Френската крайна десница без пари. Пак ли Русия ще помага?

Партията на Марин льо Пен търси навсякъде 20 млн. евро
6 яну 2017 21:10, Елка Василева
43
Френската крайна десница без пари. Пак ли Русия ще помага?
Снимка: архив, Reuters

Пари и как да ги намериш. Тези два въпроса от години мъчат крайнодесния кандидат за президент на Франция Марин льо Пен.

Сега, когато ковчежникът на нейния Национален фронт (НФ) заяви, че се търси "навсякъде" 20 милиона евро, необходими за финансиране на предстоящите предизборни кампании, Льо Пен може да се обърне към Русия – отново.

Въпреки че във Франция е забранено партиите да получават дарения от чужбина, заемите не са. И все пак такъв вариант би бил сериозна авантюра за една партия, чиито финанси вече внимателно се проверяват, пише  Асошиейтед прес.

Заради предполагаеми нередности при финансирането вече бяха предприети няколко разследвания, предстои дело срещу няколко партийни функционери, а през 2014 г. руска банка отпусна заем за НФ и това породи тревога, че Москва може би оказва влияние на френската демокрация. Да не говорим за решението на американските власти от миналата седмица да наложат санкции и да изгонят руски дипломати във връзка с кибернамеса в президентските избори в САЩ.

Френският Национален фронт казва, че е жертва на кампания за очерняне и отбелязва, че и други кандидати са имали финансови проблеми.

Льо Пен твърдо отрича да има чуждо влияние върху партията й и търсенето на финансиране извън Франция би трябвало да се отхвърли като вариант, ако не беше приятелското й отношение към Русия и - както казват партийни функционери - отказът на френски банки да отпускат заеми на противопоставящия се на имиграцията Национален фронт.

Парите са необходими за финансиране на кампаниите за президентските избори през април (и втория тур през май) и парламентарните през юни. Хора от партията отрекоха появилите се в последно време съобщения, че вече е получен нов кредит от руска организация - но и никой не отрича, че партията може да поиска такъв.

"Търсим навсякъде. Работим дискретно", каза партийният ковчежник Валеран дьо Сен Жуст пред Асошиейтед прес. НФ се нуждае от 20 млн. долара за предизборните си кампании и част от тази сума вече е набавена, каза той в интервю по телефона. Не е изключено да бъдат отправени молби за предоставяне на финансиране към различни източници, включително Русия, Обединените арабски емирства и дори САЩ, заяви Сен Жуст.

Той посочи още, че партията е взела назаем 9 млн. евро през 2014 г. от Първа чешко-руска банка - малка банка, чийто лиценз беше отнет тази година. Други руски банки също биха могли да разгледат възможността за нов кредит.

Москва ухажваше крайнодесните партии в Европа в кампания за изграждане на влияние след изострилото се напрежение между Русия и Запада заради Украйна и гражданската война в Сирия. Някои лидери като Льо Пен се срещаха с влиятелни хора както в Москва, така и на приеми в посолства в подчертано дружелюбна атмосфера. Същото направиха и водачите на унгарската антисемитска партия "Йоббик" и Австрийската партия на свободата.

Визията на Льо Пен включва идея за Европа от "Атлантика до Урал", която да приобщи Русия, вместо да упражнява натиск върху нея заради авторитарната политика на Владимир Путин.

Нагласите започнаха да се променят в полза на Москва и някои политици от традиционните партии - като се почне от френския консерватор Франсоа Фийон, един от фаворитите за президентския пост, до избрания президент на САЩ Доналд Тръмп - са за по-приятелски подход към Москва.

Намирането на начини за набиране на средства стана нещо като лайтмотив в кампанията на Льо Пен да превърне НФ в алтернатива на традиционните политически партии - а това доведе и до конфликти със закона.

Партийният ковчежник Сен Жуст е един от седемте души, срещу които беше образувано дело за черни каси. Льо Пен не е замесена, но беше засегната репутацията на партията, както и на два концерна, управлявани от приятели на Льо Пен-старши. Твърди се, че те са помагали да се набират средства чрез сложна система, която според правораздавателните органи е незаконна.

