Препитват Ирина Бокова и още седмина за ООН

Представянето на кандидатите ще е до 14 април
12 апр 2016 14:14, Анисия Иванова
20
Препитват Ирина Бокова и още седмина за ООН
Архив: Булфото

Днес започват изслушванията на осем кандидати за поста генерален секретар на ООН. Българската кандидатура на Ирина Бокова също е сред тях. В момента тя е втори мандат генерален директор на ЮНЕСКО. Днес Бокова ще представи кандидатурата си втора след външния министър на Черна гора Игор Лукшич.

Трети е бившият португалски премиер Антониу Гутериш, който до миналата година беше върховен комисар на ООН за бежанците. Утре ще бъдат изслушани бившият словенски президент Данило Тюрк и бившите външни министри на Хърватия - Весна Пусич, и на Молдова - Наталия Герман.

Изслушването на всички кандидати ще се проведе в няколко дни, като през последния – 14 април, представители на страните членки на ООН ще изслушат администратора на Програмата за развитие на ООН Хелън Кларк, която е и бивш премиер на Нова Зеландия, и бившия македонски външен министър Сърджан Керим.

8-те кандидати, които ще се изправят пред Общото събрание на ООН, ще разполагат с 10 минути, в които трябва да изложат програмата си за развитие на международната организация. След това в продължение на два часа ще отговарят на въпроси на представителите на 193-те страни членки.

За разлика от друг път кандидатите за високия дипломатически пост ще имат възможност да отговорят и на въпроси от граждани, а след изслушването е предвидена и среща с журналисти. Подобно нещо се прави за пръв път в историята на ООН, като целта е процедурата по избора на нов генерален секретар да бъде по-прозрачна.

До момента ръководителят на ООН представяше програмата си пред петте постоянни членки на Съвета за сигурност – Великобриитания, Франция, Китай, Русия и САЩ, като самото изслушване се провеждаше при закрити врата.

Кандидатът, одобрен от петте постоянни членки, бе подлаган на гласуване от разширения 15-членен състав на Съвета за сигурност, и едва след това името му бе предлагано на делегатите от ООН. През септември миналата година обаче Общото събрание на организацията гласува за публично изслушване.

По темата вижте и репортажа на Bulgaria ON AIR


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Владиков М. преди 5 години
Бивша комунистка, подкрепена от Путин" - по този начин британското издание "Дейли мейл" обобщава образа на настоящия генерален директор на ЮНЕСКО и кандидат за поемане на поста генерален секретар на ООН Ирина Бокова. В силно критичен материал се разкрива, че таблоидът се е сдобил с документи, които показват недоверие към българката и от страна на британските ? колеги. Изтекли записи от закрито събрание на борда на ЮНЕСКО, с които "Дейли мейл" се сдобил, показват, че британският посланик Матю Съдърс яростно е разкритикувал Бокова за назначаването на Ана Луиза Томпсън-Флорес на поста заместник
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ООН е изпразнена от съдържание структура.Една чиновническа клика с високи заплати даващи понякога клиширани изявления.За нас българите няма никакво значение кой ще я оглави.
7
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хора не се излагайте!!!вижте първо себе си и вашата рода!!след 2000 години няма да имаме такава възможност!!
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпрос номер 1:- Ще мълчиш ли като кУмунист, когато виждаш как всичко се погазва в името на парите?
5
1
 
7
 
! Отговори
Тихомир томов преди 5 години
Всички разходи по кандидатурата на долната и грозна комунистка Бокова включително хонорара на другарката Марджъри Маргонис Межвински ще поемем ние .През 1975г на 33 тя се омъжва за конгресмена от Айова Едуард Межвински по случайност евреин и имат 11 чаавета . Единия от синовете им Марк Межвински- банкер , се явява съпруг на очаронателната *** Челси Клинтън . Схванахте ли за какво става дума . Очакванията са Хилари да е президент на Юнайтед Стейтс оф Амнезия и да си избере грознa , но вярна комунистка в ООН !
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
излагация
3
10
 
3
 
! Отговори
ЕВРОПЕЕЦ преди 5 години
УСПЕХ ИРИНА!!!
2
4
 
10
 
! Отговори
машина времени преди 5 години
Лош ,много лош сигнал изпратихме към света с тази кандидатура.Сега и света разбра ,че у нас времето е спряло.
1
3
 
9
 
! Отговори
Америка vs България преди 5 години
Имаме нужда от наша марионетка и е много вероятно да я изберат нея!