Германия призна масовите убийства на арменци за геноцид

Приетата от Бундестага резолюция вероятно ще разгневи Турция
2 юни 2016 15:30, Елка Василева
116
Германия призна масовите убийства на арменци за геноцид
Снимка: Reuters

Долната камара на германския парламент - Бундестагът, прие с голямо мнозинство днес резолюция със символно значение, обявяваща убийствата на арменци от османските сили през 1915 г. като геноцид, предадоха световните агенции.

Още по темата

Резолюцията вероятно ще разгневи Турция - изключително важен партньор за Германия и европейските й партньори за намаляване на притока на мигранти към Западна Европа по силата на двустранното споразумение между ЕС и Турция, сключено под егидата на канцлера Ангела Меркел, отбелязва Ройтерс.

Макар и Анкара да приема, че много арменци християни са били избити от османските сили, тя отрича, че загиналите са стотици хиляди, че е имало организирана кампания за избиването им, както и каквито и да било заповеди от този род от османските власти.

Днешната резолюция бе приета с подкрепата на всички партии в Бундестага. Тя бе внесена от консервативния блок на канцлера Меркел ХДС/ХСС, коалиционния партньор - Германската социалдемократическа партия и опозиционната формация "Зелените", посочва Асошиейтед прес. Гласуването бе с вдигане на ръка, като при него един депутат се въздържа, а един гласува против.

Меркел, която трябваше да участва в гласуването, тъй като освен канцлер е и депутат, не бе в залата поради невъзможност да присъства заради програмата си. Говорителката й Кристиане Вирц обаче даде ясно да се разбере, че канцлерът подкрепя резолюцията.

При откриването на днешните парламентарни дебати председателят на Бундестага Норберт Ламерт призна, че засягането на исторически събития може да бъде болезнено.

"Но знаем също, че честната и самокритична оценка на миналото не заплашва отношенията с други страни", каза той. "Всъщност тя е предварително условие за разбирателство, помирение и сътрудничество."

Ламерт заяви, че сегашната власт в Турция не носи отговорност за събитията преди сто години, "но споделя отговорността за това, което ще се случва с тях в бъдеще".

Дебатите преминаха в присъствието на посланиците на Армения и Турция, предаде ТАСС. Местни наблюдатели не изключват, че след приемането на резолюцията Анкара може да отзове ръководителя на дипломатическата си мисия в Германия. Вестник "Бе Цет" съобщи, че вече е взето принципно решение за това.

Арменското министерство на външните работи приветства приетата от Бундестага резолюция.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
4
 
! Отговори
БГ под прикритие преди 7 години
Всъщност значителна част от тези 6 милиона са били Българи. Проблема е че по това време България е била победена държава и Гръцкото правителство поставя въпроса че ако искат да останат в беломорието, трябва да се пишат Гърци. В момента "Гърците по Беломорието са Българи под прикритие".
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АТАНАСИС ХРИСТАКОС,След признаването на геноцида над арменския народ, трябва да се признае и геноцида над гръцкия народ! Танасе, ти наистина ли си грък?Не знаеш ли, че след първата световна война младотурците начело с Ататюрк изселват 6 милиона гърци от азиатската част на Турция, срещу 300хиляди турци от Гърция?ТРИ МИЛИОНА ГЪРЦИ умират по пътя в корабите и влаковете за Гърция!!!Това гърците и макетата като почнат да пишат против българите, да им се чудиш. Да ги защитаваш ли или не?
67
2
 
2
 
! Отговори
Ани преди 7 години
Това е бяло петно в учебниците ни по история.Например, като казват на някого че няма към кого да се обърне за справедливост, го пращат при "Арменския поп".В същото време съм била в Истанбул и съм забелязала ча знаковите джамии са построени от архитекти с Арменски имена.Нещо ме кара да си мисля че Арменците са имали привилигировано положение в Отоманската империя и по-късно това е предизвикало гнева на Турците.Добре е да прочетем и Турски источници по гореизложеното.
66
0
 
2
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
До не си заслужаваКато погледнеш в огледалото мразиш ли се?
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Решението на Бундестага бламира политиката на Меркел през последните 2 години.
64
0
 
1
 
! Отговори
!? преди 7 години
защо не се разгневиха Ирак, Египет ,Сирия -- нали и те са били част от Империята ,както и днешна Турция !? ааааааа да , защото тоя новия ще се провъзгласява за султан с имперски амбиции , да му се не види и популиста ниеден
63
1
 
