Турците в Германия: Не повтаряйте грешките с мигрантите!

Смятаха, че гастарбайтерите един ден ще си тръгнат, но...
23 сеп 2015 21:38, Елка Василева
138
Турците в Германия: Не повтаряйте грешките с мигрантите!
Снимка: архив, Reuters

"Не повтаряйте грешките от миналото": турците в Германия приветстват желанието на правителството на Ангела Меркел да интегрира сегашната вълна от мигранти, но предупреждават да не се повтарят заблудите на интеграционните политики, на които турците станаха жертва през 60-те, пише Дамиан Строка от Франс прес.

"Лошото едно време бе, че гастарбайтерите бяха смятани просто за работна ръка, която един ден ще си тръгне", заяви Гьокай Софуоглу, председател на турската общност в Германия.

Тези "гастарбайтери" (гостуващи чуждестранни работници) са стотици хиляди имигранти, най-вече турци, които бивша Западна Германия, изпитваща недостиг на работна ръка за захранване на следвоенното си "икономическо чудо" през 60-те години на 20 век, наема на работа, мислейки си, че отиват там за няколко години, след което ще се върнат в страната си. По-голямата част от тях обаче в крайна сметка остават окончателно в Германия.

В Германия днес живеят около 3 милиона души от турски произход - най-голямата турска диаспора в света.

В началото никой не е мислел, че ще бъде от полза интеграцията на тези зидари, занаятчии и работници в заводи. Въпросът бива поставен "много по-късно", отбелязва Гюлистан Гюрбей - социоложка в Берлинския свободен университет и специалистка по въпросите на интеграцията.

Председателят на Германско-турското дружество в Щутгарт Айкут Дюзгюнер съжалява, че дълго време не са били предлагани никакви курсове по немски. "Гастарбайтерите не положиха усилия да научат немски, но и германците не настояха те да го направят", каза той.

В резултат на това дори днес част от първите две поколения не владеят или говорят съвсем малко немски и живеят изолирани в създадените с течение на времето гета, което е в тежест и за турците, и за обществото в своята цялост, каза Дюзгюнер.

Несъмнено турците от последното поколение са много по-добре интегрирани "в образователната система и на пазара на труда", подчерта Гюрбей, а някои са пробили в политиката, спорта и музиката. Но като цяло продължава да се наблюдава известно изоставане, по-конкретно в обучението в училище и в професионалното включване, допълни тя.

Процентът безработица сред населението от турски произход е 10,4 срещу 6,4 процента за цялата страна, Освен това мнозина се оплакват още от дискриминация на трудовия и жилищния пазар.

Но повече от петдесет години по-късно, в момент, когато Германия е изправена пред нечуван миграционен поток, официалните изказвания на властите изглеждат много по-обещаващи. Берлин смята, че може да приеме по 500 000 мигранти годишно през следващите години.

Канцлерът Ангела Меркел вече не се колебае да нарича Германия "имиграционна страна" и да говори за бърза интеграция на бежанците: "Трябва да се поучим от опита си през 60-те и да дадем още от началото най-висок приоритет на интеграцията", каза неотдавна тя.

В този контекст Дюзгюнер призовава германските политически лидери "да не повтарят грешките от миналото".

За разлика от това, което бе направено с гастарбайтерите, "трябва да интегрираме бързо хората, които идват при нас, да ги образоваме бързо в езиково и професионално направление. Това е ключът към успеха. Германия може да извлече ползи от тази ситуация!", каза Дюзгюнер.

Германия "научи много в тази сфера и може да приложи опита си при бежанците, които ще останат тук", за да ги образова и да ги вкара в пътя на професионалното развитие", допълни Гюрбей.

От първото десетилетие на 21 век страната осъзна пропуските в интеграционния си модел. Берлин например смекчи политиката си за получаване на гражданство, улеснявайки достъпа до двойно гражданство и направи задължителни курсовете по език и интеграция.

Турците в Германия приветстват волята, която показва до момента правителството на Меркел: "Германската политическа класа си е извлякла поуки от историята", обобщи Софуоглу, чиято асоциация е базирана в берлинския квартал Кройцберг, наричан "малкия Истанбул" заради голямата си турска общност. "Да кажеш, че още от самото начало ще включиш (имигрантите) в обществото, е нещо положително", каза той.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
0
 
! Отговори
No Name преди 6 години
Три милиона етнически турци в Германия ? Направо ще се пукна от смях ... 15-20 милиона ми звучи доста по-логично ...
90
1
 
2
 
! Отговори
42 преди 8 години
ДО 105АРМИИТЕ СЛУЖАТ ПЪРВО ЗА ОТБРАНА НА ВСЕКИ НАРОД И СЛЕД ТОВА ЗА АГРЕСИЯ.ДО 109ПОПОВЕТЕ СА СЪЩО ХОРА И СА ПОДВЛАСТНИ НА ВСИЧКИ СЛАБОСТИ, НЕ БЪРКАЙ ОСНОВНИТЕ ЦЕННОСТИ НА ХРИСТИЯНСТВОТО С НЕГОВИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ. СМЕШНО И АЛОГИЧНО Е.
89
1
 
