САЩ може да натиснe ядрения спусък, Путин: Аз също!

Втора серия от сериала: Путин пред Оливър Стоун
Обновена: 14 юни 2017 08:15 | 14 юни 2017 07:54, Александър Попов
213
САЩ може да натиснe ядрения спусък, Путин: Аз също!
Снимка: Reuters

Москва ще реагира по адекватен начин на опитите на САЩ да обкръжат територията на Русия със системи за противоракетна отбрана (ПРО), каза руският президент Владимир Путин в интервю, излъчено в новия документален филм на американския режисьор Оливър Стоун и цитирано от ТАСС.

Втората серия на 4-серийния документален сериал бе излъчена снощи по кабелния канал "Шоутайм" в САЩ.

Според Путин допълнителната заплаха се заключава в това, че пусковите установки на тези противоракети за броени минути или часове могат да бъдат преоборудвани, като на тяхно място бъдат поставени ударни ракетни комплекси.

Още по темата

Това според него е "поредната груба голяма стратегическа грешка" на руските партньори. Защото Русия ще даде на всички тези действия адекватен отговор. А това няма да означава нищо друго, освен нов кръг от надпреварата във въоръжаването. "Ние ще запазим стратегическия баланс", посочва Путин.

Според него след излизането на САЩ от Договора за ограничаване на системите за ПРО Москва е била принудена да развива ударни системи, за да запази баланса на силите в света.

"Този договор беше крайъгълен камък на цялата система за международна сигурност", посочва руският лидер и добавя, че американската страна "нямаше никакви основания" да го денонсира, макар, че се позоваваше на някакви заплахи от Иран.

Ние предложихме да работим съвместно - САЩ, Русия и Европа, над система за ПРО, но нашите партньори отказаха с аргумента, че изграждали такива системи не срещу Русия, посочи президентът.

Путин припомня и историята на ядрената надпревара между СССР и САЩ, като казва, че руското разузнаване е получавало данни за създаването на атомната бомба в САЩ.

"Международен екип от учени предаваше на Москва данни за бомбата с цел да бъде възстановен ядреният баланс в света. А какво правим ние сега? Отново се опитваме да нарушим този баланс, и това е голяма грешка", подчерта той.

Според руския лидер голям ядрен конфликт между САЩ и Русия би означавал поражение и за двете страни.

"Мисля, че никой не би оцелял след такъв конфликт. Днес ракетният щит не би защитил територията на САЩ", поясни той.

Путин нарече самото създаване на такъв щит "определена заплаха", защото поражда илюзия за защита, а и води към по-агресивно поведение.

"Затова е важно да не допуснем едностранни действия. Затова и предлагаме съвместно да разработваме система за ПРО", подчерта той.

На репликата на режисьора Стоун, че за много влиятелни хора в САЩ войната е игра и че той се опасява от консервативно настроени сили в Америка, които могат да натисна ядрения спусък, Путин отвръща: "Аз също".

Руският лидер казва, че страните в света, които имат и могат да се ползват реално от своя суверенитет, се броят на пръсти, сред тях е и Русия. А много страни са обременени от т.нар. съюзнически задължения. Те на практика по собствена инициатива са ограничили суверенитета си, пояснява той.

В разговора между Путин и Стоун става дума и за бившия държавен секретар Хилари Клинтън, която бе и кандидат на демократите за президент на САЩ, но бе победена от Доналд Тръмп. Путин отбелязва, че госпожа Клинтън е енергична жена, но се въздържа от повече оценки, защото "политическата култура ни кара да се въздържаме от крайни изказвания".

В интервюто си Путин засяга и въпроса за опозиционните сили в Русия. Според него те трябва не само да се борят с властта, а и да разработват по-печеливша програма, която да предложат на избирателите, ако искат да се надяват на успех.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ни трябва американскадиктатура маскирана катодемокрация.
76
4
 
