Новите лица на корупцията: Унгария и Хърватия

Получават по-висок индекс от нас, но пък значително се влошила ситуацията
26 яну 2017 22:30,
19
Новите лица на корупцията: Унгария и Хърватия
Снимка: архив Reuters

Доклад на неправителствената организация Прозрачност без граници вчера постави България в дъното на класацията за корупция в Европа. Но пък Карл Долан, който е начело на офиса на организацията в Брюксел посочва други две държави като "новото лице на корупцията в Европа" - Хърватия и Унгария.

Усещането за корупция в двете държави е толкова ниско, че са се присъединили към традиционните "лидери" - Гърция, Италия, Румъния и България.

Проучването дава индекс от 0 до 100 за нивото на корупция в дадена страна, като 0 е знак за корупция на всички нива, а 100 е най-добрият резултат, посочва EUobserver.

България получи индекс 41 в проучването. След нас са южните ни съседи - гърците, с индекс 44, после е Италия с индекс 47. Веднага след това е Румъния с индекс 48, а със същото ниво на корупция са и унгарците. Хърватия завършва челната шестица с индекс 49.

Според Карл Долан вина за все по-честата корупция в Унгария и Хърватия са сривът на гражданско общество и независимите институции, които според него са причината за лошия индекс на двете държави.

И двете правителства бяха замесени в скандали миналата година. В един от случаите правителството на Унгария се оказа, че е пренасочвало пари от Централната банка към близки и приятели на политици.

Подобни действия са част от повсеместна тенденция да се прокарват нови закони и правила, които облагодетелстват "управляващата партия и нейните близки", посочва Долан.

Според него лидерите на ЕС не са успели да се справят с корупцията, която подронва доверието в политическите институции.

Други големи проблеми като терористичните атаки, Brexit, бежанската криза, са накарали лидерите на ЕС да пренебрегнат корупцията, смята Долан. Той подчертава, че публикуването на доклада на ЕК за корупцията е бил забавен с повече от година.

Все пак в ЕС има и държави, които оглавяват и световния списък. Заедно с Нова Зеландия, Дания оглавява списъка с индекс 90, а по петите им е Финландия с 89 и Швеция с 88.

Сомалия пък е най-корумпираната страна в света, следвана от Южен Судан и... Северна Корея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ало как измерихте корупцията в С. Корея и я сложихте сред най корумпираните, като няма инфо за там, как така Германия не е корумпирана ми тия Сименс подкупват навсякъде сами и само да се наврът, ами WV, с дизелгей, тез банкери ДБ де ги крепят още над водата то не бяха споразумения за измамите. Дайте по сериозно с тез изследвания. То в източна европа има корупция ама "демократичния свят" е шампион по корупция.
8
0
 
6
 
! Отговори
Живко Марков.Лил.Фр. преди 7 години
Кой ли е този дето е ходил на проучване в Северна Корея.Кой го пусна там и кой го измъкна от лапите на онова прасе?Или всичко е макиавелщина лъжа.
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре че Макак Обама напусна Бялата къща.
6
16
 
13
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Хърватия и Унгария са уредени, хубави страни, добри хора, красиви жени и преди всичко добри приятели на България. Орбан е държавник! Бойко също, колкото и да го плюят глупавите хора.
5
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дългата ръка на Путин =корупция
4
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Там където властват Орбангутани е така.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ураааа, ще отбележим успех с две позиции
2
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом е от организацията "талибани без граници" значи всичко е ясно.
1
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кьдето управляват *** на руския ботуш положението е плачебно! Примерно всички противници на европа са ултранеразположени в главата,!15