Eрдоган: Турция ще защити границите си от терора!

"Държавата няма да стои безмълвна от заплахите на Северна Сирия"
2 юни 2017 10:30,
32
Eрдоган: Турция ще защити границите си от терора!
Снимка: Reuters, архив

Турция няма да стои безмълвна на фона на заплахите от създадената в Северна Сирия "терористична държава", заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, предава в. "Сабах", цитиран от БТА.

Ердоган, който говори късно снощи пред представители на местните власти, заяви, че Турция ще направи така, че границите й ще бъдат защитени от терора.

"Тези, които очакват да ни видят да стоим безмълвно на фона на заплахите, произлизащи от терористичната държава, създадена пред очите ни, ще съжаляват", каза Ердоган, визирайки територията в Северна Сирия, контролирана от Партията на демократичния съюз (ПДС), която според Турция е терористичната организация, свързана с Кюрдската работническа партия (ПКК).

Подобен подход ще означава, че те не разбират духа и позицията на Турция, подчерта Ердоган.

Той говори и за "закрилническото отношение" на САЩ към лидера на Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО) Фетхуллах Гюлен, живеещ в щата Пенсилвания.

"САЩ трябва незабавно да екстрадират този лидер на терористи и да преразгледат позицията си към няколко терористични групировки", изтъкна Ердоган, визирайки главно подкрепата на САЩ за ПДС.

В публикация, озаглавена "Най-големият удар на силите за сигурност срещу ПКК през последните години", в. "Акшам" съобщава, че в периода от 25 май до 1 юни са били убити 92-ма бойци от ПКК в рамките на продължаващата антитерористична операция в редица окръзи в Югоизточна и Източна Турция. Сред убитите има лидери на групировката.

Акцията на силите за сигурност продължава без прекъсване в окръзите Шърнак, Хаккяри, Диарбекир, Бингьол, Елязъг, Ерзурум, Ардахан, Хатай, Османие и Газиантеп, посочи турската армия.

През изминалата седмица в Югоизточен Анадол са загинали 23-ма войници, сред които 13-имата военни, които загубиха живота си при катастрофа на хеликоптер в окръг Шърнак. 11 военни са били ранени при сражения с ПКК.

При операциите на силите за сигурност са били иззети големи количества оръжия и боеприпаси на ПКК, както и стотици килограми леки наркотици и контрабандни цигари. Производството на наркотици, търговията с дрога и контрабандата на цигари са сред основните източници за финансиране на ПКК.

В. "Сабах" информира днес, че много сирийци се връщат в родината си за свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Сирийските бежанци, намерили убежище в Турция, решават да се върнат за малко в Сирия, въпреки рисковете за сигурността им, отбелязва изданието.

Вестникът съобщава, че ГКПП Джилвегьозю в турския окръг Хатай е бил отворен за преминаване на сирийци към родината им тази седмица. Валийството в Хатай е позволило преминаването в Сирия до 23 юни, а тези, които искат да се върнат в Турция, ще може да го направят до 3 юли. Около 1000 души са преминали от Турция в Сирия през първия ден от отварянето на пункта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган е номер 1 , велик политик и държавник!
12
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако преди 139 години Русия не беше изтласкала османците от България, днес щяхме да се в същото положение като кюрдите.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дрога и контрабандата на цигари са сред основните източници за финансиране на ПКК.KOITO SE VNASQT V BALGARIQ I EVROPA ZADA TROVQT MLADEJTA.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали не им сменят имената и вярата,а се бият или ги бият на поразия,туй е някаква неразбория на тия,а за какво им е тая разправия,ако не е за някакъв квотен принцип ама щом е между тех си значи модел някакъв на разпределяне в подчинение и структури по *** координатната система както и за оформяне на политически бежанци и да се котират навънка и само туй да дрънкат и квоти да набират от дето се настанят и между тех си да делят и пак повторения кой за-против на митинги,а от другите вери пасти яли.
9
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американците ги въоръжават кюрдите. След като Ердоган им размаха пръст. САЩ показаха на Ердоган, че Турция е сила, но регионална, не световна.
8
7
 
15
 
! Отговори
Джони Инглиш преди 6 години
Изоставате с новините ЕС и Ердоган се сдобриха и продължават преговорите,туррците и руснаците са вече като роднини.Кюрдите в ПКК са малцинство- истинските крди са за Ердоган.
7
4
 
21
 
! Отговори
Инжинеро преди 6 години
До какво очакваПКК не са представители на кюрдите а са терористична организация с чужди агенти и контрол.Кюрдите подкрепят 90% Ердоган,Иракски кюрдистан се създаде с турска помощ и там кюрдите пешмерге прочистиха района от терористите на ПКК.Фетолах Гюлен неженен монах от секретен орден има арменски корени и използва религията за дестабилизация от 4 годищен е възпитаван за тази цел.
6
19
 
10
 
! Отговори
какво очаква преди 6 години
78.6 млн население, 15млн кюрди, 3 милиона араби, 5 милиона разни черни и 55 милиона турци. Как очаква 1/3 от населението да нямат представители във властта, да им се пренебрегва гласа и да има системен тормоз над тях и те са си мируват? Защо само Турция ги признава за терористи? Защото всички други знаем, че са прости бунтовници. Ако не им беше забранил партиите щяха да си мируват, ама нали не иска опозиция сега цяла Турция ще пламне!
5
8
 
17
 
! Отговори
бай Рашо преди 6 години
Наистина този човек излезе голям политик и държавник,който не преклони глава нито пред заплахите отправени муот янките зад Океана, нито пък се уплаши от манипулациите и лъжите на които бе подложен от Европейския съюз и в частност от бабуна . . .Меркел !
4
2
 
7
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
Атентатите са заради теб,бе м***ймун...
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДОБРЕ , ЧЕ Е КОНФЛИКТА В СИРИЯ ПОНЕ ЕДНО ПОЛОЖИТЕЛНО НЕЩО Е, ЧЕ ЕРСДУХАН Е ЗАЕТ С НЕГО И НЕ Е НАСОЧИЛ ПОГЛЕД КЪМ НАС!!! ОТКАЧАЛНИКА!
2
2
 
12
 
! Отговори
турчин преди 6 години
До ЦиникТи да не си мислиш че представляваш НАТО.Ако си пълноправен член на Алианса с каква военна техника и сила си?
1
9
 
13
 
! Отговори
Циник преди 6 години
САЩ въоръжиха кюрдите, и ги обучиха...САЩ финансираха създаването на Ал Кайда , въоръжиха я, и я обучиха на подмолна война(тероризъм) , САЩ въоръжиха талибани, и моджехидини, и ги обучиха.САЩ позволиха на 40 000 бивши военни от армията на обесения от тях Садам, да основат ИД.САЩ наливат оръжие в САУДИТСКА АРАБИЯ - която е основен спонсор на ИД.Ерсдухания - дано да настъпи котето по опашката, и да го изхвърлят от Нато! Туземец!