Най-накрая и САЩ имат обект в ЮНЕСКО

Мисиите в Сан Антонио влязоха в списъка с културното наследство
15
Най-накрая и САЩ имат обект в ЮНЕСКО
Снимка: Reuters, архив

Шпайхерщат - комплекс от безмитни складове в Хамбург, културен паметник от 1991 г., кварталът Конторхаус, както и мисиите в Сан Антонио, щата Тексас, бяха включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА.

Решението бе взето от Международния комитет на ЮНЕСКО за опазване на културното наследство, който се е събрал на годишна конференция в Бон, Германия.

Петте испански католически мисии в Сан Антонио са построени през 18-и век. Най-известна от тях е Аламо, място на 1836 битки.

Това е бивша мисия на католиците, която сега е превърната в музей. Сградите са били построени през осемнадесети век от испанците с образователна цел - там е трябвало да бъдат обучавани индианците, които са приели християнството. По онова време испанците основали много мисии в южната част на Тексас.

Мисията Аламо се превърнала за няколко години в голям комплекс, който се разпростирал на територия от над един хектар.

Имало голяма сграда за свещениците и тухлени бараки за индианците от мисията, бил изграден и цех за производство на платове. Особено красив бил параклисът, който трябвало да бъде триетажен, но третият етаж така и не бил завършен.

Мисиите в Сан Антонио са единственият обект в САЩ, включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Шпайхерщат е най-големият комплекс от търговски складове в света, намира се в германския гр. Хамбург. Построен е върху дъбови греди през 19-и век.

Строителството започнало на група острови на р. Елба през 1885 година и било извършено на три етапа. Завършило през 1927 година.

Сградите са изградени в типичния стил тухлена готика и са заобиколени от канали и мостове. Те представляват забележителна и уникална атракция. Могат да бъдат разгледани и с лодка, а всяка вечер фасадите и мостовете се осветяват по най-различен начин.

В Конторхаус се намират редица забележителни от архитектурна гледна точка сгради, сред които една от най-запомнящите се е Чилехаус - търговска сграда от края на тридесетте години, приличаща на корабен нос. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: обектиЮНЕСКО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, след 70 години най-накрая успяха да си купят един обект и те, завалиите! Скоро се очаква да предложат Лас Вегас или някой небостъргач пред ЮНЕСКО, 'щото на тях това им е наследството. В краен случай и ROUTE 66 ще свърши работа - и там има бая култура!
11
8
 
37
 
! Отговори
до 12 преди 8 години
Какъв континент са САЩ. Божичко невежество, прости им.
10
15
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
САЩ е красив континент и със сигурност има какво да се види там.
9
17
 
34
 
! Отговори
фдсафдса преди 8 години
"А малка България има 7 културни и два природни обекта в ЮНЕСКО."А това е ужасно лошо за България. Заради *** ЮНЕСКО не може да се строят нови писти в Пирин например. Защото сме щели да изсечем 5 вековна гора и сме щели да унищожим местообитанието на горките козички.Заради *** ЮНЕСКО не можем да съборим старите църкви в Несебър и на тяхно място да построим нови ултрамодерни хотели.За какво ни е това ЮНЕСКО, щом само ни ограничава?Аз НЕ ИСКАМ България да има обекти в ЮНЕСКО. А вие?
8
9
 
37
 
! Отговори
Булгар е тъпак преди 8 години
A пък всячески се опитваме да изкараме Пирин и Несебър от Юнеско, за да може мутрите спокойно да си строят там, без тези от Юнеско да ни наложат огромни глоби.Затова, евала, българи, ние отново се единствени и неповторими - единствените хора в света, които са готови да съсипят 20+ вековно наследство, за да могат да се чувстват доволни от живота.
7
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ами ще имат, то от тях една тухла върху тухла не остана по света
6
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хахаххах даже обектът не е техен, ами испанците са го построили през 18-ти век...
5
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То това ще им е приноса на краварите към световната култура... А малка България има 7 културни и два природни обекта в ЮНЕСКО.
4
9
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държава без никакви културни корени спечели цял един обект в ЮНЕСКО, това трябва да ви е заглавието.
3
11
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
малии са културата ще им избие през ушите!
2
16
 
52
 
! Отговори
Култура?В Америка? преди 8 години
"Най-накрая и САЩ имат обект в ЮНЕСКОМисиите в Сан Антонио влязоха в списъка с културното наследство"Че в държавата на краварите-каубои им ли култура. Америка и култура са взаимно изключващи се понятия. Янките се борят с културата тъй както свинята се бори с жълтата тиква.
1
9
 
53
 
! Отговори
DarkLord преди 8 години
"място на 1836 битки"така е като се превежда с гугъл