2
 
! Отговори
аз преди 6 години
До Анонимен до 77Нещо си се объркал! Погледни статистиката за напуснали и върнали се за една година! Почти са изравнени и бройките са малки! И - да обърна внимание - СЕГА "напускащите" са най-вече студенти, отиващи да учат в чужди университети!
75
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В БЪлгария няма демокрация, освен ако мислите, че мафията която ни управлява е демокрация. Разликата между Русия и България е, че Бойко е послушник на мафията, докато Путин държи в джоба си всички олигархчета и мафиотчета. Навремето тов. Путин им разказа играта и ги прати в изгнание или зад решетките! И веднага Русия тръгна нагоре! Точно както Мусолини е ликвидирал мафията! Путин е вилик ръководител! Някой ден паметници ще му строят!
74
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв ураниум бе, това емиризлив америгуански ***. 1 биткойн е 2814 америгуанскитугрици - ходи да си биешоще една доза наркотик да сеуспокоиш.
73
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен до 77 преди 6 години
Нали от 28 години в България има демокрация, а последните 10 години се управлява от ГЕРБ.Но въпреки това хората продължават да напускат страната.
72
8
 
7
 
! Отговори
кротко преди 6 години
Усеща края и е бесен. Може да направи някоя беля. Змията като я настъпят - тогава хапе. Трябва да се приближаваме бавно и да и отрежем главата. Нали помните Юнака как отрязъл главите на змея.
71
2
 
5
 
! Отговори
аз преди 6 години
До АнонименСериозно?! Танкове?! По едно време бяха казали, че ще ни докарат един Абрамс да му се порадваме - но не знам дали наистина стана?! Самолети?! Освен на едно изложение - не съм чул да са идвали?! 4 хиляди войници?! Че те не знам дали в Германия имат толкова! Като лъжеш поне казвай някакви по-смислени числа! Кой ще ти повярва, че тук има 4 хил. американци - камо ли войници?! Доколкото знам на учение в България са идвами най-много стотина!
70
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЦРУ е бясно на себе си.Сега пакще трябва да си убиват президента.
69
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми ти защо си тука бе, рожбо. Що не си на запад. Явно си много некадърен и мързелив и знаеш, чме за нищо не ставаш.
68
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една ядрена катастрофа по грешка на територията на САЩ ще им види сметката.Те са царе на грешките.
67
7
 
4
 
! Отговори
ураниум преди 6 години
Всъщност Путин е бесен сам на себе си, защото по линия на конверсията неговия предшественик Борис Елцин сключи договор за смесване на уран с чистота на ядрено оръжие с беден уран като така получения уран продаваха на САЩ за ядрено гориво.Така отрабитеното гориво за което плащахме да вземат се смесваше с уран и продаваха на САЩ. Путин започна да извива ръце и му спряха кранчето. Сега плаши със спусъка. Остава факта че Русия ще се разпадне без ядрена война.
66
6
 
8
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Анонимен до 50 63 Ако не бяхме заградени 45г. с бодлива тел , сага България щеше да бъде 2 мл.Сега се бяга пак по същата причина.Комунистите яхнаха България отново и "надежда всяка оставете".Бягството е следствие от мизерията на соца.
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен до аз преди 6 години
Баце не знам на каква дрога си ама или я смени или смени дилъра.Говориш големи глупости.
64
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тя и Римската империя е била велика, със силна армия, владяла е света.Ама днес какво е останало от нея?Варварите са и видели сметката.
63
7
 
5
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
Путин е гросмайстор! Побърка Запада, на луди ги направи! Мачкай Володя! Чакаме братушките да минат Дунава и да ни освободят! И не давай на Навални да си разиграва коня! Ако знаеш нашите седеруги колко бели направиха! Членството ни в НАТО е предателство спрямо православието и славянството!
62
4
 
3
 
! Отговори
аз преди 6 години
До АнонименПутин използва всеки възможен момент да се подмаже на САЩ (най-вече! мечтае си, че Тръмп наистина го харесва?!) и останалите държави. Половината изречения на Путин съдържат израза, от типа на "... нашите приятели от САЩ...". Което е добро начало, но трябва и на дела да докаже, че се е осъзнал!
61
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще бъдат разпарчатосани много лесно - те са като самоубиец наръба на пропастта, само трябванякой да ги духне и литват.
60
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, сега сме окупирани от американци. Танкове, самолети и 4000 зад`ници тъпчат българската земя.
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И Боко е в чудесна спортна форма. Перфектен е в тениса и във футбола, печели к8упи и скоро ще участва в Ролан Гарос. И е само на 58 години, ще управлява още 25-30. Особено като въведат мажоритарната система.
58
6
 
8
 
! Отговори
аз преди 6 години
До АнонименЕдинствената армия, която е окупирала България след 1879 г., е руската. В края и след ВСВ. Никоя друга армия не е влизала в България след 1879 г.