"Арабската пролет" още не е приключила! Причините са...

Politico: Вместо демокрации – още по-репресивни режими
22 яну 2017 10:30,
30
"Арабската пролет" още не е приключила! Причините са...
Снимка: Reuters

Това, което преди бяха големи надежди за нов, свободен и демократичен арабски свят се превърнаха в граждански войни в Сирия, Либия, Йемен и Ирак, пише "Politico".

Вместо демокрации, страни като Египет, Бахрейн и дори Мароко възприеха още по-репресивни диктаторски режими. Само в Египет поне 40 хил. души са били арестувани след като президентът Махамед Морси беше изпратен в изгнание през юли 2013 г.

Повечето неправителствени организации бяха затворени и не можеха да функционират. И след това се появи и "Ислямска държава", най-варварският резултат от хаоса след 2011 г.

Това може да се приеме за достатъчна причина "Арабската пролет" да бъде наречена провал. Но в действителност това зависи от колко внимателно се следи случващото се в обществото. Има причини да се вярва, че това, което виждаме не е обикновен протест, а епохална революция, настоява изданието.

Има причина да се смята, че арабските страни минават през подобна революционна еволюция. Първата причина е демографска – населението на региона се е удвоило през последните три десетилетия от 1980 г.

Втората причина е икономическият упадък. Войните и терористичните атаки в региона унищожиха туризма, един от най-важните източници на приходи.

На трето място – репресиите в региона са дори по-лоши от преди "Арабската пролет".

На кратко, основните причини зад протестите остават. Всъщност даже са се засилили. В Мароко полицейски инцидент, довел до смъртта на продавач на риба през октомври 2016 г., предизвика масови протести.

В Сирия гражданите излязоха по улиците срещу режима на Асад в много градове веднага след примирието, договорено от Русия и Турция миналия месец. И сега, накъде? - питат от "Politico".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Balgaria moje da otzelee samo ako se maxne ot Getoto Evropa stiga Marionetki v BG Parlamenta Mislete malko napravixte xorata da stradat za smetka na 30 Milioneri kradzi za da jiveiat 30 dobre stradat milioni ne po4nete li da uvajavate xorata i milionite niama da vi spasiat
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Nai vajnoto e nie stradame rabota davat na musolmani i ni govoriat za edina evropa za tova nie Balgarite triabva da zabranim na xora ot musolmansko poteklo nezavisimo kakvi grajdani sa da ne im se dava vazmojnost da vlizat v Balgaria tova sa teroristi koito sa izprateni s zel i ako prodaljavame da slu6ame Evropa i Merkel niakoia sutrin Balgarskite grajdani 6te se sabudiat v Xalifat Evropa e Geto na Isliamisti nie triabva da se Maxnem ot Getoto i zatvorim Granizite za vsiakakva Arabska papla4
15
0
 
16
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
Милионни митинги имаше да, но те бяха в подкрепа на Асад и Кадафи. Милиони в Триполи и Дамаск излязоха в подкрепа на лидерите на страните си. Това обаче нищо не означаваше за френските изтребители и американските самолетоносачи, които подкрепиха шепата разбойници от Мюлмански братя, обявявайки ги за протестиращи граждани...Така бе и в Сирия...Не ги правете толкова прости арабите...Кой нормален човек би се отказал доброволно от стандарта, който Кадафи им бе осигурил, за да следва некви брадати из
14
1
 
12
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
Така ли ги обяснявате превратите вече? Преврати, организирани от САЩ, Франция, ЮК, Саудитска арабия, Катар и Турция.... Ердоган обаче най после като осъзна, че си е вкарал таралеж в гащите, изпълнявайки саудитските и американските нареждания, с което докара войната в собствената си страна, смени политиката си, за което щеше да плати със собствения си живот...а може и да не му се е разминало...
13
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голяма пролет, чак до нас се домъкна
12
4
 
26
 
! Отговори
Веско преди 7 години
Половината население там трудно чете и пише, очаква се да правят избори!?Правете си изводите - политици!
11
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За причините не знам, но последиците са налице: освен разбити арабски държави и разединение на Европа. Защо нищо не се пише за конгреса на националистите в Кобленц вчера?
10
2
 
28
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Арабската "пролет" е резултат от опита да се наложи силово на исляма демокрация
9
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истински напрагнато стана положението след майдана в Киев. Така Русия не беше вече в центъра на вниманието и западната преса не споменаваше и дума за Украйна. От днешна гледна точка спечели Русия.
8
2
 
26
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Хаосът продължава с пълна сила. Докато умерените главорези-демократи на Клинтън и Обама, и ИДИЛ безчинстват, Арабската Пролет продължава с пълна сила.
7
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Извънредна информация Русия нахлу в Полша
6
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Очакваемо.Повечето от тези народи са живяли в родово племеният строй който преминава в халифат,след тва става светски халифат с някакъв военен начело.Малко или много те като разбирания са си в 16 век.И те като им бутнат диктаторът с цветна революция,арабска пролет или там квото те кви да станат?Бек ту дъ руутс.
5
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За Сирия беше ясно, че искаха да прокарат тръба от Катар и да откъснат ЕС от Русия, но и другите арабски държави бяха проруски. Сега империята им отвърна на удара.
4
2
 
38
 
! Отговори
Циник до 2 преди 7 години
Не бъркай - европейските народи...с шепата национални предател/ки ! Никой не ги е питал (народите на Европа) искат ли арабски пролети!
3
2
 
21
 
! Отговори
Шопкиня преди 7 години
Мда, това го знаем, но защо обърнахте палачинката и сега започнахте да ги пишете тези неща. Да не би Тръмп да ви подейства? Нема страшно, той ще ви оправи:-)
2
9
 
35
 
! Отговори
лошо преди 7 години
Така става когато запада се бърка в живота на хората,това са чисти преврати за който носят вина повечето Европейски страни и САЩ....
1
4
 
38
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Арабска пролет - най-голямото зло на ФАЩ !...и европейската лакейка Мурксул-ханъм послушно изпълнява плана за унищожаване на Европа! Потопи я в кръвта на невинни..и я поднесе на ислямските убийци на тепсия!