"Ще бъда оправдан", каза Сен Жуст. "Не сме направили абсолютно нищо нередно."

Все още няма дата за делото, но съдебен източник каза, че е малко вероятно тя да бъде насрочена преди изборите, за да се избегне "намеса в демокрацията".

В момента обаче съществува безпокойство, че всякакви нови опити за привличане на заеми от руски банки ще са именно такава намеса и ще направят Франция уязвима за влияние от Кремъл.

"Шири се някаква русофобия, която вече води и до теории на конспирацията", заяви във вторник пред телевизия "И теле" вторият човек в НФ, Флоран Филипо.

Американското разузнаване подозира, че под егидата на Москва са извършени хакерски пробиви в частни имейли с цел намеса в политическите процеси в САЩ в полза на Тръмп - Путин отрече и неотдавна заяви, че хакерите може да са действали отвсякъде.

Доброто отношение към Русия като геополитически подход има дълбоки традиции в семейство Льо Пен. Жан-Мари льо Пен, съоснователят на НФ, дъщеря му Марин и племенницата й Марион Марешал-Льо Пен са направили многобройни посещения в Москва през последните години. На конгреса на партията през 2014 г. имаше гости от Русия.

Марин льо Пен дори заяви в интервю през май за френската секция на "Ар ти" - телевизия, близка до Кремъл, че Франция може да признае Крим за руски, ако бъде избрана за президент.

Отношенията между Русия и Запада се влошиха след руското анексиране на Крим през 2014 г. и избухналите боеве между подкрепяните от Москва сепаратисти и украинските правителствени сили.

Френският сатиричен и разследващ седмичник "Канар аншене" миналата седмица публикува откъси от писмо на американския конгресмен републиканец Майк Търнър, член на Специалната комисия за разузнаването към Камарата на представителите, в което изразява безпокойство от отношенията между Путин и Льо Пен. Той иска от Джеймс Клапър, директора на Националното разузнаване на САЩ, допълнителни сведения във връзка с масираната дезинформационна война, водена срещу Щатите и всички страни, чиито интереси са в разрез с тези на Русия.

В цитираното от "Канар аншене" писмо е споменато изказването на Льо Пен за Крим и се твърди, че партията й е поискала през февруари заем от Русия в размер на 30 млн. долара. Управляващите социалисти във Франция незабавно поискаха разяснения и казаха, че посочената сума е "астрономическа".

Ковчежникът Сен Жуст нарече появилите се твърдения "странни". Да се търси заем още през февруари е доста рано, заяви той и добави: "Винаги съм казвал, че искаме максимум 20 млн. евро. Повече не са ни нужни".
 

/БТА/


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До български патриотЗа български патриот твърде много те интересуват изборите в САЩ!
28
2
 
2
 
! Отговори
нарича сепанславизъм преди 6 години
до 32,Стара мечта на Кремъл....затова и русофилите -*** обикновено са и сърбомани които легитимираха българска територия в сръбска държава-Македония:ВЕЛИКИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ И ПРОВАЛЪТ НА ПРОЕКТИТЕ ЗА ЮЖНОСЛАВЯНСКА ФЕДЕРАЦИЯ СЛЕД ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНАВ широко експлоатираната тема за причините, предизвикали провала на проектите за южнославянска федерация след Втората световна война, се открояват два основни аспекта: 1) възраженията на западните партньори на СССР, че подобен съюз ще постави проблема за обединението на Македония, което ще ощети териториалната цялост на Гърция, и 2) българс
27
4
 
3
 
! Отговори
български патриот преди 6 години
Руските платени мекерета в Европа( и у нас) се стремят да внесат раздор между демократичните държави и проповядват антидемократична идеология (в България попадат под чл.108 от НПК както ислямистите от Пазарджик)....ФАКТ е намесата в изборите и на САЩ
26
4
 
