Туристите – противоотрова за кризата в Гърция

Страната очаква рекордните 30 милиона души тази година
11 май 2017 09:15, Елка Василева
8
Туристите – противоотрова за кризата в Гърция
Снимка: архив, Reuters

Рекордният брой туристически посещения през 2016 година не бяха достатъчни, за да компенсират трудностите и мерките за икономии в Гърция, но със сигурност се е отразил положително на страната. С настъпването на активния туристически сезон тази година секторът разчита на още по-добра година, пише ДПА.

Туристическият сезон на старото пристанище на остров Скопелос край източното крайбрежие на Гърция започва, както често се случва, спокойно.

Посетителите могат да си изберат таверна, да заемат свободните места на слънце и да гледат как рибарските лодки се полюшкват леко по водата, а усмихнат сервитьор им поднася "дзадзики".

Същата сцена би изглеждала по друг начин само след няколко седмици, когато пристига вълната от туристи - ресторантите са пълни и персоналът лети от една нетърпелива маса към друга.

Колкото повече, толкова по-добре, казват хората, които предлагат стаи, напитки, храна, масажи, финтифлюшки, татуировки, траещи три седмици и куп други стоки и услуги.

Надяват се тълпите от туристи и техните пари да бъдат противоотрова за финансовата криза и годините на затегнат бюджет на правителството. Знаят, че ще отнеме повече от една отлична година, за да се върнат отново там, където са били преди кризата.

След като миналата година бе отчетен нов рекорд от 27,5 милиона гости, за тази година Гърция се надява да посрещне до 30 милиона души.

Ще видим. Спокойно, спокойно, отбелязва Ригас Грипиотис. Той не иска да урочасва ситуацията, но усмивката на лицето на младия готвач издава оптимизма му.

Скопелос не е Миконос или Санторини, където винаги се случват много неща, казва той, обяснявайки своите резерви.

Много туристи обаче предпочитат по-спокойната атмосфера на островите Споради, а Ригас и тримата му братя признават, че се надяват на отличено лято, след като са инвестирали в ремонта на крайбрежната си таверна.

На другия край на Гърция, в рибарското селище Толо на полуостров Пелопонес, Димитрис Скалидис съвсем открито изразява оптимизма си за перспективите на трите хотела, които управлява.

В най-големия бум на туризма сме от десетилетия, казва той. Почти напълно сме заети и вече правим резервации за 2018 година, допълва Скалидис.

Управителят на хотел Кристос Пилатакис също изразява оптимизма си от остров Родос в югоизточната част на Егейско море. "Дори в нашето село, Линдос, 60 % от стаите са резервирани до края на ноември, допълва той.

Германски туристи, които харчат доста, тази година отново са привлечени от Гърция - броят им може дори да се утрои от 1 милион през 2015 година, според министерството на туризма. Гърция се котира добре и сред високо ценените френски, британски и австрийски туристи.

Има много причини за този разцвет на туризма, не на последно място е несигурността в Турция и Египет - две доста популярни дестинации през последните 15 години.

Вече е по-спокойна и затъналата в дългове Гърция, в която често имаше демонстрации и стачки, засягащи туристите, тъй като границите бяха блокирани, бяха спирани фериботите и затваряни музеите.

Не сме имали големи стачки от 2015 година и не сме имали смъртоносни нападения, така че хората се чувстват в безопасност тук, обясни Димитрис Скалидис.

Освен това благодарение на споразумението между ЕС и Турция за бежанците и мигрантите от март 2016 година приливът на хора към егейските острови е сведен почти до нула.

Остатъчните последици от мигрантската криза все още засягат островите под формата на мизерните бежански лагери - повечето на Лесбос и Хиос, но това не е повлияло на пътуванията към множеството други гръцки дестинации.

С очаквания растеж на броя на германските туристи Гърция, която бе на ръба на фалита, се надява приходите също да нараснат, за разлика от 2016 година.

Въпреки рекордния брой туристи приходите от 13 милиарда евро (14,3 милиарда долара) всъщност бяха с 6,5% по-малко, отколкото през 2015 година, главно заради повишения брой на туристите от страни извън ЕС, които харчат по-малко.

Официалните сметки за 2017 година могат да бъдат основание за силен оптимизъм: според прогноза на правителството приходите се очаква да да нараснат с около 50% тази година. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: туризъмГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами 15 пъти празници на нашите 2 милиона чиновници - ето ти 30 милиона. Пак ние българите ще спасяваме гърците. Изабиха новата магистрала.
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гърция наистина печели от положението си на установена туристическа дестинация. Но не може само от туризъм населението като цяло да просперира. Ще просперират малцина. За справка, идете на който и да е карибски известен остров--луксозни, скъпи курорти и маса бедно население. Гърция е различен политически модел, но икономиката си е икономика.
3
1
 
4
 
! Отговори
RK преди 6 години
Дори в нашето село, Линдос - aмa уточнете че Линдос е най-луксозното място на остров Родос.
2
1
 
5
 
! Отговори
Loyko преди 6 години
Ami razlikata e,che tam hranata e priasna i vkusna,a pri nas zamrazeni ribi i podmetki.Samo tova e malkata razlika...
1
1
 
8
 
! Отговори
Вин преди 6 години
Съгласен съм с бай х!Понеже бизнесът там е семеен и отношението е друго.Случвало ми се е доста пъти,когато заведението е пълно и поради липса на места сме си тръгвали,собственикът ни е догонвал,връщал,и е изнасял маса от къщата,само за да не ни изтърве като клиенти.Това на колко места тук ще се случи?