САЩ може да натиснe ядрения спусък, Путин: Аз също!

Втора серия от сериала: Путин пред Оливър Стоун
Обновена: 14 юни 2017 08:15 | 14 юни 2017 07:54, Александър Попов
213
САЩ може да натиснe ядрения спусък, Путин: Аз също!
Снимка: Reuters

Москва ще реагира по адекватен начин на опитите на САЩ да обкръжат територията на Русия със системи за противоракетна отбрана (ПРО), каза руският президент Владимир Путин в интервю, излъчено в новия документален филм на американския режисьор Оливър Стоун и цитирано от ТАСС.

Втората серия на 4-серийния документален сериал бе излъчена снощи по кабелния канал "Шоутайм" в САЩ.

Според Путин допълнителната заплаха се заключава в това, че пусковите установки на тези противоракети за броени минути или часове могат да бъдат преоборудвани, като на тяхно място бъдат поставени ударни ракетни комплекси.

Още по темата

Това според него е "поредната груба голяма стратегическа грешка" на руските партньори. Защото Русия ще даде на всички тези действия адекватен отговор. А това няма да означава нищо друго, освен нов кръг от надпреварата във въоръжаването. "Ние ще запазим стратегическия баланс", посочва Путин.

Според него след излизането на САЩ от Договора за ограничаване на системите за ПРО Москва е била принудена да развива ударни системи, за да запази баланса на силите в света.

"Този договор беше крайъгълен камък на цялата система за международна сигурност", посочва руският лидер и добавя, че американската страна "нямаше никакви основания" да го денонсира, макар, че се позоваваше на някакви заплахи от Иран.

Ние предложихме да работим съвместно - САЩ, Русия и Европа, над система за ПРО, но нашите партньори отказаха с аргумента, че изграждали такива системи не срещу Русия, посочи президентът.

Путин припомня и историята на ядрената надпревара между СССР и САЩ, като казва, че руското разузнаване е получавало данни за създаването на атомната бомба в САЩ.

"Международен екип от учени предаваше на Москва данни за бомбата с цел да бъде възстановен ядреният баланс в света. А какво правим ние сега? Отново се опитваме да нарушим този баланс, и това е голяма грешка", подчерта той.

Според руския лидер голям ядрен конфликт между САЩ и Русия би означавал поражение и за двете страни.

"Мисля, че никой не би оцелял след такъв конфликт. Днес ракетният щит не би защитил територията на САЩ", поясни той.

Путин нарече самото създаване на такъв щит "определена заплаха", защото поражда илюзия за защита, а и води към по-агресивно поведение.

"Затова е важно да не допуснем едностранни действия. Затова и предлагаме съвместно да разработваме система за ПРО", подчерта той.

На репликата на режисьора Стоун, че за много влиятелни хора в САЩ войната е игра и че той се опасява от консервативно настроени сили в Америка, които могат да натисна ядрения спусък, Путин отвръща: "Аз също".

Руският лидер казва, че страните в света, които имат и могат да се ползват реално от своя суверенитет, се броят на пръсти, сред тях е и Русия. А много страни са обременени от т.нар. съюзнически задължения. Те на практика по собствена инициатива са ограничили суверенитета си, пояснява той.

В разговора между Путин и Стоун става дума и за бившия държавен секретар Хилари Клинтън, която бе и кандидат на демократите за президент на САЩ, но бе победена от Доналд Тръмп. Путин отбелязва, че госпожа Клинтън е енергична жена, но се въздържа от повече оценки, защото "политическата култура ни кара да се въздържаме от крайни изказвания".

В интервюто си Путин засяга и въпроса за опозиционните сили в Русия. Според него те трябва не само да се борят с властта, а и да разработват по-печеливша програма, която да предложат на избирателите, ако искат да се надяват на успех.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
29
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички световни кризи и нещастия в света в момента са благодарение на този и.иот!
16
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин е велик. Номер едно политик в световен мащаб. Плпещите по него тук прошляци незнаят, че са " цел" и при конфликт ще се испарят за секунди.
15
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На никой не му пука какво говори Путин :) НАТО продължава да я обгражда :) да си лае колкото иска и да си гледа ***.
14
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До от провинциятаА ти нямаш акъл за 2 стотинки... егати разсъжденията като на 5 годишен ром.
13
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Джудже, не ти е 3д филма няма да го гледам хаха
12
4
 
24
 
! Отговори
от провинцията преди 6 години
Какви морално разбити индивиди има в скапана софия. 100% са евроатлантици и се дрогират.
11
29
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин = ПСИХОПАТ
10
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 23Викаш друго си е психично нестабилни алкохолизирани миекащи русoфилистици нали :)
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 21Това ли ти е мечтата :))
8
3
 
21
 
! Отговори
СЛУГИНИТЕ НА САЩ преди 6 години
дето приеха с разкрачени обятия американските ракети в близост до РУСИЯ ще са ЦЕЛ номер 1 за ПРЕВАНТИВЕН УДАР
7
25
 
5
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 6 години
*** е психопат и може да натисне ядрения спусък. Докара руснаците до глад и срина рублата, ама направи някакво танкче дето даже не може да върви. Истински психопат е тоя!
6
5
 
2
 
! Отговори
до 9 преди 6 години
Като ходиш навън бъди по внимателен, че всичко е възможно да се случи ......
5
0
 
13
 
! Отговори
ОЛИВЕР СТОУН преди 6 години
може да снима вече ДЕБЕЛА ЧЕРВЕНА ЛИНИЯ. Ако има кой да снима след ядрения апокалипсис, който ни готви САЩ
4
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не мога да разбера как може някой да симпатизира на страна като Русия. Не е мръднала икономически от 30 години, а цивилизационно от поне 100. Ако не ги управлява диктатор за нищо не стават. Те не, че сега стават за нещо... уж всичките ресурси при тях, а живеят от износа на газ и калашници. Една кола модерна не можаха да направят сами, че трябваше да продават дялове от АвтоВаз на Рено и Нисан... и пак като гледам няма резултат. Освен да живеят на стара слава за друго не стават.
3
1
 
21
 
! Отговори
ДРУГО СИ Е преди 6 години
да те лашне простака ТРЪМП за да се снима като ТИКВАТА на първа линия. ЧЕРНОГОРСКИЯ даже му е благодарен за това. Светът забелязъл, че има ЧЕРНА ГОРА. ТИКВАТА затова се прегръща с известните та да го забележат, нищо че е жалък за всички. ПУТИН няма нужда от това. Даже да кихне, почват анализаторите да мислят какво е искал да каже
2
0
 
21
 
! Отговори
Икономов преди 6 години
Не казва точно това.Може да изглежда примамливо да сложиш провокативно, лъжовно заглавие на статия, за да привлечеш повече коментари, но в дългосрочен план това неизбежно води до недоверие и отлив на читатели.
1
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Т.е. когато имаш ядрено оръжие си независим. А нашите какво се дупят на този и на онзи, все едно са мамуна на клон.