7
 
! Отговори
До Baj hui преди 6 години
Ако не си роден русофил не можеш да разбереш Русия. Те и в Сирия отидоха преди 1,5 години да громят Ислямска държава. А сега след 1,5 година Ислямска държава си е добре върна си Пламира. Руснаците почват да се оттеглят!? Или са победени или целта им е била да подкрепят диктатура Асад.За българския русофил Русия е религия!!!! Могат да умрат за нея без да знаят защо, дори и да заробят България, религията е по силна/ също като джихадистите/
25
2
 
5
 
! Отговори
Baj hui преди 6 години
Аз не мога да разбера Русия против фашизма ли е или за фашизма. Чж воюва с фашистите и бандеровците в Украйна, празнува победата над фашизма, а финансово подкрепя всички крайно десни т. е. фашистки партии
24
2
 
6
 
! Отговори
средна класа преди 6 години
путин се връща към съветското минало. Поради мръсното си минало, обкръжението си, нагласите в обществото, за него няма друг път....КГБ, диверсии в чужбина, убийства на неудобни, психиатрични клиники за несъгласни.....подпомагане на чужди държави, партии и организации с цел ..."победа". През 20 век това не успя да направи просъветския блок, а сега---дали ще може една обкръжена от всякъде от "врагове" Русия. Режимът на путин ще рухне, но жалко за руснаците-предстоят им още десетилетия мракобесия.
23
2
 
2
 
! Отговори
Ани преди 6 години
Те и превратаджиите от 2013 в БГ действаха чрез Чехия.Спомняте ли си че всичко започна от ЧЕЗ.Ама и Бойко не ги изрита тогава за намеса във вътрешните работи на България.Трябва да наложим бойкот на Чешките интереси в България.
22
1
 
3
 
! Отговори
русофил преди 6 години
Ами да поставят надбавка на газта в БГ и да харижат парите на Льо Пен.
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
учителю соропитешки версията за петте милиарда е на виктория нуланди не е версия като писанията в статията ами официално изявление ама нали ви плащат да лъжете под.логи на краваршингтонднес си заработи надницата ще го изтрият ама ней се
20
2
 
6
 
! Отговори
simonm преди 6 години
Путин,обича националистите от цял свят-особено социал
19
1
 
3
 
! Отговори
Таню преди 6 години
До Членска карта 7Ми, следушшия път да дадат някой и друг милион на ДАЕШ назаем - за бомба-две, не за друго, тя Европата колко е...
18
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Френската рубладжийка съвсем го закъса. Руския банков надзор иска от нея да върне 9 милиона дадени и през 2012 от фалиралата Чешко-руска банка, а за президентските избори и трябват минимум 22. Но докато в Русия нищо не става без знанието на Путин по вдяка вероятност я принуждава да обещае по-яростно да защитава руските интереси.
17
5
 
3
 
! Отговори
Учителя преди 6 години
За пете милиарда е все пак официалната путинска версия
16
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе написах за 5 те милиарда на американците дето ги дадоха за украинския майдан официалната версия - и виеднага го изтриха- що така при нас истината не е на модаа се плюнчим с някакви си незнайни 20 милиона
15
4
 
2
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 8Намекнали били!Да не си бил под масата на преговорите. Намекват евроатлантическите медии, които се опитаха да изкарат един нормален заем, като едва ли не някакво престъпление.
14
9
 
11
 
! Отговори
Алекс2 преди 6 години
Глобалистите закъсаха май и почват с измислени теории ! В канала отивате господа барабар с Обонго и баба Перкел !
13
1
 
17
 
! Отговори
Учителя преди 6 години
От нашия реактор не хартисаха ли малко пари?
12
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Льо Пен, Хитлер, Тръмп все от един дол дренки.Пари им дай, те сами ще сътворят зулумите.........
11
1
 
2
 
! Отговори
Чичо Мончо от Монца преди 6 години
И ко праим ся?;)))
10
1
 
8
 
! Отговори
бг преди 6 години
Да си напечатат,или това само евреите имат право да го правят?