак пък сватби и разни прайдове. Не мисля, че е нужно да парадираш"Така са казвали и преди 100 год като дали права на жените да гласуват: "Добре, нека си имат политическо мнение, ама чак пък да ходят на избори. Не мисля, че е нужно да парадираш"Даймлер пък с първата кола му викали да си тества "миризливия чайник" в двора, не било нужно да парадира по улицата...Светът НАПРЕДВА приятелю, СВИКВАЙ !
16
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От 11 години съм в Ирландия и единствения гей който видях тук беше българин,също и крадец
15
2
 
1
 
! Отговори
бг-ирл преди 7 години
До 16Ти някога бил ли си в Сев. Ирландия.
14
1
 
1
 
! Отговори
Самуилка преди 7 години
На тъмнината и въглен да поднесеш .....ще го угаси..
13
2
 
12
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Гейландия и *** съюз. Добре, нека си има гейове, ама чак пък сватби и разни прайдове. Не мисля, че е нужно да парадираш, че си болен от наизлечима болест...А бебетата май наистина ги носи щъркела.....
12
6
 
1
 
! Отговори
до 11 преди 7 години
проблема със Северна Ирландия са католическите догми, гейовете са един пример(как влиянието на тези догми намалява драстично, т.е. причината за разделението на страната изчезва)
11
0
 
6
 
! Отговори
до 8 преди 7 години
Северноирландците изпитват непоносимост към британската власт, католическата религия беше само извинение, за да се освободят от нея. ИРА не е религиозна групировка, а такава, бореща се за независимост. Ако си чувал за Споразумението от Разпети петък, даващо властта на северноирландците, би трябвало да знаеш, че религията няма никаква роля за желанието им за независимост.