14
 
! Отговори
до 87 преди 7 години
"Възродителния процес изклахме един милион мирни турци....".............................................................................................................Тая простотия, ония от К О ЗЯК ли ти я казаха, ония дето твърдят че сме си "съжителствали" в Османската империя? Няма кой друг! Кога ще спрете да пишете глупости-проDажна сгaн! За 5 лева и майка си ще продадете!
62
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 81Да бе, ние по време на Възродителния процес изклахме един милион мирни турци заедно с кадъните и чоджучетата, а половин милион изгтонихме в Арабската пустиня да измрат от глад и жажда. Сега от Тюркийето пищят да искат от нас извинение, макар че им се извинявахме десет пъти.
61
1
 
17
 
! Отговори
Кукло марионетков преди 7 години
Каква Германия, какви 5 лева? Кукловодите на Обама са решили да накажат непослушния Ердоган и полека-полека му свиват сърмите. Много отдавна решенията за Германия се вземат "отвъд океана". Германците отдавна са "бита карта"!
60
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Контра атака на Мути Меркел.А изпратите 2,5 мил бежанци а ви върнахме 3-те милиона турци.Те ще ви заместят в европеиската икономика.След автогола с руснаците Турция е на път да си вкара най-жестокия автогол след втората световна война.Не че избилите 25-30 мил. руснаци,евреи поляци и др. германци са станали хуманни и спазват общочвешките ценности.Това е по-скоро жесток цинизъм но турците да си натискат парцала ако искат да съществуват.Турция в ЕС след 3000-та година каза Камерън
59
2
 
15
 
! Отговори
чичо Гошо преди 7 години
Анадолските *** нададоха голям вой!
58
0
 
6
 
! Отговори
BOSS преди 7 години
Ало Админа оня ден до 3 след обед си спа на работа , чак след 3 часа почна да трие коментари , ако бях твоя шеф 5 пъти щях да те уволня
57
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние още нашия Възродителен Процес преди 25 години не сме си оправили тръгнали сме Аременските истории да коментираме
56
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България живеят 2 000 000 Българизирани и Турцизирани роми , обаче никой от 2-та вида Роми не са приели насила и двте Религии , самоволно или по енерция са си избрали пътя
55
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Арменците са родствени на траките, не на гърците.--------------------арменците са толкова родствени на траките колкото африканците са родственици на марсианците
54
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АТАНАСИС ХРИСТАКОСГърче, не се опитвай да ни дразниш! Целият български народ признава геноцида над арменския народ и навремето е приютил хиляди арменски бежанци. Великият българин Пею Яворов е написал такива стихове, че признателните арменци са му вдигнали паметници и в София, и в Ереван! Някой грък да е написал нещо такова? Всъщност подозирам, че не си грък, а гаад.но нашенско провокаторче! Арменците са родствени на траките, не на гърците.
53
3
 
17
 
! Отговори
Hopala преди 7 години
Турция да си ходи в Африка при братята
52
23
 
1
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
До АнонименВнимавай *** какво пишеш. Нали си в Германия ? Да не те осъдят за отричане на геноцида ! Ти кво си мислиш , че си анонимен ли? Всичко се проследява. АЗ СЪМ ЧОВЕК СЪС СВОБОДНА ДУША ПО ПРИРОДА И НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МИ ЗАБРАНИ ДА ПИША И ГОВОРЯ ТОВА КОЕТО МИСЛЯ ! АКО МЕ ОСЪДЯТ ТОВА СИ Е ТЯХНА РАБОТА ,НО ТОВА НЕ МЕ ПЛАШИ И НЕ СЛУЧАЙНО ПИША ДОРИ В ЮТУБ КАЧВАМ КЛИПОВЕ ,КОИТО НЕ СЕ ХАРЕСВАТ НА РУСОФИЛИ И РАЗНИ ДРУГИ ! ПАК КАЗВАМ ,ЗАЩО НИКОЙ НЕ КАЗВА ИСТИНСКАТА ПРИЧИНА ЗА ИЗБИВАНЕТО
51
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Внимавай *** какво пишеш. Нали си в Германия ? Да не те осъдят за отричане на геноцида ! Ти кво си мислиш , че си анонимен ли? Всичко се проследява.
50
1
 
13
 
! Отговори
До 52 преди 7 години
Знаеш ли защо анадолските фусти вонят? Понеже като измие девственото дъ с ибрика и напои сливата , влизат едни гадинки , дето после майка плаче. Същото става и като любиш жана си по маннафски и после и ореш и сливата без предпазни средства. Но ти продължавай да бъркаш дупките , простата вече се оперира.