Две силни земетресения разтърсиха исландския вулкан Катла

През 2010 г. Ейяфятлайокутл затвори европейското въздушно пространство за 6 дни
29 авг 2016 19:15, Анисия Иванова
4
Две силни земетресения разтърсиха исландския вулкан Катла

Две земетресения със сила 4,5 и 4,6 разтърсиха един от най-големите исландски вулкани - Катла и породиха у исландците безпокойство, че той може да изригне, предаде Ройтерс, като се позова на Исландската метеорологична служба, която следи и сеизмичната активност в страната.

Вулканът Катла не е изригвал от 1918 г. Той е покрит с "ледена шапка" и при евентуално изригване тя може да задържи лавата за около 60 до 90 минути. Това време ще е достатъчно, за да се предупреди населението и службите за контрол на международния въздушен трафик.

През 2010 г. изригна исландският вулкан Ейяфятлайокутл и това стана причина за затваряне на европейското въздушно пространство за шест дни.

Според учени след толкова дълга пауза Катла действително може да изригне, но засега няма признаци за непосредствена заплаха и изригването може да се случи и след няколко десетилетия. (БТА)
 


4
Още по темата: Исландияземетресение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
JJIvanov Geolog преди 5 години
Като експерт проучвах по снимки голодомора и пострадали от концлагерите на фашистите..Засече се връзка между вулканогенни частици поразили милиони.Оставени без абсорбираща храна и високо градусови напитки милиони са погинали жестоко.Жертвите на вулканогенните убиици са опасни и от снимки..Има връзка и на испанския грип с така наречения "Червен вулканоген"..Да не би Катла /1918/тогава да е поразил огромни територии с нарочно добавени частици
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Йелоустоун да изригне!
1
0
 
1
 
! Отговори
11 преди 5 години
Нищо не е това - по-страшно е, ако изригне Попокатепетъл.