22
 
! Отговори
seira преди 8 години
ТЕЗИ "УЖ БЕЖАНЦИ" СА СИ НАЙ-ОБИКНОВЕНИ ЗАСЕЛНИЦИ, КОИТО ИЗОБЩО НЕ СА "ТОЛЕРАНТНИ" КЪМ ЗАКОНИТЕ, КУЛТУРАТА И ВЯРАТА НА ПРИЮТИЛАТА ГИ ДЪРЖАВА!
88
9
 
5
 
! Отговори
42 преди 8 години
до 103 затова ли всички попове са педофили,заедно с тези на папата във ватикана.
87
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И ВАЛА падна и Другите превзеха Вестерос.....мухахахахаха
86
1
 
18
 
! Отговори
Ози преди 8 години
Халалфест вместо Октобърфест много скоро...
85
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес-ка няма ли някоя новина за полови органи да е най-четената, или това е само на национални празници? Хайде администратора да се намеси малко...
84
2
 
8
 
! Отговори
Фентъзи преди 8 години
До 103Ааа, така ли?!Щото всяка година попа освещава бойните знамена на Българската армия, та си викам - явно се е объркал нещо. Та нали проповядват всички религии мир и любов...:) или е само приказки където ги пишат във фентъзитата. :)
83
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А кой ги е подкукоросал едновременно да трьгнат всичките в една посока, с подсигурени превозвачи-каналджии,кой и какво им е обещавал,за да са недоволни толкова-те така и казват "кьде е обещаваната ни европейска демокрация"? Всичко това е много странно
82
14
 
9
 
! Отговори
42 преди 8 години
ДО 102НЕ ВСИЧКИ РЕЛИГИИ СА СЪЗДАДЕНИ ЗА ВОИНИ. НАПРИМЕР ХРИСТИЯНСТВОТО НЕ ПРОПОВЯДВА АГРЕСИЯ, А ЛЮБОВ, УВАЖЕНИЕ И РАЗБИРАТЕЛСТВО МЕЖДУ ХОРАТА. ХРИСТИЯНСТВОТО Е ЕДИНСТВЕНАТА РЕЛИГИЯ, КОЯТО УЧИ НА НЕПРЕХОДНИ ЦЕННОСТИ, ЗА РАЗЛИКА ОТ ВСИЧКИ ДРУГИ. ТОВА ЧЕ СА СИ ГО ТЪЛКУВАЛИ ПРЕВРАТНО Е ДРУГ ВЪПРОС.
81
2
 
11
 
! Отговори
Пари, пари, пари... преди 8 години
До РусМи, те РЕЛИГИИТЕ са създадени за тази работа - за подчинение и за войни. Трябва противопоставяне да има... Всичко е свързано с пари, пари, пари...
80
3
 
4
 
! Отговори
Пари, пари, пари... преди 8 години
До РусМи, те РЕЛИГИИТЕ са създадени за тази работа - за подчинение и за войни. Трябва противопоставяне да има... Всичко е свързано с пари, пари, пари...
79
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Tum islyam aleminin kurban bayrami kutlu olsunна всички мюслюмани честит баирям
78
2
 
11
 
! Отговори
х..й преди 8 години
Ми да.Едни "германки"много ми се радваха,щото съм имал кожа.
77
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интеграцията в Германия е една голяма лажа , интеграция въобще не съществува
76
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Повечето чужденци в Германия не могат въобще да се интегрират , работих с латино-американец който от 20 години живее в Германия но така или иначе немския му е една дума на немски една на неговия си език , проблема с нашите Роми е още по зле , те въобще не разбират и дума на немски
75
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо тогава бягат при "***" да се "спасяват".vijdal li si siriyski bejanets az sim razgovaryal sis siriyski bajantsi edin ot tyah vika az imah dve villi kola byah bogat dokato ni bombardirat zapadnite dirjavi sega nyamam nishto za tova otivam v zapada da me hranyat te mi otneha vsichko vika choveka a ne esad
74
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде да ви видим как ще ги интегрирате БЪРЗО!Явно не виждате, че те не подлежат на интеграция, напротив, пренасят всичките си ориенталски навици и начин на живот и всички са длъжни да ги търпят, защото сме европейци и сме много толерантни!Скоро няма да има Европа, а Халифат!
73
1
 
14
 
! Отговори
Нищо ново преди 8 години
Германците от много време насам са свикнали да ядат дюнер кебапи...
72
2
 
3
 
! Отговори
До 208 преди 8 години
Папанчо има и кюрди там първи братчеди са ти за тех говориш нали и си смени бельото цяла седмица тия слипове смениха си цвета