Илияна Йотова: Езикът, писмеността и вярата обединяват

Вицепрезидентът е на посещение в Истанбул по случай 24 май
Обновена: 22 май 2017 14:01 | 22 май 2017 13:37, Елка Василева
18
Илияна Йотова: Езикът, писмеността и вярата обединяват
Снимка: Прессекретариат на държавния глава

Езикът, писмеността и вярата са обединявали и ще обединяват народа ни. Една малка книга, написана от ръката на един монах, направи нещо велико - събуди самосъзнанието на цял народ, за да го съхрани и изведе до днешния ден. Tова заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в сградата на Българската екзархия в Истанбул.

Йотова е на посещение в Истанбул по случай отбелязване на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Тя се срещна с над 200 представители на българската общност в Турция, сред които и ученици от Българското неделно училище в Истанбул, съобщи прессекретариатът на държавния глава.
 
В обръщението си към нашите сънародници вицепрезидентът заяви: "24 май е празникът, който ни обединява като народ, който осъзнава и с право се гордее със своя език, писменост и култура. В този ден ние виждаме своето място в историята заедно с поколенията преди нас и с тези, които ще дойдат след нас."
 
"Създаването на българската държава през 681 година слага отпечатък в развитието на старите народи за векове напред и определя контурите на световната карта. Извън физическите мащаби обаче българската държава завоюва и други, още по-важни територии – на духовността, познанието и културата", каза още Илияна Йотова.
 
Вицепрезидентът подчерта, че носим отговорност към завещаното от българските будители. "Събрани на това място с особена атмосфера, си даваме сметка, че сме наследниците на героичните времена. Длъжни сме да съхраним българската култура и идентичност", добави Илияна Йотова.
 
Вицепрезидентът се срещна с ръководството на Фондацията на българската православна църква и присъства на представяне на каталог "Корените във времето – Българската екзархия и българската общност в Цариград в миналото и днес".
 
Илияна Йотова припомни делото на Стефан Богориди, доктор Иван Богоров, Георги С. Раковски, Петко Р. Славейков, Иларион Макариополски, Неофит Бозвели за църковна независимост и българска просвета, както и историята на учредяването на Българската екзархия и избирането на първия български екзарх Антим I.

"За мен е голяма чест да бъда сред вас на това  красиво място – Българската екзархия, запазила през годините вярата и народностния дух, да чуя звъна на камбаната-реликва, отлята през 1872 г. по случай учредяването й", заяви вицепрезидентът.

В сградата  се съхранява и ферманът на султан Абдул Азис, с който той признава българите като отделна народност и дава на нашата църква самостоятелен статут и признава българския екзарх за неин духовен глава.
 


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
д преди 3 години
Присъедини се ти и който турчин иска .Ние сме в ЕС . Прав ви път .Така отидохте и преди 28 г ....
9
1
 
1
 
! Отговори
Илияна Йотова: преди 3 години
Чуждия език, Писменизасмеността и Верата в паричките са Love!
Но езикът, писмеността и вярата обединяват!
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В сградата се съхранява и ферманът на султан Абдул Азис, с който той признава българите като отделна народност и дава на нашата църква самостоятелен статут и признава българския екзарх за неин духовен глава.
...
Султан Абдул Азис- истинският спасител и освободител на българите от гръцко и сръбско духовно робство.
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Tова заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в сградата на Българската екзархия в Истанбул.
...
Имали сме екзархия в Истанбул??!!
А стига бреее....
6
1
 
2
 
! Отговори
До 2 рия преди 3 години
Няма да ти спомена етноса, той е очевиден. Да знаеш, че не ние сами си разсипахме държавата след 1990, и ни най-малко не сме били свободни , но ти няма как да го схванеш. Разсипаха ни не само държавата, но и цяла Източна Европа барабар с Изт Германия по поръчка на онези, към които сте се юрнали да се присъединявате и вие, и се натискате от десетки години насам. Те не обичат конкуренция, макар друго да приказватСъщите финансират исл.я.мизма в собствените си страни, но вие няма как да го схванете
5
1
 
7
 
! Отговори
ф преди 3 години
Явно е ,че БСП и Радев няма да се променят,те са слуги на Доган ,а вече и на Ердоган .
Така ,че призивите срещу ОП в управлението стават излишни предвид политиката на БСП.
4
0
 
9
 
! Отговори
като Дядо поп преди 3 години
И Дядо поп така казва : "Не гледай какво влиза в таз уста , ами гледай какво излиза из нея ..."
От 1989 год. насам - разделяй и владей , сега изведнъж кака Илиянка се сети да ни обединява! Най-откровено дебелоочие,пък който клъвнал - клъвнал .
3
2
 
5
 
! Отговори
д до 2 преди 3 години
Много оригинално чак тъпо .Айде бегай .
2
4
 
5
 
! Отговори
До Д преди 3 години
До 1 Д
Българите си погубихте държавата! Не изкарвайте виновни все другите турци, американци и т.н. Кой вие е виновен, че от 90-та година насам все си ограбвате и разсипвате държавата?? Нали сте демокрация, нали сте свободни, Кой ви спира да се развивате и да бъдете за пример??? Турците ли ви разсипаха икономиката, образованието, здравеопазването, армията, инфраструктурата?!?! Или крадливия и алчен Ганьо???
1
5
 
4
 
! Отговори
д преди 3 години
Турци и *** ни погубиха държавата. Кое,с турците ли ни обединява всичко това .......Срам и позор.