Бивш филипински полицай: Дутерте плащаше за убийства!

Президентът на Филипините нареждал извънсъдебни убийства
20 фев 2017 15:48, Елка Василева
7
Бивш филипински полицай: Дутерте плащаше за убийства!
Родриго Дутерте. Снимка: архив, Reuters

Пенсиониран полицай във Филипините твърди, че президентът Родриго Дутерте, когато е бил кмет, му е нареждал или плащал на него и на други членове на "наказателни отряди" да убиват престъпници и опоненти на властите, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Сред убитите по този начин са цяло семейство и критично настроен към властите журналист.

Бившият полицай Артуро Ласканас и групата му със съгласието на Дутерте застреляли заподозрян похитител на хора заедно с бременната му жена, младия му син, тъста му и още двама души.

Още по темата

През 2003 г. по този начин бил убит и радио коментаторът Хун Пала, критик на кмета Дутерте. После убийците получили финансови възнаграждения от кмета.

Твърденията на Артур Ласканас бяха представени на пресконференция на адвокати правозащитници в Манила днес. Според тях обвиненията на бившия полицай могат да бъдат основание за импийчмънт на президента Дутерте.

Президентската канцелария засега не е коментирала тези твърдения.

Новите твърдения на Ласканас противоречат на предишни негови изявления на слушания в Сената м.г., когато той отрече да е участвал в извънсъдебни убийства в южния филипински град Давао. Днес той заяви, че е имал угризения на съвестта, заради които е решил да разкрие ролята си в тези престъпления.

По-рано Дутерте винаги е отричал обвиненията, че стои зад незаконни убийства на заподозрени по време на жестоките хайки на неговото правителство срещу наркоманията. Смята се, че в тези хайки са убити над 7000 души - главно наркомани и дребни търговци на дрога, след като той пое властта през юни.

Хайките са продължение на неговата кампания срещу дрогата в качеството му на кмет на Давао. Те предизвикаха сериозна тревога у САЩ, други западни правителства и правозащитници от ООН. В поредица от речи Дутерте съветваше полицаите да се защитават, ако заподозрени наркомани и наркотърговци отвръщат със сила на полицейските мерки и открито заплашваше със смърт наркобосовете и търговците на дрога.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На поръчковите убийства,вече ще им казваме извънсъдебни убийства!Ашколсун на Днес,измислиха нов термин!
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ вместо да го похвалят за успехите срещу наркобосове и дилъри ,те скърбят за 7000боклука заслужено унищожени от Дутерте,и веднага му спретват компроматче.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този Дуерте обиди САЩ и вече започнаха да изкачат някакви с цветните боички, готови за революция
1
4
 
19
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
До някъде Дутерте е прав като знаем, че в повечето случаи съда пуска бандитите