Либия обяви още 2 имена на заподозрени за Локърби

Единият от тях е зет на Кадафи
Обновена: 16 окт 2015 22:41 | 16 окт 2015 22:28, Миглена Иванова
2
Либия обяви още 2 имена на заподозрени за Локърби
Абдел Басет ал Меграхи няколко месеца преди да почине. Снимка: архив, Ройтерс

Правителството на Либия обяви днес имената на двама нови заподозрени в разследването на бомбения атентат над Локърби от 1988 г., при който загинаха близо 300 души, предава Ройтерс.

Става въпрос за Абдула ал Сенуси, бивш началник на разузнавателната служба и зет на сваления лидер на страната Муамар Кадафи, и още един мъж - Мохамед Абу Еяйла.

Сенуси в момента е в затвора в Триполи, след като той бе осъден за ролята му в смъртта на демонстранти по време на въстанието срещу Кадафи през 2011 г. За втория заподозрян няма подробности.

Джамал Зубиа, директор на пресслужбата на либийското правителство, е изпратил съобщение до журналисти, в което потвърждава имената на новите заподозрени. В съобщението се уточнява обаче, че Прокуратурата на Либия не е била официално уведомена за тях.

Шотландските и американски следователи съобщиха, че са идентифицирани двама нови заподозрени либийци за атентата в полет 103 на PanAm от Лондон за Ню Йорк. Самолетът беше взривен във въздуха над шотландското градче Локърби.

Либиецът Абдел Басет ал Меграхи беше осъден до живот и досега е единственият, понесъл отговорност за бомбардировките. Вторият либиец, който беше задържан с Меграхи, беше обявен за невинен.

През 2003 г. Кадафи пое отговорността на Либия за атентата и плати компенсации на семействата на жертвите. Той обаче отказа да признае, че лично е поръчал атаката.

Меграхи, който твърдеше, че е невинен, почина в Либия през 2012 г. Три години по-рано той беше изпратен в родината му от правителството на Шотландия по хуманни причини, след като беше диагностициран с рак в терминален стадий. Неговото семейство и някои роднини на жертвите в Шотландия смятат, че той е погрешно осъден.

През декември миналата година Прокуратурата в Шотландия съобщи, че има нови доказателства, които хвърлят сянка на съмнение върху вината на Меграхи, и се опитва да изпрати следователи в страната, за да проследят евентуалните му съучастници. Имена не се съобщават поне засега.

Изпращането на следователи обаче се възпрепятства от насилието в Либия. Повечето дипломати и чуждестранни служители напуснаха столицата през миналата година и затвориха посолствата, след като фракцията “Либийска зора” превзе града и назначи свое собствено правителство.

В момента две съперничещи си фракции имат собствени правителства и парламенти, като всяка се подкрепя от съюзи на бивши бунтовници, племенни милиции и бивши войници на Кадафи. Организацията на обединените нации се опитва да посредничи за постигане на мирно споразумение и формиране на правителство на националното единство, за да се сложи край на кризата в страната.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари